Welovetiszato
Welovetiszato

Tisza-tavi kilátótorony épül! Kettő is! :)

bcsheinz
·
2020. december 8.
Tisza-tavi kilátótorony épül! Kettő is! :)

Felülről még szebb a tavunk: két új tisza-tavi kilátótorony épül!

A Tisza-tó minden szeglete tele van gyönyörű helyekkel, de csak keveseknek adatik meg, hogy a magasból csodálják meg a változatos tájat. 2021-ben két új tisza-tavi kilátótornyot építenek fel és adnak át a vízen járó evezősöknek és motorcsónakosoknak. Drónnal már sokan szálltak fölébe és aki rendszeresen SUP-ozik, az is többet lát a Tisza-tóból annál aki lent ül egy kenuban vagy csónakban, de ebbe a magasságba a soha nem járt területen még senki nem jutott. A két új kilátótorony ugyanis nem a parton, hanem bent az ártérben, a nádasban épül fel, megközelítése csak evezős vagy motoros hajókkal lesz lehetséges (plusz úszva, ha valaki…).

Aki sokat evez, jó ötlete támad…

Volt és van pár kilátó a Tisza-tó körül, talán a legismertebb a közel 10 éve a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban álló, amelyet azonban elhanyagolt állapota miatt balesetveszélyessé nyilvánítottak és lezártak (talán hamarosan újra megnyit az a hír járja). Hasonlóan, a kétezres években épült több, vízen elérhető tisza-tavi kilátótorony is közkedvelt vízitúrás célpont volt, de mára kivétel nélkül az enyészetté váltak, gyakran megközelíthetetlenek. Az elmúlt években épült helyettük néhány kisebb-nagyobb kilátó, de a lokációk nem ideálisak, például nem esnek a leggyakoribb vízitúra útvonalakba. Márpedig a Tisza, ileltve a Tisza-tó adottságai  miatt a hivatalos strandokon és kikötőkön kívül nagyon kevés helyen tudnak kikötni, pihenni a vízen járók (a horgászhelyek erre szintén alkalmatlanok, illetve konfliktusokat szülnek)

Szerencsére megint volt egy “messziről jött” aki meglátta és megszerette a tavat, majd a tettek mezejére lépet: a Békatutaj Egyesület – aki maga is evezős vízitúrákat szervez felismerte a problémát és megoldást is talált rá. A kajak-, kenu és SUPtúrák esetén nagy szükség van kikötési pontokra, mert sok órán keresztül könnyen elgémberedik a túrázó minden tagja. A koncepció része, hogy a két tisza-tavi kilátótorony egymástól kellően megfelelő táratávolságban legyen, de felfűzhetők legyenek több túraútvonalra, ha valaki csak egyiket vagy másikat akarja meglátogatni. A jó ötletet támogatta a KÖTIVIZIG és a Hortobágy Nemzeti Park is, a szakemberekkel együttműködve olyan helyszíneket választottak, amikre kellemes túrákat lehet felfűzni, és ahol változatos panoráma várja a látogatókat.

Szuper helyek, vadregényes területek, csodás panorámával

Mindkét kilátó a Tisza-tó Heves megyei részén, Poroszló és Sarud vonzáskörzetében valósul meg. Az egyik a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten épül, melyen korábban is volt egy népszerű madármegfigyelő torony. Az új kilátó a fáktól kicsit távolabb, a nádasban kap helyet, így láthatóvá válik majd az egész Poroszlói-medence és a Csapói Holt-Tisza. A Békatutaj Egyesület, a tisza-tavi kilátótorony projekt megvalósítója, ezen a szigeten már el is készítette az új stéget, ami lehetővé teszi a kulturált kikötést.

A másik kilátó az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel egy hínárral benőtt kis öbölben található. A kilátó különlegessége lesz, hogy nem szárazföldön áll, a vízi járművekkel közvetlenül a kilátó alatt lehet majd kikötni.

Mindkét kilátó kilenc méter magas lesz. A tervező, Komáromi Tas a modern, de tájba illeszkedő megjelenés mellett nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a szerkezet minél tartósabb legyen. A kilátók alapját ezért négy méter hosszú horganyzott acél talajcsavarok képezik, a felépítmény pedig vörösfenyőből készül. A csomópontokban is horganyzott acél szerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

A két tisza-tavi kilátótorony, a két palló és a pihenőpadok építésére a Révész Máriusz által vezetett Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 35 millió forint költségvetési támogatást biztosít.

A Békatutaj Egyesület elkötelezett amellett, hogy a kilátók minél tovább szolgálhassák a túrázókat. Az időjárásnak erősen kitett építmények állagának megóvása költséges vállalkozás, ezért az egyesület olyan helyi szolgáltatókból álló közösséget szervez, akik szeretnének hozzájárulni a tornyok fenntartásához. Jónéhány szolgáltató már alá is írt együttműködési megállapodást, de a Békatutaj Egyesületnél tárt karokkal várnak mindenkit, aki szívesen vállal áldozatot azért, hogy a kilátók minél tovább szép környezetben, és kifogástalan állapotban üzemelhessenek.

A tervek szerint a kivitelezésre télen és kora tavasszal kerül sor. A 2021-es szezonban már üzemelni fognak a kilátók, melyek ingyenesen elérhetőek lesznek mindenki számára.

Tisza-tavi kilátótorony


Békatutaj Kalandtúra Társaság – Poroszló

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program
Címkék:
  • ökotúra,
  • poroszló