Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Nyaralóhajózás a Tisza-tónál – Kisköre

Már a Tisza-tónál is elérhetőek a nyaralóhajók

A nyaralóhajó turizmus már 50 éves múltra tekint vissza. A vízi turistákat minden térségben kikötési és megállási lehetőséggel várják a vízparti települések, látnivalók, éttermek. A nyugat-európai minták alapján 2020-ban Magyarországon is elindították a nyaralóhajós turizmust, amely mind a hazai, mind a külföldi turisták számára vonzó, izgalmas és természetközeli élményeket nyújt.

A nyaralóhajózás a kedvtelési célú belvízi hajózásnak az a turisztikai lehetősége, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást az erre alkalmas, engedélyezett vízterületen (folyó, tó, víztározó, csatorna) a kora tavasztól késő őszig tartó nyaralóhajózási szezonban. A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás. A nyaralóhajózáshoz szükséges vízterület lehet mesterséges és élővíz egyaránt, melynek a hajózáshoz szükséges mélysége, lassú sodrása és akadálymentessége biztosítható.

Nyaralóhajózás vezetői engedély nélkül

A nyaralóhajók bérlésére a megfelelő biztonsági és oktatási rendszer kialakítása után hajóvezetői engedély nélkül is lesz lehetőség. Ez a rendszer Európában már 50 éves múltra tekint vissza. A nyaralóhajók hajóvezetői engedély-mentes használata konkrét vízterületekhez és a nyaralóhajók szabvány paramétereihez (sebesség, hossz, férőhely, üzemeltetői háttér) kötött, minden országban törvényileg szabályozott. A hajók biztonságos irányítására egy egy alkalmas oktatás során készítik fel a kapitányokat. A hajón található navigációs berendezés, a kikötőkben is lehet segítséget kérni a megfelelő kikötéshez, illetve egy állandó diszpécserszolgálat is a hajózók rendelkezésére áll, bármilyen felmerülő kérdés során. A hajót csak azok vezethetik, akik részt vettek az oktatáson.

Nyaralóhajózás a Tisza-tónál

A nyaralóhajózás során naponta általában legfeljebb 4-5 óra a tényleges hajózás. A hajózáson kívül a vízi út 30 km-es környezetén belül egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek a programhoz: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, golfozás, lovaglás, kirándulás, melyek fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

Fontos információk

Alapár

Az alapár tartalmazza: ágynemű, konyhai felszerelés, oktatás a hajóátvétel napján, látnivalók és lehetséges programok listája, hajózási térkép (digitális és papír alapú). Az alapár nem tartalmazza a hajóút során elfogyasztott üzemanyag árát. A fogyasztott üzemanyag a hajó visszaadásakor kerül kiszámlázásra az indulás napján megállapított díj szerint.

Kaució

A kaució összege a bérelt hajó méretétől függ, a Quattro hajó esetében 1 500 EUR, az Octo és a Sixto hajók esetében pedig 2 000 EUR. A kauciót indulás és beszállás előtt kell letétben hagyni, bankkártyával vagy átutalással. A pénznem EUR. Lehet extrákat kérni a helyszínen is, azonban ebben az esetben nem tudnak kedvezményes árat biztosítani az egyes szolgáltatások összegéből.

Bérelhető időszak

Legalább 2 napos a legrövidebb bérelhető időszak. Vannak bérleti csomagok is, melyek 2,3, 4 naposak, de van 1 hetes csomag is.

Tisza-tavi állomás

A nyaralóhajók bázisa Kiskörén található a Köre Kikötő szomszédságában.

További információ:

W: Nyaralóhajózás a Tiszán, Magyarországon (nyaralohajozas.hu)