Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Sült halat hol egyek a Tisza-tónál? Ezeket ajánljuk!

bcsheinz
·
2019. május 28.
Sült halat hol egyek a Tisza-tónál? Ezeket ajánljuk!

Körbeértünk, kóstoltunk és megírjuk. 12 helyen ettünk sült halat az elmúlt pár hétben, köztük sok jót és náhány kevésbé jót. Nem éttermeket kerestünk, hanem a klasszikus strandos-kifőzdés vonalon néztük meg a felhozatalt. A lista nem a minőség sorrendje, csupán a véletlen műve. Nem eszünk hekket, mindig rákrédezünk a hal eredetére és próbálunk friss halból enni (ezt majd meglátjátok, hogy nem is olyan egyszerű). Mindenhol figyelünk arra, mennyire környezetbarát a hely.

 

#1 Vivárum halsütöde, Poroszló – sült keszeget ettünk

Itt már jártunk fánk ügyben és fantasztikus volt, megkóstoltuk a sült keszeget is. Két adagot kérünk, mindkét hal közel azonos méretű. Tökéletesen átsült, kívül ropogós, nem túlzottan olajos ízű. A húsa kissé száraz. A hal csak nagyon enyhén sózott, talán sótlan a jobb kifejezés (utólagosan kapunk rá magyarázatot: frissen sózták be). A hal íze jellegzetes-zamatos, már-már azt modnanánk friss fogás (ha lehetne frissen fogott halból sütni, ugye HACCP…). A paprika viszont nem érezhető, amit picit sajnálunk, mert a paprikás lisztben sült halnál a paprika-hal ízkombinációt várjuk. A tálalás nem túl környezetbarát módon műanyag tányéros. A kenyér friss, ropogós héjú. Kovászos uborkát eszünk mellé, ez is rendben van. A fagyasztott gyümölcsökkel megbolondított bodza szörp szuper ötlet, máshol is jó lenne… természetesen nem kérünk műanyag szívószálat, mert hoztunk bambuszt :).

Megközelíteni autóval, bringával és csónakkal is egyszerű.

Itt találjátok a Viváriumot! Korrekt árakon, frisset és jót ehettek!

 

#2 Hello Hal, Tiszaörvény – Fish’n’Chips

Annyira vágyunk már egy jó fish’n’chips-re a sok hagyományos halétel mellett… A Hello Hal-ban már sokszor ettünk korábban, van amit ajánlanánk, van amit inkább nem. Most kipróbáltuk a nagy nemzetközi klasszikust, mégpedig harcsa filéből (1990 Ft + a szósz 250 Ft). Az adag épp elegendő egy gyors nasira, nem ebéd mennyiség, de ha csak bekapnál valamit, garantáltan jól laksz. A chips csónakburgonya, ami ugyan sohasem lesz olyan roppanós, mint az eredeti, de legalább passzol a Tiszához (csónak… ugye :)). Kicsit olajos, de friss, nem felpuhult. A hal két db harcsafilé, rendesen átsült, ízletes. A hal íze nagyon jó, szaftos, szépen omlik. A bunda azonban nagyon vastag és ezért nagyon olajos is (a képen a tényér alján az olaj kb egy falatnyi bundából csurgott ki). A kapros-tejfölös szósz sem igazán passzol, egy rendes, házi majonéz (tojás, olaj, ecet, mustár nem egy bonyolult dolog…) jobban kiadná. Egyetek bátran fish’n’chips-et a Hello Hal-ban, de mindenképp kérjétek vékony bundával!

Sajnos itt is egyszer használatos műanyagokba porcióznak, reméljük hamarosan változni fog a hozzáállás és környezetbarát lebomló vagy újra felhasználható anyagokba tálalnak.

Megközelíteni autóval, bringával és egy kis sétával a tiszafüredi szabadstrandról is meg lehet közelíteni. Itt van a Hello Hal.

# Ki legyen a következő? 🙂

Címkék:
  • étterem teszt,
  • poroszló,
  • Tiszaörvény