Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Kutyával jössz a Tisza-tóhoz? Sok a kullancs, itt vannak az infok mire figyelj, kit keress, ha bajba kerülsz

admin
·
2019. május 9.
Kutyával jössz a Tisza-tóhoz? Sok a kullancs, itt vannak az infok mire figyelj, kit keress, ha bajba kerülsz

A napos idő beköszöntével nem csak a kirándulók száma nő meg az erdők és füves területek környékén, hanem a kullancsoké is. Nincs ez máshogy a Tisza-tó környékén sem, de ha a kutyáddal jössz, jobb, ha a lenti infokat átfutod. Adunk néhány tippet a megelőzéshez, a kullancs által közvetített fertőzések felismeréséhez, ha pedig észreveszed a babézia vagy a lyme jeleit, megmondjuk hova fordulj azonnali segítségért, mert lehet késő lesz, mire hazaértek.

 

#1 Itt figyelj nagyon! Fokozottan veszélyes területek az árterek, rétek

A kemény telek megszűnése miatt, nemcsak elszaporodtak, de szinte mindenhol megjelentek a kullancsok. A vérszívók már a városi parkokban is megtalálhatók, de legelterjedtebbek a füves réteken, az ártéri erdőkben és a vízpartok mentén. Nem kell elkerülnötök semmilyen útvonalat, kihagynotok egy látnivalót vagy egy jó kis sétát a természetben, mert bárhol ott lehetnek, nincsenek “tuti kullancsmentes helyek”. De ha a gátoldalban a magas fűben rohangál a kutyád, ha bementek az ártérre egy romantikus túra erejéig, ha az ártéri réteken ugráltok, ha csónakkal-hajóval mentek zegzugos vízi utakon, akor szinte biztosan számíthattok kullancsokra. Viszonylag védettek a szálláshelyek kertjei és a forgalmasabb közterületek, a rendszeres gyepápolás és a szennyezett környezet miatt (a kullancsok sem kedvelik az autók kipufogó gázát), de ne dőlj hátra, itt is van belőlük bőven…

 

#2 Kicsi, de veszélyes! A kullancscsípés nem fáj, a kullancs önmagában nem veszélyes, de…

A kullancsok mind az emberekre, mind az állatokra veszélyesek lehetnek azzal, amit az emésztőrendszerükben és a szájszerveikben hordoznak: vírusokkal, baktériumokkal. Embereknél vírusos agyhártyagyulladást, és lyme-kórt okozhatnak a fertőzött egyedek. Ez utóbbi a kutyákra is veszélyt jelent. Bakteriális fertőzésről lévén szó ez a betegség a felfedezése után megfelelő antibiotikumokkal karban tartható. Négylábúinknál további veszélyt jelent az egyre gyakoribb babézia, ami azért nagyon kritikus, mert van egy viszonylag hosszabb lappangási ideje, ami 4-12 nap is lehet. Addig azt sem tudod, hogy a kutysád fertőzött.  Aztán egyik pillanatról a másikra beüt a pánik, ugyanis a parazita károsítja a vörösvértesteket, és hosszú távon az ezekből kiömlő hemoglobin molekulák eltömíthetik a vese szűrőrendszerének csatornáit. Ezzel akadály gördül a megfelelő méregtelenítés útjába, ami hosszú távon kedvencünk életébe is kerülhet. Honnan veszed észre és hogy tudod gyorsan ellenőrizni saját magad, hogy babéziás-e kedvenced?

 • A kutyád levert (mintha nagyon melege lenne), nyűgös, csendes és nem túl virgonc
 • A vizelete sűrű sötét sárga, esetleg barnás, kritikus esetben egészen vöröses-sötétbarnás (lsd. vese károsodás)
 • Rengeteg vizet iszik, de keveset vizel
 • Ha a szemhéját félrehúzod, akkor nem látod a vérereket, ki van fehéredve
 • Ugyanígy a szájában az íny vérszegény, nem rózsaszín-pirosas

 

#3 Tabletták, cseppek, spray-k! Így védekezz!

A csatát itt nyered meg:  előzd meg a bajt! Kutyák esetében többféle megoldásból választhatunk. Kaphatók riasztó nyakörvek, különféle cseppek, spray-k és rágótabletták. Ezek közül bármelyiket alkalmazhatjuk, de a közmegyezéses javaslat az, hogy legalább két eltérő védekezési módot vessünk be! Arra azért figyeljünk oda, hogy állatorvostól szerezzük be a megfelelő készítményt, és az általuk ajánlott rendszerességgel alkalmazzuk azt. A Lyme-borreliosis ellen kutyák esetében létezik védőoltás, amit évente kell kedvencünknek beadatni.
Nézzük mi-mit tud (csak a fontosabbak, nem teljes lista)

 • Nexgard Spectra: rágótabletta a kutyánk testömege alapján porciózott, 30 napos védettséget adó készítmény, amely a kullancson kívül még számos más külső és belső élősködőt távol tart (pl. a bolhát vagy a szívférget is!). Egy 20 kg körüli kutyánál a 9 hónapos adag 36 000 Ft!
 • Bravecto: hasonló hatású tabletta, mint előző, de a szívféreg ellen nem alkalmas, így arra külön kell a kutyánkat gyógyszerezni (Milprazon vagy hasonlók). A hatását nem befolyásolja az időjárás és a víz.
 • Advantix SpotOn, Frontline, Fypryst, Exspot, stb. cseppek: bőrre cseppenthető készítmények, 24-48 óráig nem érheti víz. Készítménytől függően 4-8 hétig nyújtanak védelmet.
 • Foresto, Killtix, Scalibor: jó hatásfokú nyakörvek, de az úszáshoz le kell venni minden esetben, különben gyorsan kimosódik belőlük a hatóanyag. Plusz szívférgesség ellen semmit nem véd (mármint a szúnyogot valamennyire távol tartja, de ha egy is megcsípi a kutyát, akkor megvan a baj)
 • Fipromax, Fypryst, Frontline spray-k: inkább eseti, nagyobb fertőzött területre való “behatolsánál” egy elsődleges védelmi vonal. Kiegészítőként, pl tabletta mellá nagyon ajánlott.

kiscsillagos: a készítmények egy része vényköteles, így csak állatorvos írhatja fel vagy állatorvosi rendleőben tudod megvenni…

#4 Kutya baja (lesz, ha időben cselekszel)! Állatorvosok a Tisza-tónál

Bármilyen szert használsz, rendszeresen nézd át (hosszú szőrű kutya esetén tapogasd át) a kutyádat. Ha találsz kullancsot, erre rendszeresített speciális kiszedővel szedd ki, nehogy beszakadjon. Ha a kullancs eltávolítása után bőrpír, levertség, étvágytalanság, vagy ízületi fájdalom jelentkezik, ne várj semmire, nem fog megoldódni, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Mindkét kullancs által terjesztett betegség egészen jól és maradandó károsodás nélkül gyógítható, de ez azon múlik, mikor kezdődik el a kezelés a tünetek felismerése után. Ne habozz tehát,  menj el a legközelebbi állatorvoshoz, majd otthon befejezik a kezelést, de az első injekciót és infúziót meg kell kapja a kutyád amint lehet.

A gyors felismerés és a megfelelő kezelés megmentheti hű társadat. Itt találod a Tisza-tó környékén lévő állatorvosokat:

Állatorvosok a Tisza-tó körül

 

Köszönjük a cikk megírásához biztosított szakmai támogatást dr. Koska Gábor állatorvos úrnak!

Címkék:
 • kutyabarát