Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kocsonyateszt a Tisza-tónál: sertés- és halkocsonya

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. december 27.
Kocsonyateszt a Tisza-tónál: sertés- és halkocsonya

Kocsonyateszt: halkocsonya és sertéskonya idén csak rendelésre 🙁

Amikor szerkesztettük a Tisza-tavi éttermek karácsonyi menü kínálatát, már akkor megkordult a gyomrunk a sok finomság láttán. El is gondolkodtunk, hogy legszívesebben végig kóstolnánk mindet, de nem lenne elég idő (na meg pocak) minden ínyencségre, ezért úgy döntöttünk, hogy egyfajta ételre szűkítjük le a kóstolást. Valami karácsonyos, időszakos, különlegesebb ételre gondoltunk, amiben igazán lehet kivételeset alkotni…először a bejgli merült fel, de abból mindenhol van most töménytelen mennyiségben és minőségben. Halászlevet bármikor lehet enni, na de van egy étel, amelyet csak ebben az időszakban fogyasztottak a régi időkben is, ez pedig a kocsonya. Tudomásunk szerint halkocsonya egy helyen, sertés kocsonya pedig csak pár tisza-tavi étteremben volt idén elérhető (Kormorán étterem, Tutajos vendéglő). Megrendeltük és nem sokáig váratott magára a kocsonyateszt.

A teszthez segítségül hívtunk ismerősöket, pl olyat, aki a borsodi kocsonyákon nőtt fel és akinél 3 érték van: finom = nagyon jó, talán = közepes, nem finom = inkább nem minősítem 🙂 A kocsonyateszt három étterem, három különböző ízvilágát mutatja. Az egyik egy különlegesség, egy halkocsonya, a másik kettő pedig sertés alapanyagokból készült hagyományos kocsonya. A 2 sertéskocsonyánál figyeltünk arra, hogy a kóstolás vakteszt legyen (bár a tesztbe bevont ismerősök egyik vendéglátó helynél sem fogyasztottak korábban semmilyen ételt). Mind a három ára 1200 Ft volt, mennyiségre a halkocsonya volt a legkisebb, de…

Karácsonyi vacsora és a kocsonya

A karácsonyi vacsora az azt megelőző böjtnek is köszönhetően a húsevésről szólt régen is mivel erre az időszakra gyakran időzítettek disznóvágást. A menü része volt a húsleves, orjaleves és nagyon ritkán (gazdag családoknál) a vadhús. A hagyományos karácsonyi asztalon néhol halkocsonya vagy a disznóvágásról származó alapanyagok felhasználásával készült kocsonya volt.

Régen a kocsonyát eredetileg az étel eltarthatóságának növelésére használták, hiszen akkoriban igen nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonya lével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így néhány nappal tovább eltarthatóak voltak.

„Pislog, mint béka a miskolci kocsonyában”

A közmondás Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származik. Miskolc környékén nagy hagyományokkal bír ez az étel, sok étteremben, borozóban szolgáltak és szolgálnak fel manapság is borkorcsolya gyanánt kocsonyát. A legenda szerint az egyik borospincében, a vendégek számára letett kocsonyába a hideg elől pincébe húzódott békák egyike beleugrott, és benne is ragadt. Aztán egy kocsonyára éhes vendégnek és egy figyelmetlen pincérnek köszönhetően napvilágot látott a vadul pislogó kocsonya.

A téli hungarikum

A kocsonyát ma már téli hungarikumnak is nevezik. A kocsonyába elengedhetetlen a csont és a bőr, hiszen az ezekben rejlő zselírozó anyagoktól lesz majd remegős a kocsonya. Vannak, akik fülét, farkát, körmét szeretik a tálban látni, vannak, aki viszont csak a lé előállításához használják ezeket az alkotóelemeket. A tálban még főtt zöldségeket, csülökről való húst, sonkát, főtt tojást helyeznek el, és erre öntik rá az aszpikot.

Kocsonyateszt

Halkocsonya

A halkocsonyát a tiszafüredi Zöld Béka Étterem food truckjából szereztük be vasárnap. Ez az étterem elkötelezett híve a mesterséges anyagoktól mentes főzésnek. A halkocsonyát amúgy a hagyományos kocsonyához hasonlóan kell elkészíteni. A halfilé helyettesíti a húst és a csontos részeket teszik bele az alaplébe, utóbbi képezi zseléanyag alapját. Az alaplébe ugyanúgy tesznek bele zöldségeket és fűszereket, mint a sertéskocsonyánál.

