Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

SUP-pal a Tisza-tónál: Tiszafüred környéke

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. augusztus 4.
SUP-pal a Tisza-tónál: Tiszafüred környéke

Vízre szállás – ideális!

A Tiszafüredi Szabadstrandnak nagyon hosszú és jó fekvésű partszakasza van, ahol már kezdik megszokni a SUP-osokat, így senkit nem zavar, ha itt szálltok vízre. A parkoló közel van a parthoz, nem kell sokat cipelni a felszerelést, viszont van parkolási díj és ritkán ugyan, de büntetnek, ha nem fizettek (telefonról is tudtok rendezni). A strand épp átépítés alatt van, de így is találtok mosdót (konténerben) és nyitva tartó büfét.

Ha a parton fújjátok fel a deszkát, de a táskát, pumpát, egyebeket a parton hagynátok rövidebb időre, tapasztalatunk szerint nem szokott vele gond lenni. Egész napos túra esetén viszont érdemesebb berakni az autóba vagy a szálláshelyen hagyni.  Az értékesebb dolgokat úgyis viszitek magatokkal vízálló táskában.

A víz itt nagyon csendes, főleg a strand közelében, mert itt tilos a motorcsónakos közlekedés. Mi a természetközelisége miatt szeretjük, tele van a víz tündérrózsával, sulyommal, a madarak folyamatosan a vízfelszín közelében köröznek vagy úsznak át egyik partról a másikra. A stranddal szemben van egy kis sziget, melyet körbe lehet evezni, de elég sok a vadregényes rész is. A víz minősége amúgy kiváló!

 

Mikor érdemes erre SUPozni?

Tapasztalatunk szerint a Tiszafüred környéki vizek forgalma teljesen más hét köznap és hétvégén. Ha élvezni szeretnétek a SUP-ozást, akkor a legideálisabb időpont a hét eleje és közepe. Hétvégén szó szerint őrület és zsúfoltság van, bár a gyakorlottaknak ez kevésbé okoz gondot, bár a szép helyeken ilyenkor csónaktúrás ladikok egymás fenekében vannak, evezősöknek nincs egy nyugodt 10 percük se. Ha odafigyelünk egymásra és magunkra, csodás napokat tölthetünk itt.

 

SUP útvonalak Tiszafüred és környékén

Tiszafüred azért is az egyik legjobb starthely, mert egészen kis távolságokon belül is vannak csodás és érintetlen területek. 1-2 órás túrákat úgy lehet megcsinálni, hogy alig távolodtunk el a vízreszállási helytől. A holtágon belül, a sziget kerülésével max fél-egy órás programot tudunk csinálni, de a holtágból 3 csatornán is elindulhatunk felfedezni a környéket, de itt a két legnépszerűbb túrairány:

A tiszafüredi Holt-Tisza északi oldalán (a patkó jobb szára), a X-es öblítő csatornán lehet kijutni a Tiszára. A Hotel Balneum mellett haladunk el, majd a 33-as főút és a vasúti híd alatt áthaladva, kb 2 km evezés után érünk ki a Tisza-folyóra. Út közben rengeteg jégmadár, bakcsó, szárcsa, szürkegém látható, illetve jobbra két vakcsatornába is beevezhetünk. A folyóra kiérve jobbra “hegymenetben” egészen Tiszacsegéig felevezhetünk, de ez elég sportos teljesítmény, közben pedig csak elvétve van partraszállási hely (Egyek komp, Tiszabábolna kikötő). Inkább azt javasoljuk, hogy a X-es öblítőcsatorna torkolattól balra forduljatok a Tiszán, így lejuthattok a IX-es csatornáig és ott vissza a Holt-Tiszára (ez így kb 4-5 km-es kör), vagy még délebbre Tiszaörvénynél fordulhattok be (ez kb 10 km-es túra a kiindulási pontig). A csatorna sarok után, a folyó jobb oldalán egy másik csatornát találtok, itt bejutva lehet megjárni a nagymorotvát és a háromágat, mindkettő csodálatos terület, de ezek már inkább egynapos túrák, korai indulással és esti visszatéréssel!

