Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Ott jártunk – Kengurupark Tiszaderzs

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. április 1.
Ott jártunk – Kengurupark Tiszaderzs

Egy különleges attrakció a Tisza-tó eldugott kis falujában

2022 nyarán nyitotta meg kapuit a Kengurupark Tiszaderzsen. Az induló alapkoncepció “5 földrész szelíd, növényevő állatai” volt, melyet meg is valósítottak és a mai napig tartják is magukat ehhez a szervezők. Távoli földrészek egzotikus és ritka fajai költöztek ebbe a mini állatkertbe, mely Ausztráliától Eurázsiáig, éjfekete kakastól a vörös óriásig sok mindent felvonultat. Felnőtteknek is érdemleges látnivaló, de érezhetően a gyerekes családokra koncentrálnak, ezt bizonyítja a tágas a játszótér és a játszóház az árnyas a büfé mellett. Az alapos információkkal ellátott táblák pedig külön kitérnek az adott faj veszélyeztetettségének mértékére is.

Kutyatartóknak fontos információ, hogy az állatkertbe nem szabad bevinni a kedvenceket!

Kenguru Park megközelítés

Személyautós megközelítés

A Kenguru Park a Tisza-tó közelében, Tiszaderzs külterületén található, a főútról a Nefelejcs utcába letérve. Irányító táblákat a településen belül is találhatunk. A főútról letérve sajnos félig köves, félig földes úton lehet a parkot megközelíteni. Az autósok számára ingyenes parkoló van közvetlen a bejárat mellett, de nagy tömeg esetén a létesítmény melletti füves területen is lehet parkolni, ami tele van gödrökkel, így érdemes óvatosan, lassan haladni a személyautóval érkezőknek. Ügyeljünk rá, hogy a látszólag elfogyó házaktól még majd egy kilométer a helység végét jelző tábla, és gyakori a traffipax is.

Kerékpáros megközelítés

Kerékpárral érkezőknek érdemes a Tisza-tavat körbe ölelő gáton elindulni és a Kárász Kikötőnél kell lefordulni a település irányába. Ha kiértünk a Városi Könyvtárig, akkor onnan jobbra kell venni az irányt. A gáttól körülbelül 4-5 kilométeres kitérővel juthatunk el a parkig.

A Kenguru Park állatai

A névadó állatok

Számunkra a legérdekesebbek természetesen a kenguruk voltak. Őket a bejárattól balra kanyarodó kis úton lehet megtalálni. A kisebb testű benett kenguruk nincsenek teljesen elszeparálva a látogatóktól, szóval ha közelebb merészkednek, akkor szelfizni is lehet velük. Néhány kenguru erszényéből kikandikálnak a kis kenguruk is, plusz van egy albínó benett kenguru is, aminek az erszényéből ott jártunkkor csak a kicsi lába látszott ki. Csak egy jelzésértékű kötélkorlát határolja őket, így szívesen esznek a tenyerünkből a helyben kapható élelemből.

Az óriáskenguruk már jobban vannak védve, őket egy magaslatról vagy üvegfalon keresztül lehet megszemlélni, mivel elvileg veszélyes állatoknak minősülnek.

Kengurupark – Makivilág

A második legérdekesebb része a parknak a Makivilág. Itt a gyűrűs farkú makik egy nagy ágon töltik az idejüket és ők sincsenek elszeparálva a látogató közönségtől. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) amúgy a “veszélyeztetett” kategóriába sorolta a fajt, ugyanis már csak Madagaszkár déli, délnyugati és délkeleti területein élnek. A parkban őket nem szabad etetni és a helyre is mindenki csak saját felelősségre léphet be. A makik amúgy békések és engedik, hogy fotózzák őket, valószínűleg már megszokták az emberek közelségét.

A harmadik legérdekesebb állat a kenguruparkban az alpaka. Az alpaka egy háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle. Az alpaka Andokban élő, vad ősét az inkák háziasították valamikor a 2-4. században. Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”. Az alpaka bundája vastag, tömött, de nagyon finom szálakból áll. Színe változó, legtöbbször barna vagy fekete, de gyakoriak a vöröses és a szürke, illetve tarka példányok.
Szinte minden állatkertben élnek alpakák, gyakran együtt tartják közeli rokonával, a lámával. Néha az állatsimogatókban a látogatók közvetlenül is ismerkedhetnek ezen fajjal, erre azonban inkább a kevésbé agresszív csikók és kancák alkalmasak.

 

Szurikáta

Ha láttuk az Oroszlánkirályt, akkor Timon figurája biztos ismerős. Ő amúgy egy szurikáta, másnéven négyujjú manguszta. A Dél-afrikai Köztársaságban Fokföldtől Natalig, valamint Angolában, Namíbiában és Botswana déli részén honosak. A mesében főleg a hátsó lábára támaszkodva lehet látni a karaktert, ez azért van, mert általában így figyelik a ragadozókat, mivel nappal táplálkoznak és gyakorlatilag védtelenek. A Kengurupark is otthon ad néhány egyednek, akiket üvegfalon keresztül tudunk meglesni.

Érdekes állat még a kapibara is, ami úgy néz ki, mint egy kis disznó, habér a rágcsálók csoportjába tartozik és vízidisznóként is ismert. Tömege akár hatvan kilogramm is lehet. Külsőre egy nagyra nőtt tengerimalacra hasonlít. A feje nagy méretű, orra tompa, és nagyon kicsi farka van.

A Kengurupark tollas állatai

Ausztrália színes madarai a legkisebb zebrapintytől a legnagyobb kakadu fajokig is megtalálhatóak ebben a mini állatbemutatóban. Vannak kecske-, énekes és rozetta papagájok, zöldszárnyú és sárga-kék ara papagáj, rózsás kakadu, Cemani tyúk, kokabura, valamint külön helyet adtak 2 különleges fekete hattyúnak is.

 

A Kengurupark egyéb szolgáltatásai

A simogató elkerített területén törpekecskék és kameruni juhok várják a látogatók szeretgetését. A bejárattól balra található egy fedett büfé, ahol főleg hamburgert és gyorsan kisütött panírozott ételeket, jégkrémet és üdítőt lehet kapni. Viszont érdemes a látogatás végére tenni a büfé melletti játszóházat, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek biztosan elaludjanak az autóban a haza fele úton.

Belépők

A felnőtt belépő 3900 Ft, a gyermek és nyugdíjas 2500 Ft, valamint van baba belépőjegy és csoportos jegy is.