Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Szabad a strand(olás)! 5 tipp, mire figyelj :)

bcsheinz
·
2019. július 9.
Szabad a strand(olás)! 5 tipp, mire figyelj :)

A nyár beköszöntével nem csak a nappalok hossza és a hőmérséklet növekszik, hanem a vízibalesetek száma is. Ez az évszak az önfeledt szórakozásról is szól, ám néhány szabályt be kell tartanunk testi (és lelki) épségünk megőrzéséhez. Különösen igaz ez a természetes vizek környékére, ahol még több váratlan helyzettel találkozhatunk. Hogy mire figyeljünk nagyon a Tisza-tónál nyaralva? Segédanyag következik! ?

 

#1 Fürdeni  mindenhol lehet, de…!

Élő vizek esetén különösen fontos, hogy csak a kijelölt helyeken fürödjünk. A tisza-tavi strandok mindegyikére vonatkozik az a szabály, hogy a bóján túli, nyitott, vízi közlekedésre alkalmas vízfelületeken már nem szabad fürdeni (egyes strandokon, pl. a tiszafüredi szabadstrandon tiltják a bóján túli motoros vízi forgalmat is). De még ezeken a strandokon se feledjük el, hogy folyamatosan mozgásban lévő vízben fürdünk, amely egyik napról a másikra is megváltoztathatja a meder alját, így hirtelen mélyülő részeket kialakítva. Egészen pici gyerekekkel is strandolhatunk a Tisza-tónál, a sarudi kalandparton és Abádszalók új strandján már kifejezetten odafigyeltek az ő igényeikre is, de mehetünk Dinnyéshátra, mert ott is bababarát a strand.

Persze mindenki úszna egyet a Tiszában (a folyón) vagy az ártéren. Előbbi esetén mindenképp kerüljük el a műtárgyakat (híd, vízkivételi művek, öntözőcsatorna torkolatok), mert nagyon nagy örények lehetnek a közelükben. SOHA, de tényleg SOHA ne ússzunk közelébe vízbe dőlt fáknak, uszadék szigeteknek, ne kapaszkodjunk vízben úszó fákra. Még a lassú víznek is van annyi ereje, hogy alásodorjon minket.  Megszívlelendő: csak úgy ússzunk, ha közelünkben vannak olyanok, akik segítséget tudnak nyújtani.

 

#2 Jaj ez fáj! Nézzünk a lábunk alá!

A homokos partra szél által kihordott vagy az iszapban lerakódott törmelék és az ott élő kagylók, csigák könnyedén okozhatnak sérülést. A Tisza-tónál különösen figyelni kell a sulyomra és a kagylókra. A sulyom ugyan a mélyebb vizeket kedveli és zárt, összefüggő növénytakarót alkot, de a semmivel össze nem téveszthető fekete, 4 ágú termését nem felejti senki, aki egyszer is belelép. Nincs ugyanis olyan helyzete a sulyom termésének, amikor legalább egy tüskéje ne tudna a lábunkba fúródni. Nagyon hegyes és sajnos nagyon fertőző, ha mélyre jut. Ha a felületi sérülésnél mélyebb a találat, mindenképp keressünk fel orvost, a tetanusz injekciót valószínűleg nem fogjuk megúszni. A kagylók, csigák a mélyebb, hűvösebb vizrétegeket szeretik és a szerves anyagban gazdagabb iszapot. Ilyen részek a poroszlói és a sarudi medencében vannak. A kagylók vágása szintén kellemetlen élmény, de elég ritkán találkozunk velük.

 

#3 A Tisza-tó nem a Balaton, de kemény vihar itt is lehet

A Tisza-tó körül ugyanúgy van viharjelzés, mint a Balatonnál. Három területen alakulhat ki veszélyes helyzet vihar esetén, az abádszalóki-, a sarudi- és a pororszlói medencében. Ezeken a nagy nyílt, de viszonylag sekély vízfelületeken már kisebb szelek is komoly hullámokat tudnak korbácsolni. Figyeljük a jól látható viharjelzéseket, ha a lámpák 1 perc alatt 45-ször villannak fel, elsőfokú viharjelzés van érvényben. Ebben az esteben csónakkal és más vízi sporteszközzel is csak 500 méterre lehet bemenni a vízbe. Amennyiben 90 villanás van egy percen belül, a fürdés szigorúan tilos. Azokon a strandokon, ahol nincs külön jelzőszerkezet, figyeljük a szélerősséget, és viharos széllökések esetén már ne menjünk be a tóba, különösen sporteszközzel, gyerekekkel!

 

#4 Nem kell mondani, de mégis…

Felhevült testtel még a nyári meleg vízbe sem szabad hirtelen bemenni, beugrani. Úgy általában, mielőtt beugrunk a vízbe (pláne fejessel), előtte mérjük fel a mélységet és hogy nincs-e ott egy uszadékfa vagy más sérülést okozó anyag. A csónakokba és vízibiciklikbe csak annyian szálljunk be, amennyi engedélyezett. Indulás előtt tervezzük meg az útvonalat, vegyünk fel mentőmellényt és szóljunk a kölcsönzősnek, hogy nagyjából merre mennénk.

 

#5 Az élő vízre vigyázzunk!

A termál vagy egyéb strandokkal ellentétben, itt nincs vízforgató rendszer, szűrők és vegyszerek. Mindezt a természet próbálja megoldani, ezért is zseretjük az élő vizek lágyabb, finomabb vizét és illatát. De a Tisza nem tud mit kezdeni a magunkra kent naptejjel, krémekkel, vegyi anyagokkal. Persze ezek egy részével magunknak sem teszünk jót, de az élő víznek egyenesen káros. Próbáljuk minimalizálni ezek használatát és csak akkor bemenni a vízbe, ha már bőrünk felszívta a napvédő krémeket.

 

Képek forrása: tiszatoelovilaga.hu

Címkék:
  • strandolás,
  • szabadstrand