A halkocsonyateszt

Ennek a kocsonyának az alaplevében volt füstölt harcsa, répa, petrezselyem, bors, vöröshagyma, fokhagyma. Ezt a készítő leszűrte és öntötte rá a kocsonya szilárd összetevőire. Egyik kóstolónk szerint a zselé egy kicsit citrusos is volt, de csak finoman. Az általunk kóstolt kocsonyában a hús elem füstölt harcsa volt, plusz volt még benne sárgarépa, mely egy kicsit édessé tette a halkocsonyát.

Na de összességében milyen volt az íze?! “Finom”- ítélte meg segítőnk, tehát nála ez azt jelenti, hogy nagyon jó! Mi is kóstoltunk, és valóban nagyon finom volt. Mivel a hal nem zsíros, így a kocsonya sem volt az. Attól tartottunk, hogy túl halászlé ízű lesz, de szerencsére egyáltalán nem volt az, a füstölt harcsa hústól pedig még különlegesebb volt az íze. Éreztünk még egy nagyon kellemes, jó értelemben vett fanyar ízt. Megkérdeztük a készítőjét, hogy vajon melyik összetevő okozza ezt az érzetet, és azt válaszolta, hogy titok 😉 Annyit elárult, hogy mivel halból készült a kocsonya, ezért illik is hozzá, de nem a sok-sok szeretet a megfejtés. Szóval aki tudni szeretné, hogy mi ez a titkos összetevő, az járjon utána!

Kocsonya mindenttudó tesztelőnk még annyit hozzá fűzött, hogy talán 1-2 főtt fürjtojással fel lehetne dobni a halkocsonyát…szerintem ínyenceknek bele fér, de egy átlag fogyasztónak talán egy kicsit bizarr lenne 😉

kocsonyateszt - halkocsonya

Sertéskocsonyateszt

Idén sertéskocsonyát elvitelre a poroszlói Kormorán Étterem és a tiszabábolnai Tutajos Vendéglő kínált. Mind a kettő kocsonyateszt alany jó adagnak számított. Az alaplevükben volt vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, kömény, só, bors, répa, petrezselyem, sertéshús, köröm, csülök, fül, sertésbőr, füstölt húsos csont, füstölt hús. A szilárd részek a megfőzött húsok és az előbb felsorolt összetevők. Mindkettőn megjelent a zsíros réteg, amit nem mindenki szeret, de hát egy igazi sertéskocsonyából/ról ez nem hiányozhat. Mind a kettő finom, minőségi hozzávalókból készült.

Na és nézzük a kettő közötti különbségeket. A Kormorán Étterem kocsonyája tesztelőink szerint paprikás volt, fűszeresebb, csípősebb, mint a másik sertéskocsonya, de a csípősségét nem a bors okozta, hanem valószínűleg csöves vagy szárított paprikát használtak a készítésénél. Az íze erőteljesebb, füstösebb, de csak azért, mert valószínűleg több füstölt húst tartalmazott. A Tutajos Vendéglő kocsonyája lágyabb volt, az ízek jobban harmonizáltak, nem volt benne egy domináns íz, mint a másiknál. A kocsonya része dermedtebb volt, kevesebb sót tartalmazott, több volt a bőrös és a csülkös rész.

Esztétikailag szerintünk a Kormorán Étterem kocsonyája volt szebb, bár mind a 2 kocsonya műanyag tálkában volt szervírozva. A Tutajos Vendéglő kocsonyájában a nagyobb darabok a zselé világosabb színe miatt jobban látszódtak.

kocsonyateszt - sertés kocsonya Tutajos vendéglő kocsonyateszt - sertés kocsonya Kormorán étterem

Melyiket kinek ajánljuk?

A Tutajos Vendéglő kocsonyáját a “kezdő” kocsonya kóstolóknak ajánljuk, mert az íze semlegesebb, viszont aki bírja a nehéz, fűszeresebb ételeket, annak javasoljuk a Kormorán Étterem kocsonyáját.

Halkocsonya vs. sertéskocsonya

A tisza-tavi kocsonyateszt eredménye: mind a három kocsonya alapvetően finom volt, minőségi és laktató. DE! Aki nem szereti a zsíros, nehéz ételeket, az biztos, hogy inkább a halkocsonya mellett teszi le a voksát, plusz ilyet azért nem lehet mindenhol kapni, tehát az ínyenceknek is inkább a halkocsonya fog ízleni. DE! Ennek a bejegyzésnek a megszületésében néhány ember ízlelő bimbói játszottak szerepet, tehát tudományosan a mintavétel nem reprezentatív. Így hát azt javasoljuk, hogy mindenki maga döntse el, hogy szerinte melyik kocsonya a finomabb 🙂