Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Mi az alvógát? KÖTIVIZIG szótár a Tisza-tóhoz

bcsheinz
·
2020. december 4.
Mi az alvógát? KÖTIVIZIG szótár a Tisza-tóhoz

Alvógát (forrás KÖTIVIZIG)

A KÖTIVIZIG szótár szerint az  alvógát, elkészülte óta – valamilyen okból, például rendeltetésének megváltozása miatt – hosszú időre vízterhelést nem kapott (árvízvédelmi vagy egyéb) földtöltés. Rendszerint alvógáttá válnak a védővonal módosítása miatt a védelemből kikapcsolt töltésszakaszok, de alvógát például a Szegedet a város feletti Tisza-szakasz gátszakadásos vízbetöréseitől védő körtöltési is, mert azon – 1880. évi elkészülte óta – 2001-ig nem volt vízterhelés.

Kösz KÖTIVIZIG!

Egyre többen ismerik meg a Tisza-tavat, de közülük sem sokan tudják, hogy a tó nem természetes képződmény, hanem mesterséges létesítmény, amelyet műtárgyak vesznek körül és szakemberek dolgoznak az üzemeltetésén. A Tisza-tó részben a Tisza szabályozása révén jött létre, amikor is a kanyarulatokat átvágva kialakultak a morotvák, holtágak és fokok. A nagyobb beavatkozás a kiskörei vízlépcső megépítésével kezdődött, a vízlépcső építését követően a víz feltartóztatására (helyesen felduzzasztására) kialakított gátrendszer és kapcsolódó csatornák, zsilipek és egyéb műtárgyak megépítésével vált véglegessé a tó. A mesterséges rendszer először Kiskörei Víztározó néven került a térképekre, majd ebből szelídült le Tisza-tóvá az elnevezés, ami turisztikai és földrajzi szempontból is egy kellemesebb elnevezés.

A Tisza-tó működtetése összetett feladat, egyszerre kell ügyelni a hidrológiai, ökológiai és gazdasági folyamatokra. Utóbbi is ketté válik: egyrészt az energiatermelés révén a kiskörei vízerőmű által, amely nem egy állandó üzemű erőmű (az országos áramtermelés szabályozásban vesz részt, ezért fontos szerepe van), másrészt a mezőgazdaságot nagy kiterjedésű öntözőcsatorna rendszeren keresztül ellátó öntözővíz miatt. A Tisza szabályozás ugyanis megszűntette a korábbi áradások által a földekre kijutó víz mennyiségét, ezt pótolják az öntözőrendszerekkel.

A Tisza-tó ökológiai rendszere egyre értékesebbé bált az évtizedek során, a fajgazdagság, a mikro ökoszisztémájának bonyolultsága mára elérte, akár meg is haladta a korábbi ismert természetes képződési vízi élőhelyekét, mint pl. a Kis-Balaton és Zala torkolat terültét.

Bővebben itt.

Címkék:
  • Tisza-tó vízügyi szótár