Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Ott voltunk: A Nagy Befőzés – Nagykörű

bcsheinz
·
2019. október 6.
Ott voltunk: A  Nagy Befőzés –  Nagykörű

A nagykörűiek nem tudnak hibázni. Pedig nap közben többször is szemerkélt az eső. A falu sem jött közelebb, jó kis autózás, mire odaér az ember. És mégis itt van rengeteg ember, mint ahogy az összes nagykörűi rendezvényen. A nagykörűi Virágzástól Befőzésig rendezvénysorozat A Nagy Befőzés napján jártunk. 

Miért szeretjük Nagykörűt?

Van egy csomó érvünk, de mondunk egy nagyon fontosat: itt nem egy-két ember, hanem mindenki, egy igazi közösségként jófej, kedves és nagyvonalú. A kompos srác bizalmi alapon visz át, azzal hogy “rendezzük majd visszafelé együtt” (és tényleg rendeztük). Az egyik nyitott udvarban ebédeltünk, a fogásokat utólag rendeztük a szembe pultnál, egy szava nem volt senkinek (igaz a pultos is meglepődött, amikor fizettünk, mert ki is mondta, hogy “na akár el is mehettetek volna”). Nincs nálunk apró és nem tudnak vissszadni? “Nem baj kedvesem, úgyis vesznek még valamit, vigyék el, majd ha erre járnak megint, ideadják”.

A Tisza-tó egész évben izgalmas és gyönyörű, rengeteg jó program vár mindenkit, de itt egy picit mindig máshogy érezzük magunkat.

Nagykörűn nem fogsz mellé, ha éhes vagy

Mikor lehet biztos a vendéglátó abban, hogy a vendége jól érezte magát? Ha jól érzi magát a buliban és még csomagol is :).

Nem lehet végigenni Nagykörűt, annyi finomság volt mindenhol. De ettünk jó kis káposztás ételeket a roma udvarban, vargányakrém levest a svácjból “hazaugró” séf konyhájából, Angliából baráti látogatásra érkezett hölgyek isteni tortáját kóstoltuk, meg persze a tájáház csillagszemű lányának csörögéjét. Itt-ott csipegettünk sajtot, kolbászt, tepertőt, kemencés dolgokat, a falu pékségének szilvás lepényét (a nyári cseresznyés után ez a második kedvencünk). Ittunk frissen, helyben! készült almalét, mustot othelló szőlőből, szörpöket, jó kávét és homoktövisből készült ivólét.

52 fotó jön 🙂

Jó programok kicsiknek-nagyoknak

Jól válogatnak. Az olykor fura, de mindenképp színes fellépők összeállnak egy jó programmá, sodor magával az etno, a jazz, a mulatós és a cigányzene. A gyerekeknek annyi program van, hogy inkább már az a gond, hogy mi felnőttek nem tudunk továbbmenni, mert marasztalja őket a szórakoztató fellépők sora. Persze van kézműves – hála a barackmag síp gyáros srácnak a jó kis dumálásért -, játszótér és népi tapperoló, ahol a városi gyerekek megismerkedhetnek egy csomó rgi dologgal.

Vásárfia

Nagykörűről nem lehet elmenni üres kézzel. A mellett, hogy kiélveztük az ottlét minden pillanatát, jól be is vásároltunk gyümölcsükből, friss almaléből, mustból. Vettünk paranyicát, érlelt kecskesajtot, vastagkolbászt és még mindenféle apróságot, vásárfiát a gyerekeknek.

 

Címkék:
  • fesztivál,
  • Nagykörű