Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Ma startol a 8. PETKupa a Felső-Tiszán!

bcsheinz
·
2020. augusztus 2.
Ma startol a 8. PETKupa a Felső-Tiszán!

Idén elmaradt a PETKupa a Tisza-tavon (akik lemaradtak volna róla: hajós-kenus hulladék és szemétgyűjtés a vízen és a parton), de szerencsénkre a kisebb árhullám és a felső szakaszon jól működő hulladékeltávolító berendezések miatt a tavalyinál így is lényegesen kevesebb hulladék érkezett a vízen kedvenc Tisza-tavunkhoz. A Tisza Tokaj feletti szakaszán azonban a PET Kupa résztvevői augusztus első hetében naponta várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól fogják megtisztítani a folyó Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Amit fent összeszednek, az nem jön már le a Tisza-tóra. Szóval örülünk 🙂

Mert most így néz ki Kiskörén a duzzasztó előtti szakasz (egy hete készült kép, köszönjük Sztricskó Tamásnak a fotót)

 

A tavaszi, kora nyári árhullámok a felvízi országokból jócskán szállítják a hulladék utánpótlást, a rendszeres folyótakarítási akcióknak köszönhetően – az évek során kitisztított ártéri területeken – , egyre kevesebb a szennyezés. Amíg azonban keleti szomszédainknál nem oldódik meg a hulladék megfelelő kezelése, a hasonló, több napos hulladékmentestő programok nélkülözhetetlenek.

A Felső-Tiszai verseny a PET Kupa összes rendezvénye közül a leghosszabb. A több mint egy hetes rendezvény során vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért. Saját kezűleg építik meg PET-hajóikat, a nomád tábori körülmények és a sok szúnyog ellenére mindent megtesznek a tiszta Tiszáért. A tiszai kalandot felejthetetlenné teszi a nemes környezetvédelmi cél, a játékos, ismeretterjesztő vízi- és szárazföldi programok. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő folyótakarító akció Záhonyból, az újrahasznosított folyami hulladékból készült Lebegő Kikötőről rajtol el. A mezőnyben több veterán, visszatérő csapat van, ezért izgalmas verseny várható. Ismét ott lesz az Aztakeservit kalózhajója, a SIEMENS önkéntes csapata (Evező-SÖK), a Hangák csapata, a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál hajója (FesztPET). Palkó István (Picibá) irányítása alatt ismét indul a PET Kupa alapító hajója, a Tisza2, és ringbe száll a 2019-es PET Kupa birtokosa, a TILOS kalózhajója is. Új hajóegységek is indulnak.

Ott lesz a vízen a FETIVIZIG és KÖTIVIZIG által kiemelt folyami hulladékból készített, és júliusban vízrebocsátott Plasztikladik. Vízre száll emellett egy új, gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, amely Kornai-Varga Dávid (Város és Folyó Egyesület) és a Storque.net tervei alapján, az ITM támogatásával készül. Feladata, hogy a felső-tiszai versenyen a PETényit helyettesítse, amely az elkövetkező hónapokban a Közép-Tiszán teljesít szolgálatot. Az új hajó keresztelőjére a VIII. PET Kupa rajtjánál kerül sor. A pethajók flottájához csatlakozik még Párdy Bence és saját üzemeltetésű hulladékgyűjtő hajója is, amely az elmúlt hetekben a tiszafüredi önkormányzat segítségével folyamatosan tisztította a Bodrog árterét.

 

Induló hajók, csapatok:
Aztakeservit Lukrécia,
Evező-SÖK,
FesztPET,
Flakon Falcon,
GWP,
Hangák,
Main Stage,
Petúnia,
Tilos,
Tisza 2
Trash Mental
Anyahajó – gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó
valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

 

Drukkolunk nektek!

Címkék:
  • környezetvédelem,
  • petkupa