Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Indul a bakterház – Pusztakettősön forgatnák ma

bcsheinz
·
2019. március 25.
Indul a bakterház – Pusztakettősön forgatnák ma

Pusztakettős: a legendás magyar film szerelmeseinek kötelező!

Bár nem itt forgatták, a pusztakettősi állomás (“megállóhely” MÁVul) abszolút hozza minden idők egyik legjobb magyar filmjének hangulatát. Egyrészt a semmi közepén, tényleg a pusztában van. Az épületek bár felújítottak, pofásak, de stílusukban a régi időket idézik. ITT is van egy poros út, amely keresztezi a vasutat és amely előtt olykor szekér (traktor) várja, hogy elhaladjon a napi két vonat, amely persze a klasszik vidéki vicinális, a “kispiros” vagy “Zsuzsi” vonat.

A Tisza-tó régió nem a vasúti emlékeiről híres, de a pusztakettősi megállóhely országos viszonylatban is a legizgalmasabbak között van, itt helyben pedig top program vasút és úgy általában régiség fanatikusoknak, na meg persze kisgyerekeseknek.

Pusztakettős a 103-as számú – lánykori nevén, Karcag-Tiszafüred – vasútvonal mentén fekszik. Ne keressük településként, Tiszaszentimre község része és a falut elhagyva Kunmadaras felé kb. félúton van. Megközelíteni autóval vagy egy kellemes bringatúrával lehet (ebben az esetben ihatunk egy pohár fröccsöt vagy egy korsó sört is), mert a napi két vonat teljesen lehetetlen időben jár, ráadásul fontos tudni, hogy Pusztakettős megállóhelyen csak a nyári időszakban, április 19. és október 27. között állnak meg a vonatok.

Akárhonnan érkezünk, már messziről feltűnik az épület falából kikandikáló Csörgő (M41-es mozdony) eleje, amelyet egy baleset után a bontás elől menekítettek ide. Betérve az állomásra, kisebb Vasúttörténeti Park fogad minket. Az udvaron áll, a csak Mazsolaként emlegetett, A21-es ipari gép, egy kézihajtány, néhány régi gőzmozdonyról származó kerékpár, ütköző, és olyan kézi vezénylésű eszközök, mint a váltót állító kar, vagy a sorompó felhúzásához és leeresztéséhez szükséges láncos szerkezet. A ház oldalában egy régi telefonközpont áll, míg magában az épületben számos, a forgalmat irányító vasutasok által használt eszköz található. Van itt vasutassapka szinte minden évjáratból, tekerős számlapú telefon, menesztőtárcsa (tudja valaki mi ez?), de még régi kalauztáska is akad, használható lyukasztóval :). Minden megfogható, nyomkodható és a kisgyerekeknek megmászható.

A megállóhely épülete büféként és múzeumként is üzemel, akik a régiségek közt kortyolnának némi frissítőt, hétfő kivételével, 9 és 17 óra közt megtehetik azt, sőt péntek esténként még kemencében sült csülök és grillcsirke is várja az ide látogatókat. Előre egyeztetett módon lehetőség van nagyobb  társaságok, csoportok részére rendelni borgrácsban, kemencében készült ételeket.

Tisza-tó kincsvadászatra fel! Geocaching itt is.

A tókerülő bicajtúrákat taglaló cikkünkben már említettük a Geocaching nevű játékot, melynek lényege, hogy GPS koordináták alapján kell az ország különböző pontjain elrejtett ládákat megtalálni, majd a jelszóval regisztrálni a megtalálásunkat. Azoknak, akik beleszerettek ebbe a játékba, van egy jóhírünk: Az épület mellett lévő Mazsola hátsó kereke is rejt egy geoládát.

Gyerekekkel kötelező! Ormányos medvék és struccok

Az állomás mögött egy 12 hektáros horgásztó található, ahol kárászok, pontyok és afrikai harcsák várják a pecásokat. Nem csak halak vannak azonban, hiszen a terület miniállatkertjében struccok, ormányos medvék, és simogatható háziállatok csalogatják a legkisebbeket.

A természet rejtett kincse, a Szentimre Ásványvíz

Különleges víz tör a felszínre a pusztakettősi majorban. Rés László kútjából, 504 méteres mélységről bugyog a fel a Szentimre ásványvíz, amely különösen magas Ph értékének (7,9) is köszönhetően gyógyító hatású. A lúgos víz enyhíti a stresszt, csökkenti a magas vércukorszintet, karban tartja a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és még az asztmás és allergiás tüneteket is enyhíti.

 

Galéria nyílik, katt.

Címkék:
  • gyerekbarát,
  • kerékpártúra