Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Te csinálnád? Más like-ot gyűjt, ő PET palackot…

bcsheinz
·
2019. szeptember 5.
Te csinálnád? Más like-ot gyűjt, ő PET palackot…

Párdy Bence nevét alig két hete kapta fel a hazai sajtó, de lassan Greta Thunberg és Boyan Slat neve mellé kerül fel a mindent előntő szemét és hulladék elleni küzdelemben. Hogy ártatlan környezetvédőnek nem születnek emberek, azt azért Bence példája is mutatja: mielőtt nekiállt volna kitakarítani a Tisza-tavat, 10 hónapot volt rehabon drog miatt. Idén februárban egy NatGeo-s anyag hatására kezdett el foglalkozni az óceáni szennyezés problémájával, majd guruja tanácsára inkább kisebb léptékben, a hazai helyzetre kezdett fókuszálni. Az I. Tisza-tavi PET Kupán a PETVidra csapatában gyűjtötte a szemetet, majd szinte meg sem pihenve folytatta a munkát hol itt, a Tisza-tónál, hol a PET Kupásokkal a Felső-Tiszán. Nem romantikus történet következik, hanem egy megoldás arról, hogyan is lehetne másképp minden…

Évtizedek óta a Tisza-tavat járjuk, úton-útfélen eldobált szemétbe, vízen úszó palackokba botolva. Soha nem gondoltuk, hogy esély van arra, hogy ezt a rengeteg szemetet össze lehet szedni. Még az I. Tisza-tavi PET Kupa 3 tonnája is csak a jéghegy csúcsán ülő pingvin csőrének csúcsa (hogy önmagunkat idézzük). De hogy mekkora hitetlenség, pesszimizmus, prekoncepció van az emberben, azt mi sem mutatja jobban, hogy itt van Bence, aki szisztematikusan, méterről méterre megy az ártéren és gyűjti össze a szemetet.

Elkísértük a vadászatra, a tapasztalatok röviden, hogy ne untassunk senkit:

 • A szemét (Dóra Szilvi kedvéért hulladék) gyűjtés olyan, mint a gombázás. Ha találsz egyet, lépsz kettőt és találsz még egyet, nem tudod otthagyni, addiktív (mint a drog, ahogy összenevetünk a hülye példán). Csak itt PET, üveg, festékes doboz, papucs, spray flakon és még sokezernyi más vacak van mindenfelé.
 • A szemét a vízparttól akár 50-100 méterrel bentebb is megtalálható az aljnövényzet között, mert áradáskor kiviszi a víz, majd megakad a növényzetben és ott marad. Összeszedni kézzel, csak fáról-fára, bokorról-bokorra haladva lehet. 
 • A szemét kora ennek megfelelően az idei friss szállítmány és a több tízéves, avar által lepett is lehet. Mivel még soha – de tényleg SOHA! – senki nem bolygatta ezeket a területeket, teljes képet lehet kapni az elmúlt 40 év üditőital palack evolúciójáról
 • Ilyen terepen a szemétszedés kemény munka. Fizikailag megterhelő, mentálisan kikészítő (tényleg sírva tudnál fakadni, ha te is ott állnál), bírni kell a szúnyogot, a meleget, a tüskéket és a magányt.

Könnyű kérdés, hogy Bence volt előbb vagy az ügy? Szóval, hogy Bencének ez terápia önmagának, példamutatás mások részére vagy valami nagyobb történet része. Ő erre azt válaszolja, hogy a terápia és a példamutatás már okozat. Az ok, amiért itt van, az maga a környezet, pontosabban amit mi, emberek teszünk a környezettel.

360 zsáknyi szemétnél tart eddig. Egyedül!

A Tisza minden évben több ezer tonna hulladékot és szemetet hoz le Ukrajnából, Szlovákiából a folyón a vízgyűjtő területéről. Ehhez jön még a hazai szakaszon a lakosság, különösen a horgászok által termelt és el nem szállított hulladék. Ezt a szemétáradatot a teljes felső szakazson elszórja, de nagyon nagy mennyiség éri el a Tisza-tavat, ahol a folyó lelassul, ezért a szemét is szétterül. Innen összegyűjteni eddig szinte lehetetlennek tűnt. Eddig…

Bence feladta a budapesti életet, otthagyta a melót és leköltözött Tiszafüredre egy kikötőbe, ahonnan kezdetben bringával, ma már ladikkal jár ki szemetet szedni. Lettek támogatói, nem is kevesen, ennek köszönhetően van szállása, ennivalója, kap zsákot, ladikot, elszállítáják a hulladékot, amit összegyűjt. De főleg van terv: addig maradni, amíg az egész Tisza-tavat ki nem takarítja. Egymaga. Igen, egymaga, mert bár jöttek neki segíteni páran (testvére, haverjai), de az idő nagy részében egyedül, csendben dolgozik az ártéren. Meditál, mert nem is lehet mást csinálni itt.

Lehet már másnak is eszébe jutott, hogy össze kell szedni egyesével az összes szemetet, de a megoldással várni kellett erre a srácra. De még mindig csak a látható szemetet kapargatjuk, a földben és a vízfelszín alatt még sokkal több szemét van. Autógumik, fémhulladék, horgászólom, stb. Most úgy tűnik, hogy ő megoldja azt, amit sokan gondoltunk megoldhatatlannak. Hogy végez-e vele?

Nem lesz vége soha, ezt közösen állapítjuk meg. Újabb áradás, újabb szeméthegyek. Folyamatosan menni kell, a már megtisztított területeket is újra járva, mert ha a víz nem, akkor a horgászok újratermelik a szemetet. Kell-e még több Párdy Bence? Azt mondja kellene, ezt nem lehet egyedül csinálni, mégha mondja az indiai embert, aki önmaga egy teljes tengerpartot kipucolt. Különben is, milyen példa az, akit nem követnek?

 

Addig is, amíg nem jöttök ti is szemetet szedni a Tisza-tóhoz, így tudtok segíteni Bencének:

 1. utalj erre a számlára pénzt:

  Párdy Bence, SBERBANK, 14100000-31516949-01000005, SWIFT code: MAVOHUHB
  Kártyás fizetéssel (anonim is)/ payment by card (anonymously even):
  https://www.goood.hu/gyujtes-dsy8c0crt4

  Addig marad, amíg tart a pénz. Jön a tél, drágább lesz a szállás, a ruha, a napi kaja. Ha nem tudsz lejönni egy napra gyűjteni, utald el neki egy napi béred/bevételed.

 2. Bence jógázik. Ha te is, és ráérsz vagy többed magaddal úgy gondolod jót tennél vele, gyertek le hozzá és jógázzatok együtt. Szüksége lenne rá.
 3. Télen kint dolgozni egész nap kemény dolog, ha olyan cégnél dolgozol, ahol téli munkaruhákat forgalmaztok, jól jönne támogatásként két váltás teljes téli munkaruha szett
 4. Ne adj, gyere le és csináld vele egy napig!

 

 

 

Címkék:
 • petkupa