Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Most, hogy betiltják a szívószálat az EU-ban… Nagyon zöld cikk. Bambuszzöld.

Galkó-Fenyves Barbara
·
2019. május 22.
Most, hogy betiltják a szívószálat az EU-ban… Nagyon zöld cikk. Bambuszzöld.

Igen, ez itt reklám, de nem fizetett érte senki. Azt reklámozzuk, hogy élj környezettudatosan és próbálj kevesebb szemetet és hulladékot termelni addig is, amíg be nem tiltják az egyszer használatos műanyagokat, mint pl. a szívószálat, műanyag tányért, műanyag evőeszközt, stb. A Tisza-tónál különösen nagy probléma, hogy a vendéglátóhelyek az egyszer használatos, évszázadok alatt lebomló műanyagokat preferálják, hát mi adunk tippet, hogy csökkentsd a műanyag szemetet.

 

Két hónapja váltottunk, az egész család lemondott a műanyag szívószálról. Közös döntés volt, a gyerekeket nem hogy győzködni, de még kérni sem kellett. Az ő életükbe is beszivárognak a hulladékhelyzettel, műanyag szeméttel kapcsolatos problémák és hírek. Mi is ezt tartjuk fontosabbnak a közös (a gyerekeink, a társadalom, a Föld… “világbéke”) jövője szempontjából, semmint, hogy egy műanyag életciklusánál huszadával rövidebb életű politikus mennyi EU-s pénzt izél el (az is fontos, de meg fog halni 20 éven belül, míg a műanyag szívószál párszáz évig húzza).

Lehet persze élni szívószál nélkül, de utazás, nyaralás közben, ja meg vízparton a feeling miatt és bizonyos italokhoz jól jön a szívószál. Kerestünk megoldást, próbáltuk a papírt (szétázott, nem oké), a szalmát (ööö vicces volt… amikor már horpadt a homloka mindnekinek a szűk keresztmetszetű csövön felszívni kívánt italtól… szóval hagytuk) és a bambuszt. Utóbbi két okból is nyerő lett: egyrészt nem egyszer használatos, mint előző kettő, hanem nagyon sokszor (mint olvassátok később több százszor) mosható-felhasználható, másrészt nagyon strapabíró, nem törik, nem ázik át, nem hajlik el, szóval tudja azt, amit várunk egy szívószáltól. Menő zöldessárga marad és persze lebomlik.

 

172 a csúcs

Két hónap alatt annyit nyüstöltük, amennyit csak bírtuk a bambusz szívószálakat. Próbáltuk pontosan vezetni, hogy mennyi használat-mosás-használat-mosás ciklus volt. Hát ebben nem voltunk annyira precízek, de ami biztos, hogy van egy bambusz szívószálunk, amely kibírt 172 használat-mosás ciklust. Kb a mosások harmada mosogatógépben történt, a többi csap alatt a hozzá adott kis mosókefével. Egyébként ez a “használat után mosd el” szertartás rutinná vált, nem egy megterhelő dolog. Inni vele abszolút probléma mentes, ami a műanyagot eldugítja az ezt is (limonádéban a gyümölcs), de erre pont jó a kis kefe, azzal ki lehet nyomkodni a nem belevaló dolgokat, egyébként semmi különbség.

 

Menőségi faktor?

Most még van. A megrökönyödött arcú felszolgálók kísértenek minket éjjelente, akiknek a 9 éves gyerek mondja el, hogy nem kérünk szívószálat, mert hoztunk. A környékbeli asztaloktól mindig megkérdezik mi ez és honnan van. Többnyire az “én is, én is akarom” van, de volt olyan – némi röhögést kiváltó megjegyzés, amikor egy hölgy közölte az asztaltársaságával, hogy ő ilyen botot nem venne a szájába. Hát vékony na… 😀

 

Mit kell tudni a Natúr Bambusz szívószálakról?

  • 6 db-os szettben érkezik, egy mini mosókefével, természetesen újrahasznosított csomagolásban
  • Ez egy 4 fős családnak egy évre (de talán kettőre is) egészen biztosan kiadja
  • a 6-os csomag 2490 Ft, ami nem kevés, de ha azzal hasonlítjuk össze, hogy egy zacskó műanyag, egyszer használatos szívószál 800 Ft, már nem is annyira vészes
  • igen, bírja a strapát
  • mi innen szereztük be: https://naturbambusz.hu/

 

Címkék:
  • környezetvédelem,
  • petkupa