Welovetiszato
Welovetiszato

Jövőre “kötelezően” ajánlott program, a Boglya Feszt

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. július 7.
Jövőre “kötelezően” ajánlott program, a Boglya Feszt

Igazi lazulós fesztivál a Tisza-folyó partján

Ez volt az a fesztivál, ami tényleg azt nyújtotta, amire számítottunk, ahogy a szervezők a média felületeken kommunikálták: “A Boglya Feszt öko-művészeti fesztivál idén is meg lesz rendezve hamisítatlan falusi környezetben  Tiszadorogmán, ismert zenei előadókkal, valamint igazi helyi és nagyvárosi arcokkal.” Itt ne csodálkozz, ha szalmaszál díszíti a hajadat, vagy ha a kecskék önálló vokálszólamba kezdenek a koncert kellős közepén.” És tényleg…a helyszín tökéletes volt, a programok pedig roppant tartalmasak, sok munkát belefektetősek voltak. Ennek ellenére a hangulat olyan volt, mintha a dolgok csak úgy maguktól, ad hoc módon folytak volna a medrükben…

A rendezvény igazából 3 napos volt napos. Tucatnyi zenei előadó, egyedülálló falusi és közösségi programok, valamint helyi mesterségek bemutatkozása várta a fiatalokat és családokat. Régen láttunk ilyen családias közösséget. A gyerekek szabadon, mezítláb, boldogan szaladgáltak, a felnőttek közben teljesen elengedték magukat. Nem volt a “ne nyúlj hozzá!!!”, “ne menj oda!!!”, stb. mondtatok. Érződött, hogy a teljes a “chill out” érzés, amellett, hogy mindenki figyelt a másikra.

Tiszadorogma, a fesztivál helyszíne

A szervezők azt ígérték, hogy a fesztivál egy békés, nyugodt, falusi környezetben lesz megtartva ahol tényleg megáll az idő. A programhoz a gyönyörű díszletet ugyanis a Tisza, a Tisza-tó, a Hortobágy, a mezőségi táj és a környékbeli pici falvak adják. Ez is helytálló volt. Gyönyörű, rendezett porták, csodálatos Tisza-part, szalmabálás töltés menti tájak, és nyugalom. Miután bejártuk az apró települést, eldöntöttük, hogy ide bizony hamarosan vissza fogunk térni.

 

Programkavalkád

A szervezők valóban mindent megtettek azért, hogy 100 százalékban vissza adják a vidéki sanzont és a falusi ízeket. A koncertek és kulturális kalandozások mellett volt filmvetítés és közönségtalálkozó Ljasuk Dimitryvel, kézműveskedés, portalátogatás, traktorozás, boglya helyett szalmabála gurító verseny. Volt közösségi főzés és kóstolás, valamint meditálhattunk is. A zenei programok a Lukrécia portán, a játékos programok Malvin néni portáján, a kézműveskedés a Művészeti portán, és a kedvencünk, az egyéb programok az Ökoportán voltak megtartva. Nekünk az utóbbi tetszett a legjobban, ugyanis itt éreztük azt, hogy pár perc alatt befogadott minket az ottani kis csoport. Azonnal hívtak minket meditálni, levetették a cipőnket, hogy minél kényelmesebben legyünk, aztán pedig hívtak minket, hogy főzzünk közösen valami finomat.

A programok tekintetében nagyon sok olyat tudtunk (volna) választani, amiket nem valószínű, hogy sűrűn tudnánk csinálni: korongozás, agyagozás, kaszálás, horgolás, hangszerkészítés, lángos sütés magunknak, hamuval mosogatás, traktor túra, zenés meditálás, közös mese hallgatás, kocsma kvíz, szerepjáték, stb. Pont ezért volt jó ez az egész, mert teljesen ki tudott mindenki lépni a komfortzónájából és egy időre elfelejtettük, hogy honnan jöttünk és hova tartunk…éleztük azt, amit éppen csináltunk és nem érdekelt senkit a külvilág.

Zenei fellépők

Kiválóak voltak a zenekarok, bár csak szombat este tudtunk a koncerteken részt venni. Nagy részük számunkra teljesen ismeretlenek voltak 🙂 De azonnal lecsekkoltuk Őket utána az interneten és őszintén bevalljuk, hogy azóta is a kedvenc előadók között szerepelnek a privát lejátszási listánkon. Voltak egyéni és páros előadók, profi technikát felvonultató, akár egy óráig is hangoló zenekarok, néptáncosok.

A koncertek helyszíne itt is magával ragadó, igényesen kialakított volt. Nádfedeles parasztházikó, a gangon berendezett koncert helyszín, a zöld árnyalata mindenhol na és persze nem hiányozhattak a széna boglyák sem.

Összegzés

Igazi laza, hippi fesztiválban volt részünk, nyilván jó értelemben. Jövőre biztos, hogy vissza fogunk menni legalább 1 napra, és ott is alszunk. Viszont arra figyeli kell, hogy tömegközlekedéssel elég kalandos az oda jutás.

A bérlet és a belépő árak is teljesen korrektek voltak. A napijegyekkel másfél napot tölthettünk a Boglya Feszten:

Teljes árú jegyek, bérletek:

  • Háromnapos (ami igazából 4): bérlet 15.000.- /fő
  • Szombat (-vasárnapi) napijegy: 8500.- /fő
  • Péntek (-csütörtöki) napijegy:85 00.- /fő
  • Négyen megyünk / boglya bérlet (4 fő számára): 45.000.- /4 fő

Kedvezményes jegyek, bérletek : (diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak):

  • Háromnapos (ami igazából 4) kedvezményes bérlet: 10.000.- /fő
  • Szombat (-vasárnapi) kedvezményes napijegy: 6000.- /fő
  • Péntek (-csütörtöki) kedvezményes napijegy: 6000.- /fő
  • Négyen megyünk / kisboglya bérlet: 30.000.- /4 fő

 

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program