Welovetiszato
Welovetiszato

Megnyílt a Református Látogatóközpont Tiszafüreden

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. június 4.
Megnyílt a Református Látogatóközpont Tiszafüreden

Ismét új attrakcióval bővült Tiszafüred

Vallási turizmus népszerűsítése a Tisza-tónál

Új látnivalóval bővül Tiszafüred városa, hiszen június 2-án nyitott meg a Református Látogatóközpont, ami a Nagykunság és a Tisza-tó református értékeit hivatott a turisták számára bemutatni.

Tiszafüredtől Karcag, illetve Abádszalók irányába autózva rengeteg református építészeti és kulturális emlék található. Ezek a kevéssé ismert helyek eddig elsősorban a reformátusokat és a vallástörténet iránt érdeklődőket vonzották. De mindenkinek tökéletes kulturális kiegészítő programok ősztől tavaszig vagy a nyári nagy hőség idején is. A templomok mind valamilyen különlegességgel bírnak, amiért érdemes ellátogatni hozzájuk.

A tiszaderzsi Bibliamúzeumban a Szent Könyvek mindenféle változatát megtalálhatjuk, a tiszaszentimrei templom pedig kivételes tégla gyűjteménnyel rendelkezik. A gyűjtemény létrejötte azoknak a pecsétes tégláknak a felfedezésével kezdődött, melyeket a Templom építéséhez használtak 1772-1780-ig. A gyűjtemény legfőképpen egyházi téglákból áll, egész Magyarország területéről, Ukrajna (Kárpátalja) egyes részeiről, Szlovákiából, Romániából (Erdély) és Szerbiából. A téglák nem csak megtekintésre érdemesek, de a hozzájuk fűződő történetek is lenyűgözőek. De meg kell említeni a Tiszaigari Arborétum szomszédságában álló református kistemplomot a gyönyörű környezetével, mely igazán érdekes és tartalmas kitérőt ígér bármikor.

A Református Látogatóközpont célja

A sok kis, egymástól független református emléket most összefűzi ez az új kezdeményezés. A túrautakra fűzik fel a látnivalókat, amelynek kiindulópontja Tiszafüred lesz, ahol ez az új református látogatóközpont nyitotta meg kapuit június 2-án. A Református Látogatóközpont célja, hogy a Tisza-tó környékén lévő vallási és kulturális értékeket bemutassa a turistáknak, és ezzel is gazdagítsa a látogatók élményeit.

A megvalósítás módja

A Református Látogatóközpont nem szervezett túrákat kínál, hanem ajánlja a látogatóknak a környező vallási és kulturális helyszíneket. A számos természeti érték mellett csodálatos református  kulturális látnivaló, épített örökség is található ebben a térségben is, melyekre ezek az ajánlott utak elvezetnek.Elkészült a központ honlapja, amely részletes információkat nyújt az ajánlott célpontokról, és egy QR kódos applikáció is fejlesztés alatt áll. Az applikáció segítségével a turisták pontos útmutatást kaphatnak arról, hogyan érhetik el ezeket a helyszíneket, és mit érdemes még megnézniük a környéken.

A túrák között szerepel négy keréken, két keréken, vagy vízi úton megtehető útvonal. A központ 25 kerékpárral is rendelkezik, amelyeket a látogatók bérelhetnek, hogy könnyedén felfedezhessék a környéket.

A központ más látnivalókat is szívesen népszerűsít és örömmel fogadják más helyi attrakciók reklámanyagait is, hogy a turisták minél több élményt szerezhessenek, és később is visszatérjenek.

A környék látnivalói

A Református Látogatóközpont a környező települések templomait is népszerűsíti. A tiszaderzsi és a tiszaszentimrei református értékeken kívül fontos egyházi emlék még a tiszaszőlősi templom is, mely az eredeti karzattal büszkélkedhet. A kunhegyesi református templom is a listán szerepel, mely az Alföld legnagyobb, és az ország második legnagyobb református temploma.

A tiszafüredi református látogatóközpontban kulturális terek, büfé és multiufunkciós területek kerültek kialakításra, a hatalmas vidéki kertben  kellemes környezetben kezdődhet, vagy éppen érhet véget a kirándulás.

 

 

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program