Nyitva van a Tisza-tó! Éttermek, cukrászdák, büfék várnak
Gyere a Tisza-tóra, várunk!
Jön a tavasz és nyit a Tisza-tó! Téli pihenésükről vissza térnek a szolgáltatók, éttermesek, és hatalmas lendülettel vetik be magukat a munkába. Ebben a cikkben faluról-falura összeszedjük, kik várnak benneteket ettől a héttől egészen őszig a Tisza-tónál. A lista folyamatosan frissül, áprilisra már valószínűleg az összes étterem és büfé ki fog nyitni és várja szeretettel a Tisza-tóhoz kirándulókat.
Tiszafüred
Március 1-én nyitott ki a Kerékpáros Centrum Tiszafüreden. A centrum 2024-ben is több mint 400 darab hagyományos és elektromos biciklivel várja a kiéhezett tekerni vágyókat. A kínálatban szerepel férfi, női és gyermek kerékpárok, elektromos kerékpárok és rollerek is. Biciklit minimum 3 órára lehet bérelni, és akár 7 napra is odaadják a különböző típusú bringákat. A legegyszerűbb kerékpárok bérlésének ára 3000 forintnál kezdődik (kaució 5000 forint), az elektromos biciklik napi díja 6000 – 10.000 forint között mozog, 20 000 forintos kaucióval.
Asta-Pasta Pizza-és Tésztabár
Március 7-én, Tamás napon nyit ki erre az évre az Asta-Pasta Pizza és Tésztabár. Nem tétlenkedtek a pár hónapos pihenő alatt, ugyanis vásároltak egy igazi nápolyi fatüzelésű pizzakemencét és egy fedett téli kertet és építettek. A kemence különlegessége, hogy 400-500 Celsius fokon 60-90 másodperc alatt sül meg egy pizza…tökéletesen vékony, kívül roppanós, belül viszont puha, habkönnyű tészta.
Az étlap kicsi, de nagy adag tésztaételek isteni finom ragukkal és az árak sincsenek az egekben. A ragukat többféle tésztával lehet kérni: durum, teljes kiőrlésű, gluténmentes – a legegészségesebb tészták. A raguk között lehet találni húsosat, húsmenteset, laktózmenteset, klasszikusat és újdonságokat is.
Tiszafüreden egész évben nyitva van a körforgalomnál található Molnár Vendéglő, a Húszöles úton található Öreg Halász Étterem és az isteni finom hamburgereiről híres Fapuma Street Food.
Poroszló
Füzes sajtműhely
Az egész évben nyitva tartó sajtműhely idén újdonsággal várja a sajtimádókat: sajtkészítő workshop-okat fognak tartani. Az elsőre március 8-án, nőnapon kerül sor, de 2024-ban több alkalommal is terveznek ilyen eseményeket, de emellett természetesen reggelivel és sajtkülönlegességekkel várják egész évben a Tisza-tóra látogatókat.
A sajtkészítő workshop-on megtudhatjuk, hogy hogyan készül a sajt, milyen alapanyagokból, mi az a Harangozó Kedvence Sajt, vagy milyen is az ordás palacsinta. De a sajtműhelynek van egy titkos borospincéje, mely sok finomságok rejt…itt lehet megtudni többek között, hogy mire használható fel a diólevél, milyen hőmérsékleten érlelődik a Camembert sajt, stb. Ezek a különleges dolgok csak a Műhely-béli látogatások során derülnek ki és így lehet megismerni a Sajtműhely Legendáját…
Jelentkezés: Nőnapi Sajtkészítő Workshop on Mar 8, 2024 at 14:00 | Füzes Sajtműhely és Tejivó (reservio.com)
Nádas Cafe-Grill-Bar
2024.március 13-án nyit Poroszlón a gáthoz vezető út melletti büfé. A bár 2022 tavaszán nyitotta meg újra kapuit megújult arculattal, remek ételekkel és italokkal Poroszló szívében. Az ételkínálat főleg a hamburgerekből áll, de találunk pulled-pork tálat, halas ételeket és lepényeket is. A bár Poroszlón a gát mentett oldalán található, a gátról a városba vezető út mentén.
