Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi PET Kupa őszi roham – eredmények!

bcsheinz
·
2020. november 18.
Tisza-tavi PET Kupa őszi roham – eredmények!

A tisza-tavi PET Kupa őszi roham egy klassz összefogás a turizmusért

A tisza-tavi PET Kupa őszi roham a “Tisztítsuk meg az országot! program egyik kiemelten fontos eseménye, amelynek keretében tovább folytatódik a Tisza-tó kitakarítása. A jelentős és egyre növekvő turizmus miatt ugyanis egyre nagyobb figyelmet kap a rendezett környezet. Bár túlzás azt állítani, hogy a Tisza-tó látványosan piszkos és szemetes lenne, de a folyón hajózva vagy az ártéri területeken bolyongva azért bele-bele akadhatunk kisebb-nagyobb hulladék kupacokba. Az okokat már számtalanszor leírtuk, a ludas leginkább a határon túlról érkező hulladék, de a horgászat és más tevékenységek nyomai is szemmel láthatók.

Aki a Tisza-tóhoz jön nyaralni, az pedig sem import, sem helyi hulladékot nem szeretne – érthető okokból – látni a vízen és a partokon. Ez egy közös érdek, amiért már egyre többen tesznek, de sajnos nem elegen. A Tisza PET Kupa csapata rengeteg lelkes önkéntessel kiegészülve, valamint a KÖTIVIZIG, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., a welovetiszato.hu és sok más kisebb helyi szervezet dolgozik azon, hogy a Tisza-tó még szebb legyen.

ITT olvashattok az őszi programról és az önkéntes toborzásról.

A probléma az, hogy a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőterületéről az árhullámmal rendszerint rengeteg uszadék és kommunális hulladék is érkezik. A Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipeinek zárt állapota miatt a hulladék nem jut be a tó medencéibe, de a folyón végigvonul és a partszegélyben, a növényzetben fennakad. Ehhez hozzáadódik a tározótérben és a partokon évente keletkező hulladékmennyiség. Ezt viszont leginkább a horgászok és kisebb számban a turisták hagyják a területen.

Így évek, évtizedek alatt jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel, amelynek egy részét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az országos közfoglalkoztatási programon belül a téli időszakban összegyűjtötte és hulladéklerakó-helyre elszállította.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. is kiveszi a részét a munkából, évente több millió forintot költenek a Tisza-tó partjainak tisztán tartására. A látogatottságtól függően heti egy-két alkalommal utánfutós kisteherautóval szállítják el az összegyűjtött szemetet a lerakóba.

Sikeres őszi hulladékszedés, kösz mindenkinek!

Óriási hajrával ért véget a Tiszai PET KUPA Mosolygó Zsák programjának őszi ártéri takarítása: 3 hét alatt, 60 helyi önkéntes bevonásával, 340 Mosolygó Zsák telt meg!

Az idén nyáron elindított Mosolygó Zsák program célja, hogy a helyi közösségek bevonásával folytatódjon a Tisza árterének megtisztítása a folyó közép-tiszai szakaszain. Partmenti települések lakói, horgászok, vizitúrázók és természetjárók vették ki a részüket a munkából. Az őszi hulladékgyűjtés véghajrájában a PET Kupa külön hulladékgyűjtő napokat szervezett nyolc településre, hogy minél több ártéri hulladék kerüljön még idén a zsákokba. Az így összegyűlt hulladék legalább fele újrahasznosításra kerül. Bár a Mosolygó Zsákok legközelebb jövő tavasszal kerülnek elő, a munka nem áll meg: a PET Kupa a következő hetekben a Tisza-tavat takarítja, ahova elsősorban helyből érkező önkéntesek jelentkezését várják.

Hogy lehetne változtatni a helyzeten?

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajló ártéri takarítások jó kiindulópontok. Azonban az alkalmi vagy kampányszerű akciókon túl hatékony módszerekkel és intézményrendszerrel lehetséges környezetünk hulladékmentes állapotának fenntartása.” – mondta el Hankó Gergely a PET Kupa programvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője

De valójában a megoldás egyszerű: nem kellene szemetelni. Csökkenteni kell a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét, különösen a műanyag csomagolásokét. A horgászok és a felszerelésüket biztosító boltok, gyártók felelőssége sem kicsi. A legtöbb helyi hulladékot a csalisdobozok, zacskók és természetesen italos üvegek teszik ki.

Címkék:
  • környezetvédelem,
  • petkupa