Welovetiszato
Welovetiszato

Programtipp – Erőművek Éjszakája Kiskörén

Galkó-Fenyves Barbara
·
2023. október 24.
Programtipp – Erőművek Éjszakája Kiskörén

A Kiskörei Vízerőmű is látogatható lesz az Erőművek Éjszakáján

Érdekel a villamosenergia-termelés? Szeretnéd tudni, hogyan állítják elő a távhőt? Kíváncsi vagy, hogyan működik egy erőmű? Ha igen, akkor Neked is ott a helyed az idei Erőművek Éjszakáján.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és csatlakozó partnerei 2023. október 27-én negyedik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb energiaipari eseményét. Országszerte csaknem 70 helyszínen közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak minden érdeklődőt. Látogatható lesz a Kiskörei Vízerőmű is, mely egy igazán impozáns és retro építészeti alkotás.

A Kiskörei Vízerőmű

Az 1974-ben üzembe helyezett Kiskörei Vízerőmű 28 MW beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve.
A vízerőmű a Tisza folyó duzzasztásával létrejött Tisza-tó megújuló vízenergiájából 4 db vízszintes tengelyű csőturbina-generátor egységgel, környezetbarát módon állít elő villamos energiát, melyet 22 és 132 kV-on az országos rendszerbe táplál be.

Másik fő feladata a Tisza-tó vízszintjének centiméter pontosságú tartása, azaz a duzzasztás előírt szinten történő folyamatos biztosítása, szabályozása az üzemrendnek megfelelően, valamint az árhullámok  levezetése az Alsó-Tisza vidék irányába.

A Kiskörei Vízerőműben megtermelt villamos energia mennyisége a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energia kb. fele, ami 40-45 ezer átlagos fogyasztási igényű háztartás éves energia ellátását biztosítja.

Amiért még érdekes lehet…

Elbűvölő ’70-es évek hangulat a mozaikkal kirakott falak között, lenyűgöző méretek, rengeteg vas, még több beton és mindenhol víz…

A kiskörei vízerőmű dolgozói profik, kedvesek, jól felkészültek. A Tisza-tó legnagyobb ipari létesítményének és az ország legnagyobb vízerőművének bejárása filmvetítéssel indul. A vetítés után a látogatók elindulnak a kiállítóhely felé, ahol fotókon mutatják be a kiskörei vízerőmű építését, működésének fontosabb elemeit. A kiállítás megtekintése után a szakvezető a turbinaterem feletti galériára vezeti a csoportot.

A turbinateremben felfedezhető a 60-as évektől 80-as évekig tartó magyar padlóburkolási népművészet legjava: a törött csempéből rakott padló a klasszikus négyszín kombinációban, bézs-fekete-babakék-téglavörös csempékkel, téglavörös tükörbe rakva.

Ezt követően megtekinthető az erőmű vezénylőterme, ahol megismerhető a megtermelt villamos energia országos hálózatba történő továbbítása.

A top látnivaló a kiskörei vízerőmű területén található Polip elnevezésű hajó

kiskörei vízerőmű -menekülőhajó a turbinateremben

Regisztráció:

Az Erőművek Éjszakája programjaira a Helyszínek (eromuvekejszakaja.hu) keresztül lehet regisztrálni.

A JELENTKEZÉS gombra kattintás után a kért látogatói adatoknál valós nevet és valós, működő e-mail címet kell megadni.

Miután be lett küldve a jelentkezés, a megadott e-mail címre kapni fog a jelentkező egy „JELENTKEZÉS MEGERŐSÍTÉSE” című levelet.

Csak akkor érvényes a jelentkezés, ha van „Jelentkezés összefoglaló” e-mail.

A „Jelentkezés összefoglaló” e-mailt érdemes kinyomtatni.

Erőművek Éjszakája 2022

Energia a víz erejével – Erőművek Éjszakája 2022 – Kiskörei Vízerőmű – YouTube

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program