További információ: Nádas Cafe-Grill-Bar Poroszló
A Tisza-tó legjobb cukija: Sarokház Cukrászda Poroszló
2024. március 14-én nyit a poroszlói Sarokház Cukrászda. Az elmúlt években a legjobb cukrászda lett a Tisza-tónál, köszönhetően a lelkiismeretesen, kiváló alapanyagokból, helyben készült főzött fagyijának köszönheti. A sztenderd fagyi ízek mellett minden héten találunk egy-egy új ízvilágot. A színek és textúrák kavalkádja mellett van már cukormentes és tejmentes verzió is, így a különböző összetevőkre érzékeny fagyiimádók is megtalálják a biztonságos megoldást. A Sarokház cukrászda Poroszló Fő út-Csapó köz sarkán található.
Tisza-tavi Ökocentrum
A kicsiket és nagyokat egyaránt rabul ejtő helyszín 2024. március 15-én nyitja meg ismét kapuit a látogatók előtt. A 2600 négyzetméter alapterületű épületben minden érzékszervünk szerepet kap a Tisza-tó lebilincselő élővilágának megismerésében. Legyen szó háromdimenziós moziról vagy a fejünk feletti üvegalagúton átúszó halakról, bátran elmondhatjuk, hogy a látogatóközpont minden része felejthetetlen élmény. A hét hektáros parkban állatsimogató, vízi játszótér, kalandpálya, sövénylabirintus várja a gyerekeket. Kint és bent is érdemes elcsípni az állatok etetését.
A téli szünetben az épület egyes részei felújításon estek át, valamint teljesen új programkínálattal is készülnek a tavaszi nyitásra: kezdő salsa tánctanfolyamot tartanak az egri Salsa Libre Táncstúdió közreműködésével. A tanfolyamok péntekenként 18 órai kezdettel kerülnek megrendezésre. A tanfolyam 6 alkalomból áll, mindig pénteken 18 órakor. Egy alkalom 75 perc.
Időpontok: 2024. március 22.; március 29.; április 5.; április 12.; április 19.; április 26.
Az első alkalom kedvcsináló, a második alkalomtól kezdődően a részvételi díj – az Ökocentrum támogatásával – csak 1000 Ft/fő.
Kisköre, Abádszalók
Lépcső Bisztró
Március 13-án nyit a Kiskörei Hallépcső melletti Lépcső Bisztró. A hallépcső már régóta a Tisza-tó körül futó bicikliút egyik fontos állomása volt, így jött az ötlet, hogy építsenek ide egy vendéglátóhelyet is, amit a turisták tudnának használni. 2 éve nyáron nyílt meg végül a majdnem egész évben látogatható biciklis pihenő és étterem. A cél az volt, hogy minden korosztály találjon kedvére való fogást. Ezért vannak az étlapon tradicionális ételek, mint a halászlé, de gasztronómiai újdonságokkal és street food ételekkel is találkozhatunk a bisztró étlapján.
Pepe Óriáspalacsintázója Abádszalókon
A Pepe Óriáspalacsintázója nem csak az édesszájúakat varázsolja el, itt mindenki megtalálja a kedvére valót. Az óriás szó itt egyáltalán nem túlzás, hiszen az adagok valóban két embernek is elegendők lennének. A vendéglátóhely elsősorban az édesszájúak számára maga a mennyország, hiszen óriási adagban lehet kapni a csokis, pudingos, gyümölcsös finomságokat. De a sós ízek kedvelői is megtalálhatják számukra megfelelő palacsintát, ugyanis palacsintából készítenek húsos és vegetáriánus verziókat is. A hely időszakosan van nyitva, ezért érdemes a palacsintázó facebook oldaláról tájékozódni: (2) Facebook