Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Nudizás a Tisza-tavon – 18+ tartalom!

bcsheinz
·
2021. augusztus 21.
Nudizás a Tisza-tavon – 18+ tartalom!

Nudizás a Tisza-tavon? Nem ciki, csak meglepő

Valószínűleg egy teljes generáció fejébe beégett a tiszafüredi vagy abádszalóki strandokon a 80-as évek végén monokinizők látványa, de a nudizás a Tisza-tavon mindig is egy rejtett világ volt, amolyan tabu a többség számára. Többnyire nem is tudunk arról, hogy van ilyen. Évtizedekkel később derült ki, hogy bizony a Tisza-tavon (vagy ahogy akkor hívták, a Kiskörei-víztározónál) jelentős nudista közösség találkozgatott nyaranta.

Az elmúlt években mi is csak nosztalgikus visszaemlékezésekben hallottunk arról (leginkább budapesti ismerősöktől), hogy “bezzeg milyen jó volt…” itt meg itt elbújni, a nádfal takarásában meztelenül fürdőzni vagy napozni kisebb-nagyobb társaságban és eszünkbe sem jutott, hogy a mai napig jár egy szűkebb közösség a tóra nudizni.

Kiépített infrastruktúra, azaz strand akkor sem volt és most sincs, de persze könnyebb volt abban az időben, amikor sokkal kevesebb csónak, hajó és evezős járt a vizeken és több volt a szabad, világtól rejtett partszakasz, ahol össze lehetett jönni. Éppen ezért ért minket meglepetésként, amikor egy koraesti csónaktúra alkalmával belefutottunk egy nudista csapatba az egyik félreeső ártéri morotva szigetén.

Van még nudizmus, csak már naturistáknak hívják magukat páran

Ahogy mondják van az exhibicionizmus, amikor a testünket mutogatjuk és van a nudizmus vagy naturizmus, amikor a testünk nem számít. “A nudizmus vagy naturizmus nem a testképről, a szexista hozzáállásról szól, hanem a kényelemről és a természetességről (nature=természet) ” – ezt már beszélgetőpartnerünk mondja, akinek inkognitóját kérésére megőrizzük. Itt nem számít, hogy valaki kisportolt testű vagy túlsúlyos, szőrös vagy csupasz, itt egy közös hobbi van, a textil nélküli lazulás, ami leginkább napozást, fürdést és némi sétálást, esetleg sportolást jelent.

Nudizmus vagy naturizmus?

“Minden naturista nudista, de nem minden nudista naturista.” Ismét egy eddig fel nem tett kérdésre ad választ a beszélgetőpartnerünk. A nudisták az alkalmi textilmentesek, akik hobbiból, hirtelen ötletből vagy mások csábításának engedve dobják le a textilt, nem feltétlenül életmód, csak alkalmi állapot (ami persze évekig, évtizedekig és meghatározó lehet). A naturistáknál ez már filozófia, hitvallás, életmód. Gyakran a jógázással, veganizmussal, környezetvédelemmel együtt járó természetesség, természetes életmód felé törekvés része a meztelenség.

Nincs szabály, csak tabu és etikett

Fura, hogy van tabu, ott ahol, elsőre úgy tűnik nincs tabu, pedig van:

  • nincs szex, vagyis nem nyilvánosan (értendő ez alatt a látni és hallani részeket)
  • nincs fotózás, videózás, hacsak ebbe a társaság bele nem egyezik
  • nincs textil, az jöjjön nudizni, aki le is veti

Etikett

  • nem illik megbámulni másokat, pláne ellenkező neműt, ha az párjával van
  • a gyerekek teljes védettséget élveznek, ők lehetnek textilben
  • hmmmm… ösztönök miatt kialakuló ingerhelyzeteket (jól körbeírtuk nem? :)) illik diszkréten kezelni és eltakarni
  • bárhova, ahova mások leülhetnek, illik saját törölközőre ülni
  • nincs hangos tetszés/nem tetszés nyilvánítás

Naturizmus és nudizmus a Tisza-tó körül – eldugott helyek

Nem, sajnos nem mondjuk el, hol szoktak találkozni, mi is csak két helyet tudtunk meg, de nudista-naturista csoportokban szerveződnek a látogatások és ott dobják fel az egyes helyeket.

Amit lehet tudni, hogy a forgalmasabb helyektől távolabb eső öblözetek, nehezen megközelíthető morotvák, holtágak partján vagy szigetén szoktak időszakosan tábort ütni, de mindig csak pár órára és nem a nap legforgalmasabb időszakában.

Kedves történeteket hallottunk rácsodálkozó, de bajszuk alatt mosolygó horgászbácsikról, szemüket eltakaró kenus lányokról és “mi nem láttunk semmit, csak szemét ne maradjon a parton” hatósági emberekig. Balhé és beszólás talán 1-2 volt álíltásuk szerint jó 30 év alatt. Az is bepiált horgászok miatt, akik gondolták itt fognak randipartnert keresni. Na az nem ment, a közösség borzasztóan összetartó és védelmező.

Abból kiindulva, hogy nem öntik el távoli pucérképes fotók az internetet, úgy tűnik a diszkréció működik, bárki is fut bele a nudizókba, nem adja ki őket.

Mi is csak az ő engedélyükkel, név, időpont, helyszín megadása nélkül írhatunk róluk.

Van ezzel valakinek gondja?

Első és legfontosabb: NEM TILOS MEZTELENÜL FÜRDENI A TISZA-TÓBAN, amennyiben másokat ez nem zavar és nincs kiskorú a környéken, aki láthatja.

Szóval nekünk sincs vele gondunk. Akkor sem zavarna, ha lenne csak nekik fenntartott strand vagy partszakasz. Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy a Tisza-tavat választják, hiszen itt szállnak meg, itt ebédelnek és ide küldik a többieket is. Hajrá, gyertek!

Tippek, ha közösségi kapcsolat nélkül nekivágnátok

Béreljetek csónakot és álljatok meg bárhol, ahol elég távol vagytok a főbb közlekedési utaktól. Pl az Óhalászi-holtág tökéletes hely, de még van ezer ilyen a Tisza-tavon.

Ha ledobjátok a fürdőruhát, tegyétek ki jól látható helyre, pl a kenu orrába, a csónakmotorra vagy bárhova, hogy aki arra jár, az lássa. Ha kint van a fürdőruha, akkor mi van rajtad? Hát semmi. Naugye.

Ha parton vagytok, akkor ne tegyétek olyan helyre, ahonnan elvihetik 🙂

Ez társasági program, ne egyedül vágjatok bele. Logisztikai és biztonsági okokból is jobb, ha legalább ketten vagytok.