Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Ki hagyná otthon a kutyáját? Ha elhozhatja a Tisza-tóhoz…

bcsheinz
·
2020. augusztus 28.
Ki hagyná otthon a kutyáját? Ha elhozhatja a Tisza-tóhoz…

Kutyával utazni a Tisza-tóhoz: kutyabarát szállás kellene?

A kutyások állandó problémája, hogy kedvencüket vajon vigyék vagy ne vigyék nyaralni. A dilemma oka egyszerű: ismerősökre, pláne idegenekre bízni családtagunkat, vagy ismeretlen kutyák közé adni egy bár profinak tűnő ebpanzióba, amíg mi nyaralunk, nem a legkézenfekvőbb megoldás. A nyaralás kutyával viszont nem olyan egyszerű…, de hát ezt tudják a kutyások, nem is soroljuk a problémákat. Tehát kutyabarát szállás kell?!

A Tisza-tó azonban jó megoldást kínál a kutyával érkezőknek, akár egy napra, akár hosszabban akarnak időzni a tónál.

Mert mi kell a kutyásnak?

Elsősorban kutyabarát szállás, és persze kutyabarát szolgáltatások, no meg nem árt probléma esetére megfelelő állatorvosi ellátás lehetősége.

A kutyabarát szállás a legfontosabb

Kezdjük a szállással. A magánszálláshelyek közül rengeteg jelöli meg a szállásportálokon, hogy „kisállat-barát”, de sok közülük csak a kertbe engedi be a kutyát, a lakásba, házba nem. Érdemes előzetesen ellenőrizni, mit is értenek kisállat-barát szálláshely alatt, mert ha kutyánk addig szobakutya volt, de most kénytelen kint heverni az ajtó előtt, abból szívszorító éjszaka és gyors távozás lesz. Ha kertben edzett kutyával megyünk ilyen helyre, akkor is lehet gondunk az ismeretlen környezetből: a kertben kószáló macskákból, sünökből és egyéb éjjel aktív vadállatokból (lévén vidéken vagyunk…) akad pár és a környékbeli kutyákkal, valamint a hajnali kakasszóval is párbeszédbe elegyedő ebünk ugyan nem fog unatkozni, de mi sem fogunk aludni, az szinte biztos.

A Tisza Balneum Hotelben viszont biztosan velünk egy térben alhat kedvencünk, sőt, szállóvendéget megillető fogadtatásban részesül: az előre bekészített wellcome falatok, víz és fekvőhely várja.

Természetesen itt is vannak tiltott területek, a wellness és az éttermi részbe a kutyákkal bejönni tilos, de a közös étkezésekre rendelkezésre áll a terasz, így addig sem kell a szobában hagyni az ebünket.

A Balneumban egyébként rendszeresen vannak kutyás foglalkozások, elsősorban fiatal gazdiknak tartanak a felelős kutyatartással kapcsolatos képzéseket, játékos programokat.

Cserébe ezért a rengeteg figyelmességért a szálloda részéről, csak pár elvárást kell teljesítenünk, mint odafigyelni arra, hogy vannak olyan vendégek, akik nem annyira kutyások (tehát a póráz nem csak illik, de javasolt is), a kutyánk szükségleteinek elvégzésének megfelelő hely kiválasztása és a produktum eltávolítása, illetve a hangoskodó ebek esetén a megfelelő szórakoztatás, mint a hasvakarás, játék és az esti órák előtti lefárasztásos séta.

Kellenek a jó kutyás programok a Tisza-tónál

A laza reggeli és esti séták bárhol megoldhatók, de van pár klassz útvonal a Tisza Balneum Hoteltől kiindulva. A legnépszerűbb egyértelműen a szálloda kertjén át a gátra kivezető erdős szakasz, majd a gáton elindulva a Tiszafüredi Szabadstrand felé vezető út. A 2-3 km-es séta közben rengeteg olyan hely van, ahol ebünk kedvére szaladgálhat, mert nincs autós forgalom. Hosszabb séták tehetőek a Tiszaörvény felé eső gátszakaszon, ahol a gátoldalban és ligetes részeken igazi szagolgatós-kutatós játszóteret találunk.

A legnépszerűbb kutyás program azonban a Mancsos Pancsoló Kutyastrand

a szabadstrand szomszédságában, ahol a karbantartott partszakaszon a kutyák önfeledten rohangálhatnak és úszhatnak a vízben. Van árnyékot adó fa bőven és kutyapiszok gyűjtésére szolgáló kuka is, ahogy kutyajátszótér is. Vizet azonban vigyünk magunkkal, mert a kutyastrandon ivóvíz nincs és bár a kutyák szívesen isznak a Tisza vizéből, gyakran előfordul olyan, hogy a víz íze vagy hőmérséklete miatt ettől idegenkednek, ilyenkor jól jön a magunkkal hozott víz és itatóedény.

Ha közös programot tervezünk ebünkkel, akkor jó szívvel ajánljuk a kerékpározást. A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban bérelhető kutyás utánfutó, így ha futja erőnkből és kedvünkből, akár körbe is tekerhetjük a Tisza-tavat kedvencünkkel. Fontos viszont erre jól felkészülni, semmiképp ne a déli, kora délutáni órákat válasszuk és vigyünk magunkkal elegendő vizet és itatóedényt, mert útközben csak két helyen van vízvételi lehetőség.

Persze elmehetünk csónakázni is, a szállodától bérelhető ladikokba ebet is vihetünk magunkkal, sőt a szervezett csónaktúrákon sem szokott gond lenni a kutyusokkal. A csónakban viszont rövid póráz és odafigyelés ajánlott, mert a vízre szállás nem csak az embereknek, de a kutyáknak is remek program, akik szívesen ugranának olykor fejest a vízbe. A balesetek elkerülése miatt érdemes odafigyelni kedvencünkre és nyugtatni őket, ha túlzottan felpörögnének a program hatására.

A legtöbb látnivaló is bejárható kutyával a Tisza-tónál, de jó megjegyezni, hogy a Hortobágyi Madárkórház vagy a Tisza-tavi Ökocentrum jellegéből adódóan nem kutyabarát.

 

Biztonságban a kutyánkkal

Tiszafüreden és a Tisza-tó körül több településen is elérhető állatorvos. A leggyakoribb problémák a talp sérülései (sulyom, kagyló) és a csípések, kullancsok okozta gondok. Utóbbiakra fel lehet előzetesen készülni, de ha kutyánk levert, furán viselkedik szinte biztos, hogy valamilyen fertőzést szedett össze, forduljunk azonnal állatorvoshoz!

 

 

 

Címkék:
  • gyerekbarát,
  • kutyabarát,
  • Tiszafüred