Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Menj ki és nézz fel az égre: itt vannak a Geminidák!

bcsheinz
·
2023. december 14.
Menj ki és nézz fel az égre: itt vannak a Geminidák!

Most jöttünk be, gyorsan megírjuk nektek is és és már megyünk is vissza! Itt van az év csillaghullása és bár minden évben “itt van” a Geminidák meteorraj december közepén, de idén semmi nem zavarja a gyönyörködést, sőt még az idő is csodás.

A Tisza-tó és a Hortobágy térségében izgalmas égi eseményre készültünk egész héten, mert tudtuk, a Geminidák meteorraj lenyűgöző show-t produkál az éjszakai égbolton. Az éves meteorhullás csúcsa december 14-én érkezik, és a téli éjszakákon látványosan szórja el ragyogó csillagokat az égboltra.

A Geminidák meteorraj minden évben egyik legkiválóbb égi eseményt hozza el számunkra, és a Tisza-tó és a Hortobágy környéke az alacsony fényszennyezés miatt kiváló helyszínt kínál az észleléséhez. Ha szeretnél részt venni ezen a varázslatos éjszakán, néhány tippel készültünk, hogy az élményed minél élvezetesebb legyen.

A legjobb csillaghullás néző helyek a Tisza-tónál

 1. Kisköre Kilátó: A várostól keletre található kilátópont remek választás a csillaghullás megfigyeléséhez. A magasabb elhelyezkedése révén kiváló kilátást nyújt az égboltra. Fotósoknak nagyon ajánlott!
 2. Tiszafüredi Holt-Tisza partja : A Kerékpáros Centrum előtti gátszakasz nyugodt és elszigetelt, ideális a csillaghullás megfigyeléséhez. A Tisza-tó partján fekvő terület kiváló kilátást biztosít, a víz és a sziget pedig szép hátteret ad a foitókhoz.
 3. Poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum és Madárrezervátum ugyan zárva van, de  a gátról itt is csodás a panoráma, ráadásul mivel dél-kelet felé néz, kicsi a fényszennyezés.
 4. Hortobágy Kaparó-csárda parkoló “magasles”: Az egyik legközelebbi, de mindenképp pár perces autós program a 33-as főút mellett (kicsit bentebb álló) kilátó.
 5. Nagyiván. Az egyik legsötétebb égbolt az országban a Nagyivántól délkeletre eső terület, de ide bizony időben kell elindulni

Top tipp hullócsillag nézéshez egy hideg téli estén

 1. Meleg öltözet: Decemberi éjszakákon a hőmérséklet általában a mínuszokat jelenti, szerencsére most enyhe plussz van és kis szél, de azért fontos melegen felöltözni, hogy kényelmesen élvezhesd az égi eseményt.
 2. Takaró és/vagy szék: Egy kényelmes kemping szék és egy puha takaró segíthet abban, hogy kényelmesen leülhess, bekuckózhass és élvezhesd a látványt.
 3. Meleg italok és nasi: Egy termosz forró tea vagy csokoládé, valamint néhány aprósütemény segíthetnek felmelegedni és fokozhatják a kinti élményt. Ha gyalog vagy, bátran forraltborozz, megdobja a látványt! 🙂
 4. Csillagászati alapok: Ha teheted, vigyél magaddal egy kis távcsövet vagy teleszkópot, hogy még közelebbről is megcsodálhasd a csillagokat és a Geminidák megjelenését. A telefonodra tölts le valamilyen égbolt applikációt és akkor alapfokú ismeretek nélkül is meg fogsz találni mindent az éjszakai égbolton, csak a telefont kell az adott irányba tartanod. A Google Sky pl. tökéletes.
 5. Piros lámpa: A piros fény nem zavarja meg a sötét éjszakai látást, így könnyebben alkalmazkodhatsz a sötéthez, és még több csillagot láthatsz. Ne használj erős fényű zseblámpát vagy telefon lámpáját, mert lemaradsz a legszebb hullócsillagokról!
 6. Kívánság: Csak magadban és egyet kívánj. A kívánság halmozása tilos, kimondva pedig nem teljesül. Ezt mindenki tudja.

A Geminidák meteorraj lenyűgöző égi látványt ígér a Tisza-tó környékén. Készülj fel, élvezd az éjszakai csillaghullást, és hozd létre saját emlékezetes égi kalandodat a hideg téli éjszakákon!

Itt sokkal többet tudhatsz meg a Geminidákról, ekresd fel a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalát!

Ha nem vagy a Tisza-tónál, segítünk elképzelni, hogy jövőre velünk tarthass!

Képzelj el egy csendes éjszakát, ahol a Tisza folyó tükrözi az ég ragyogó csillagait. A Tiszafüredi Holt-Tisza partján sötét területeket találsz, ahol kevés a városi fény, így a csillaghullás látványa még lenyűgözőbbé válik.

A Geminidák meteorjai mint fényes vonalak ívelnek az égbolton, elhagyva a hagyományos csillagok közötti utat. A holdfény enyhén megvilágítja a tájat, miközben a meteorok keresztezik az éjszakai eget.

A Tiszafüredi Holt-Tisza partjain emberek beöltözve, ki-ki széekn ülve-takarókba burkolózva és meleg italokat kortyolgatva figyelik az égi eseményt. A sötét égbolt felettük telis-tele van csillagokkal, és a meteorok által hagyott fényes nyomok egyedülálló és varázslatos látványt nyújtanak.

Akkor jövőre jössz?

Címkék:
 • csillagoség,
 • természet,
 • természetfotózás