Tisza-tavi hosszúhétvégés bringatúrák

Tisza-tó kerülés bringával

Akik szeretnék aktívan tölteni a tavasz első hosszú hétvégéjét, azoknak tökéletes program a tókerülő bringatúra. A 65 km-es, szintkülönbséggel alig rendelkező táv könnyen legyőzhető, a tavaszi időjárás pedig garantálja, hogy ne fagyjunk rá a bringára, de ne is olvadjunk le róla. Három pontról érdemes nekiindulni a tókerülésnek, végigvesszük a lehetőségeket.

Egy biztos, bármelyik módját választjuk a tókerülésnek életre szóló élményben lesz részünk. 🙂

1. Tiszafüred-Tiszafüred kiskör (65km) és nagykör (100km)

168 | | 0 |

A Tisza-tavi bringázás fellegvára egyértelműen Tiszafüred, ahol a pár éve átadott, minden bringás jóval felszerelt Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban nem csak kerékpárt, de olyan, a túrázáshoz hasznos felszereléseket is bérelhetünk, mint sisak, kormányra rögzíthető gps, gyerek- vagy kisállat utánfutó. Abádszalók felé indulva, a gát koronáján megépült kerékpárútról végig ráláthatunk az árterületre, a kanyargó csatornáka. A táv nem túl nagy, de ha meg szeretnénk állni pihenni, akkor a tiszaszőlősi kikötő (jobbra lesz) és a tiszaderzsi kemping (balra lesz) büféiben bekaphatunk valamit. Szalókot elhagyva a kiksörei hallépcső és az erőmű elég klassz látvány, utóbbiba akár be is mehetünk, ha bejelentkezünk előre. Kisköre után Sarud, Poroszló érintésével a 33-as főúton juthatunk vissza Tiszafüredre. Van egy hosszabb táv is: akik a 100 km kerekezést is bevállalnánk, ne induljanak el a 33-as úton, hanem a gáton haladjanak tovább (33-as úton át kell tolni a bringát!) az ároktői kompkikötőig, majd a folyón átkelve, Tiszacsegéről guruljunk vissza a kiindulási pontra. Tiszacsegén van egy remek halászcsárda, azt a nap bármely szakában érdemes kipróbálni. A komp reggel 7-től este 17 óráig üzemel, és baráti áron vehetjük igénybe. A személyjegy 150, míg a kerékpárjegy 200 forintba kerül.

2. Poroszló-Kisköre vagy Poroszló-Poroszló

161 | | 0 |

Amennyiben a klasszikus 65 km-es távot választjuk, akkor a poroszlói indulás is ideális. Napszaktól és forgalomtól függően válasszuk meg, hogy Tiszafüred felé indulunk el és letudjuk a főúti szakaszt 15-20 perc alatt, vagy Kisköre felé és akkor a túránk végén kell a 33-as főúton tekerni. Ha Tiszafüred felé indultunk el, akkor gyerekekkel érkezők ellátogathatnak a Kalandszigetre, ahol mászófal, kalandpálya és vízre épített pallós út is várja az apróságokat. A következő pihenőpontunknak választhatjuk Abádszalókot. Egy frissítő kávé után tovább is haladhatunk Kisköre felé, ahol mind a hallépcső, mind az erőmű érdekes látnivaló. Utóbbinál fontos megjegyezni, hogy a látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Innen lassú tempóban másfél óra alatt visszaérkezhetünk kiindulási helyünkre, Poroszlóra, ahol számos látnivaló vár minket. Délután 4 óráig meglátogathatjuk a Tisza-tó élővilágát interaktívan bemutató Ökocentrumot, kalandvágyók pedig geoládát is kereshetnek. A láda lelőhelyének pontos koordinátái megtalálhatók a www.geochaching.hu oldalon. Akik kihagynák a főúton való kerékpározást, azoknak ajánlott az oda-vissza 40 km-es, félnapos program, a Poroszló-Kisköre-Poroszló út. A Sarud, Dinnyéshát, Kisköre gátszakakoszon rengeteg látnivaló van és mindhárom település gátszakaszán van büfé, kocsma. A Poroszlói indulás azért is lehet praktikus, mert autóval és vonattal is könnyen megközelíthető. Ezen kívül azoknak is ajánljuk ezt az útvonalat, akik 2 nap alatt tennék meg a távot. Így a féltávra esik Abádszalók, ahol sok szálláshely közt válogathatunk.

3. Saud-Sarud tókerülő: III. Élményfalu-Tavaszi Drótszamaras Tiszatavi tókerülés

133 | | 0 |

Ha nincs kivel nekivágnunk a tókerülésnek, de mégis szeretnénk magunknak társaságot, válasszuk a Sarudi Élményfalu által szervezett drótszamaras tókerülést. A gyülekező helyszíne a sarudi szabadstrandon lévő Fröccsterasz. A szervezők ide várják március 16-án, reggel 9 órakor a résztvevőket. Akik nem saját járgánnyal érkeznek, korlátozott számban itt bérelhetnek bringát maguknak. A közel 70 km-es túrán a résztvevők megnézhetik a Tiszán épülő (Tiszafüredet és Poroszlót összekötő) kerékpáros hidat is, ami a térség új attrakciója lehet.