A tiszafüredi Holt-Tisza patkójának déli részén egy csatornán eljuthattok Tiszaörvényig, közben pedig rengeteg morotva, lápos terület, kisebb csatorna, átjáró van. Utóbbiak elég technikásak és nem csak azért javasolt leülni a deszkára, mert állva nem fértek el, hanem azért is, mert a sekély vízbe esve a kiálló gyökerek, tuskók miatt komoly sérülést is összeszedhettek. Az út a Morotva kerékpáros pihenőpark félszigetének megkerülésével indul, majd balra lesz az Albatrosz kikötő. Ezen a szakaszon elég nagy a motorcsónakos forgalom, figyeljetek! Egy nagyobb lapos területen jobbra izgalmas nádas, csatornás terület van, balra pedig több úton is eljuthattok Tiszaörvényig a partot és a gátat, no meg a többi hajóst követve. Partra szállási hely több is van, enni-inni pedig az Albatrosz Kikötőben, a STÉG büfében vagy a Kormorán kikötőben is tudtok. Tiszaörvénynél kijuttok a Tiszára, jobbra fel, afolyásiránnyal szemben feljuthattok a IX és a X. öblítőcsatornákig és ott vissza Tiszafüredre. Balra fordulva pedig egészen Kisköréig evezhettek 🙂

 

Az ellenség és a veszélyek 🙂

A legnagyobb problémát a motorcsónakosok okozzák – főleg akik bérelt ladikot, tapasztalat nélkül vezetnek. Ahogy azt az egyik fórumon megfogalmazták : “Apa vezet, anya meg a gyerekek lógnak ki a csónakból. Apa megmutatja, hogy milyen király gyorsan menni, nem tudja, hogy ha melléd ér lassítani illik, mert hullámot csinál. Ezekkel van a baj, a szervezett kiránduló csónakok figyelnek”. Sokan azt javasolják, hogy be kell menni a csatornákba, morotvákba, ott nyugi van többé-kevésbé, de ezzel is inkább a gyakorlottabbak éljenek! Az ok a Tisza-tó kialakításában rejlik. A víztározó kialakításakor erdős területeket is elárasztottak, ezek egykori helyét jelzik a hátrahagyott tuskók, melyek igen veszélyessé teszik a vízi közlekedést. Ezek sokszor a vízfelszínhez közel bújnak meg és ha egy csónakos által generált nagy hullám ledob a deszkáról, akkor meg is üthetjük magunkat. Ezért is érdemes még a gyakorlottaknak is inkább leülni a deszkára és többek között a mellény használatát ezért is javasolják az ártéri területen.

 

A nyílt Tisza

Általában víz nyugodt, lassan folyik (2-3 km/h) és jól evezhető, akár folyásiránnyal szemben is. Az uralkodó szélirány miatt viszont nagyobb szélben a X-es öblítőcsatornán kiérve szinte képtelenség lejutni dél felé a Tisza-hídig vagy a IX-es öblítőcsatornáig.

Áradáskor viszont nagyon veszélyes, mert gyors a folyó, sok az örvény, tele van szeméttel és uszadékkal, ezért SUP-osoknak kifejezetten TILOS kimenni.

A folyó ezen szakaszán – kis kivételtől eltekintve – engedélyezett a vízisí és a nagysebességű motorcsónakozás, így hatalmas hullámokkal kell számolnotok.

 

Hol tudok enni vagy inni?

Sajnos a szabadstrand felújítását nem fejezték még be, ezért csak néhány kajálós hely van nyitva, ezek főleg hét végén borzasztó zsúfoltak. Ki tudtok kötni az Albatrosz Kikötőnél, ahol van egy jó kis étterem, a Zöld Béka, viszont a nyitva tartására oda kell figyelni, mert hétfőn és kedden zárva van és utána is csak déltől nyitnak. Ha Tiszaörvény fele eveztek, akkor meg tudtok állni a STÉG Szabadidőközpontnál, ahol amúgy SUP-ot is lehet bérelni. Ha a nyílt Tiszára is kimentek, akkor a híd lábánál található Fehér Amúr Halászcsárdánál egy jó kis halászlére meg lehet állni, mivel van saját kis kikötője.

Ezek a helyek több kilométerre is lehetnek egymástól, ezért az a legbiztonságosabb, ha visztek magatokkal elég ivóvizet, 8 km-re legalább fél liter javasolt, de ez a nagyon minimum. Müzli szelet vagy keksz is legyen inkább nálatok, főleg ha elszámoljátok magatokat időben vagy energiában. Mivel itt tényleg nagyon sok a felfedezendő terület, ezért mi azt javasoljuk, hogy vigyetek magatokkal inkább hűtő táskát, hogy ne menjen el az idő a sorban állással.

 

Telefon

Mivel bajban ez az első számú biztonsági berendezés, jobb ha teljesen fel van töltve. Ha esetleg lemerül, akkor max. valamelyik étteremben vagy kikötőben fel tudjátok tölteni, ha jó fejek az alkalmazottak, vagy marad a vezeték nélküli töltő.

 

Mosdó

Mobil wc van a szabadstrandnál és a Morotva Pihenőparkban, plusz nyilván a fentebb említett kajálós helyeken is van lehetőség mosdó használatra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:
  • természet,
  • Tiszafüred