Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kunmadarasi Ferdinánd és Pötyőke. Ilyen egy laza hétvége :)

bcsheinz
·
2019. szeptember 23.
Kunmadarasi Ferdinánd és Pötyőke. Ilyen egy laza hétvége :)

Kunmadaras a volt szovjet katonai reptéren megrendezett benzinpusztító programok után újított és egy klassz, őszi családi programot kerekített a helyi (vagy észak-alföldi) ételek és italok köré. De még erre is rátettek egy (pék)lapáttal, amikor a helyi pékség – egyébként príma kovászos kenyerük van! – megsütötte minden idők legnagyobb Ferdinándját. Aki itt a rajzfilmből ismerős bikára gondol, nem, nem húst sütöttek, hanem egy tekert kalácstésztából, mazsolából és édes mázból álló hatalmas tepsinyi finomságot. Ahatalmas relatív, nézzetek rá a fotókra és számoljátok meg a kalács pixeleket :).

A kunmadarasi pötyőke rejtélye

Közben főtt a slambuc a hatalmas kondérokban, bohóc bácsi szórakoztatta a gyerekeket és elég progresszív, már-már világzenei beütésű népzene ment a színpadon. Volt pár környékbeli nagyon bio/organikus árus is, Berekfürdőről kitűnű tartósítószer-mentes gyümölcslevek és lekvárok jöttek, ezekből mi is spajzoltunk. Tiszastentimréről pedig őrölt piros paprika csemege, erős és füstölt verzióban. Utóbbit kipróbáltuk a helyi pékség kenyerére kent házi kacsazsírral és nagyon finom volt.

Nos és akkor pötyőke. A kedves nénik azt mondták, hogy ők ezt főzik a “veres” szilvából, ha nem lekvárt főznek. Felénk a lekvár alternatívája a pálinka és nem a pötyőke (p-p), de kétségtelen, hogy ez az édes, hol ivólé, hol chutney-szerű szósz nagyon kellemes volt kaláccsal és főleg gyerek- és jogosítványbarát. 🙂

Kaptunk recept tippet a kötött galuska levesre, ezt majd megírjuk külön, mert előtte megfőzzük, hogy első kézből számoljunk be róla és megtanulmányoztuk, hogyna készül a levestészta, ha nem a zacsiból önti ki valaki…

Receptet egyébként a városba egyre gyakrabban visszajáró Mautner Zsófi is gyűjtött, úgyhogy biztosan vissza fog köszönni hamarosan a Chili és Vanília receptek között egy-egy kunmadarasi ihletésű ötlet.

Nézzetek képeket!

 

Címkék:
  • fesztivál