Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Hajócsavar GO – Tisza-tavi motorcsónak túrák

Hajócsavar GO – motoros csónaktúrák tiszafüredi indulással

A tiszafüredi csónaktúra vállalkozást 2 pedagógus álmodta meg és a mai napig ők ketten vezetik a vízi, motorcsónakos túrákat. Csortos Katalin és Prokisch Péter 2018 óta vezetnek túrákat nyaranta a tiszafüredi Albatrosz kikötőből indulva.

Mottójuk: „Ebben nem csalódsz . Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.”

Motorcsónakos öko-és vízitúrák, élményhajózás

A 2 pedagógus túráikat igény és úticél alapján szervezi meg és bonyolítja le a Tisza-tó teljes területén illetve a Tisza folyón.

Útvonal kínálatuk a A Tisza-tó robbanómotorral bejárható területeire vonatkozóan a következőkből áll:

Kilátótúrák, Napfelkelte -Naplementetúrák a Poroszlói-medencébe

 • Túrák a csak vízen megközlelíthető kilátókhoz (Küszvágó csér és Fattyúszerkő kilátóhoz): Tiszafüreden, az Albatrosz Kikötőből történik az indulás, majd az Örvényi- morotván át kivezet a túra az élő Tiszára. A VI. számú öblítő csatornán át a Küszvágó csér kilátóhoz vezet tovább a kirándulás,  ahol a csónakból kiszállva, a kilátóba felérve, páratlanul szép táj tárul a a látogatók szeme elé. Rálátni a Poroszlói medencére és a közeli településekre is, sőt, tiszta időben a Mátra vonulatai is láthatóak. A hely békéje, a természet egyszerűsége magával ragadó. A túravezetők a csónaktúra során látható állatokkal és növényekkel mutatják meg a tó igazi arcát. Igény szerint, a gasztronómiai élvezeteknek hódolva, kikötési lehetőség is van a helyi ízek kóstolására.
 • Napfelkelte túrák: Az Albatrosz kikötőből indul a napfelkelte túra a Küszvágó csér kilátóhoz. A hajnal még dereng, mikor elindul a csónak. A vízen illetve a kilátónál éri a túrázókat a pirkadat. Páratlan élmény a horizonton megjelenő vörösen kelő Nap.
 • Naplemente túrák: Az Albatrosz kikötőből indulva 2 órás túra a Poroszlói-medencébe. Alkonyatkor a víz olyan, mintha olajjá válna. A naplementében iszogató fecskék sokaságának látványa felejthetetlen élmény. A hely békéje átjár mindent. Egyszer mindenképp látni kell.

Ezen túrák időtartama 2 óra.

Madárrezervátumi túrák a Valki-medencébe:

Szintén a tiszafüredi Albatrosz Kikötőből történik az indulás a Valki-medencébe a madárrezervátumot megtekinteni. A páratlanul gazdag állat-és növényvilággal rendelkező terület igazi kuriózum a természeti élőhelyek között. Itt találjuk a tavon a legtöbb madarat, melyet kiegészít az út vadregényes jellege. A csónaktúra során megfigyelhetőek a kormoránok és gémek fészkelőhelyei, a tó ezer virága, köztük a tündérfágyol, mely sokszor egész területeket fed be.

A csónaktúra időtartama 2 óra.

Körtúrák, hosszabb túrák:

 • Kilátókörtúra: Igény szerint nagyobb túrákra, távolabbi területekre kalauzolják el a vendégeket a vezetők.. Tiszafüreden, az Albatrosz Kikötőből indulva a Kis-Tiszán átmegy a csapat Poroszlóra, majd a Csapói Holt-Tiszán a Fattyúszerkő kilátó és Küszvágó csér kilátó érintésével a VI-os számú öblítő csatornán visszahajózik Tiszafüredre az Albatrosz kikötőbe. Ez a körtúra értékes és felejthetetlen látnivalókkal ajándékozza meg a résztvevőket. Igény szerint, a gasztronómiai élvezeteknek hódolva, kikötési lehetőség is van a helyi ízek kóstolására.
 • Madárrezervátumi körtúra: Az Albatrosz kikötőből indulnak az érdeklődők a Kis-Tiszán áthajózva Poroszlóra, átmennek a 33-as út  alatt, így kijutva a Dühös-laposra. Onnan a madárrezervátum területére hajóznak és Apponyháton hagyják el a Valki-medencét. Igazi felfedezőtúra két medence érintésével. Kiegészítésképpen lehetőség van Poroszlón kiszállni, az Öko centrumban látogatást tenni és végigsétálni a vízi sétányon.

Ezen túrák időtartama 3 óra.

További úti célok:

 • Gasztrótúrák: A Tisza-tó és térsége nemcsak a  természeti adottságaival,  hanem a gasztronómiai értékeivel is kiemelkedik. Az alföldi emberek családi hagyománya, hogy szeretetüket a megvendégeléssel mutatják ki.  Ennek ismerhetik meg minden csízióját jóízű fogások, remek ételek készítésével a résztvevők. A motorcsónakos gasztrótúrák lehetőséget adnak a tó gazdag növény- és állatvilágának megismerésére is, miközben a helyi éttermek kiváló halételeit kóstolhatják meg az érdeklődők.
 • Fotós túrák, madármegfigyelő túrák: Igény szerint lehetőség van madármegfigyelő, fotós túrákra a nap minden szakaszában a tó teljes területen.
 • Tanösvény látogatás vízitúrával összekötve: a Tisza-tó területén több, kalandos és  informatív tanösvényt lehet  meglátogatni. A Tiszavirág Tanösvény és a Pákász Tanösvény szárazföldi ártéri területen fekszik, de megközelítése csónakkal lehetséges.

A Tisza-tó  érintetlen, vadregényes vízi útjai  sokszor titokzatosak.  Léteznek olyan elzárt helyek, melyek csak vízi úton közelíthetőek meg. A vízi túrák során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a tó vadregényes területeibe, megismerhetik különleges növény- és állatvilágát. A Tisza-tó egy igazi vízi paradicsom a természetet kedvelő látogatók számára.

A túra alatt a vezetők mesélnek a Tisza-tó természeti értékeiről, és a vendégek kéréseihez, igényeihez igazodva ott töltnek el több időt, ahol kérik. Lehetőség van hosszabb időre is csónakot foglalni, vagy ebédelni/vacsorázni pl. a Tisza-folyó partján lévő kiváló éttermekben, illetve családias hangulatú vendéglőkbe.

Motorcsónakos túrák árai:

Öko-és vízitúrák  Lutra motorcsónakkal a Tisza-tó védett vizein, szakképzett vezetővel és szakvezetéssel maximum 5 fő ( gyerekek esetében több):

 • 1 órás túra : 9.000 Ft/hajó
 • 2 órás túra: 18.000 Ft/hajó
 • 3 órás túra 25.000 Ft/hajó

További órák 8.000 Ft/óra/csónak

Élményhajózás Heléna nevű hajóval, a Tiszán és a Tisza-tó nem védett vizein, szakképzett vezetővel maximum 4 fő ( gyerek esetében több)

 • 1 órás: túra: 29.000 Ft/hajó
 • 2 órás túra: 49.000 Ft/hajó
 • 3 órás túra: 68.000 Ft/hajó

További órák: 19.000 Ft/ óra/ hajó

Bankkártyát és SZÉP Kártyát is elfogadnak.

További információ:

HajócsavarGO – Tisza-tavi vízitúrák kicsiknek és nagyoknak (hajocsavargo.hu)