Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Ki jön? Ki marad? Ki megy? – Madárvonulás a Tisza-tónál

bcsheinz
·
2020. szeptember 14.
Ki jön? Ki marad? Ki megy? – Madárvonulás a Tisza-tónál

Ma még nyárnak érezzük, de egyre korábban sötétedik és a hétvégére ideér a hűvösebb idő is. A Tisza-tó és a Hortobágy csodálatos madárvilágában az az évszak – hasonlóan a tavaszhoz – elindítja a mozgolódást. Egyik napról a másikra eltűnnek a madarak, másik változatlanul tevékenykednek, csak kevésbé látványosan és új csapatok érkeznek: elkezdődött az őszi madárvonulás.

Lassan útra kél minden költöző madár

A fecskék költözése a madárvonulás kezdetét jelenti. Elsőként gyülekeznek ugyanis a vízpartok közelében, ami azt jelenti, hogy hamarosan elrepülnek. A vízpartok ilyenkor a legfontosabb táplálékszerző és pihenőhelyek. A leggyakoribb füsti fecske és molnárfecske mellett olykor sarlósfecskéket és szerencsére egyre gyakrabban parti fecskéket is láthattok. A fehér gólyák köztudomásúlag ilyenkor kelnek útra, már sok üres fészek van, de a tarlókon, vízpartokon gyakran látni békászó-pockozó gólyacsapatokat. A fekete gólyákat ritkábban lehet megpillantani, de az árterek felett és különösen a Hortobágyi-halastavak környékén rengeteg van ilyenkor, mert vonulás előtt ők is összegyűlnek. A gólyákhoz hasonlóan a kócsagok és a többi gémféle is indulásra kész. Bakcsót már csak elvétve látni, selyemgémet és üstökös gémet már a héten nem is láttunk. A nagykócsagok 30-40 fős csapatai pihennek és táplálkoznak a művelt földeken. A hattyúk még szürke fiókáikat védve úszkálnak, de kicsit később, november elején ők is nagyrészt elmennek. A szárcsák, búbos vöcskök és vízityúkok még kivárnak, ahogy a seregélyek is, utóbbik viszont hatalmas, több száz egyedet számláló csapatokban szállnak az árterek felett valamely későn érő gyümölcsös vagy szőlős felé.

Sirályféléket is rengeteget látni a vízen, ahol csapatokban gyűlnek, de a legszórakoztatóbb látvány a 33-as főút melletti vasúti híd korlátján ülő sirályok látványa, olykor százasával ülnek itt és a közeledő vonat zajára hatalmas lendülettel rugaszkodnak el. A szerkők között van olyan pár, amely még fiókát nevel, velük még találkozhattok a sulymosokon, de csért is alig látni már. A vízparttól távolabb élő madarak is készülődnek, a gyurgyalag fiókák felnőttek és már darazsakra vadásznak, de tavaszig el kell köszönni a búbos bankáktól és a szajkóktól is, a rengeteg énekesmadár mellett, amely a rétek-mezők-nádasok csicsergős alapdallamát adják. A ragadozó madaraink közül a parlagi sas, a barna kánya vonul, elvétve telel át egy-egy példány.

Nem mindenkit érint a madárvonulás, sokan maradnak és áttelelnek

Nem mindenki megy el, a bőséges táplálék ,a  települések közelsége, és a Tisza-tó speciális adottságai miatt rengeteg gémféle, főleg nagykócsag és szürke gém áttelel. Őket megtaláljátok még a hóesésben is a vízpartok szélén, nádasok védelmében. Az egyébként szintén vonuló jégmadarak közül sok marad és az alacsony vízszintet kihasználva, a sekélyebb vízben vadászik.  Kacsát, azaz tőkés récét is láthattok bőven a vizeken, az állomány kisebb része marad és kivárja a tavaszt, ahogy a hattyúk között is vannak olyan egyedek, akár párok is, akik áttelelnek. A ragadozó madaraink többsége viszont áttelel, és a ritkább növényzetnek, a szűkösebb tápláléknak köszönhetően, lényegesen több ragadozót figyelhettek meg az őszi-téli időszakban. Az egyébként sűrű ártéri erdők és ligetek lakója, a karvaly is szem elé kerül, ölyvet, vörös vércsét és vándorsólymot gyakran látni. Énekesmadaraink közül a településeken is gyakori fekete rigó és a énekes rigó nagyrészt áttelel és ha már bent járunk a falvakban, érdemes feltekinteni a nagyobb fákra, erdei fülesbaglyok, macskabaglyok, kuvikok ülnek csoportosan a háborítatlan kertek, templomkertek fáinak ágain.

 

Ó, a csodás darvak viszont jönnek! Madárvonulás fenségesen…

Az északról érkező, nálunk áttelelő madarak közül a legszebb és legzajosabb madár a daru. Hatalmas, akár több ezer egyedet számláló csapatokban repülnek és nappalra megszállják a tarlókat. Keressétek a friss kukorica tarlókat, ott lesznek a darvak! A darvak mellett persze megérkeznek a nagy lilikek és a vetési ludak is, szintén nagy csapatokban, V alakban, hatalmas gágogással kísérve telepszenek meg estére a vízen, hogy nap közben a réteken legeljenek. A madárvonulás legszebb pillanatait alkonyatkor tapasztalhatjátok meg.

 

 

Tervezd velünk az őszt a Tisza-tónál és a Hortobágyon!

  • szeptember: még rengeteg látnivaló van a vízen, mi csónakba ülünk vagy SUP-ra állunk és úgy járjuk körbe a morotvákat, kubikokat. A melegebb és (szél)csendesebb napokon még rengeteg madárral lehet találkozni. Válasszatok a vezetett túrák közül!
  • október: időjárás függő, de átnyergelünk bringára és jó idő esetén már irányba vesszük a réteket, mezőket. Érkeznek a darvak, amit nem lehet megunni, igaz nagyon korán érdemes kelni, de megéri :). Hó vége felé leengedik a vizet a tóból, ekkor hirtelen rengeteg madár húzódik a sekélyebb vizek elé, érdemes figyelni!
  • november: amíg kitartanak a pluszok és elcsípünk egy kis jó időt, meglátogatjuk a Hortobágyi-halastavakat. Vízre már nem szállunk, mert október végén leengedik a Tisza-tavat, a vízi utak egy része járhatatlan lesz.
  • december: partközelből, vagy tartós fagy esetén a jégről is megközelíthetők olyan ártéri területek, ahova nyáron képtelenség eljutni. Ezt kihasználva nagyon közelről vehetjük szemügyre a pezsgő vízparti életet.

A bankkártyás és a mobilfizetést a MasterCard biztosítja

Címkék:
  • Madárkórház,
  • természet,
  • természetfotózás