Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Hétvégi programajánló – Kiskörei Hallépcső

Galkó-Fenyves Barbara
·
2023. november 3.
Hétvégi programajánló – Kiskörei Hallépcső

Tökéletes őszi kirándulós célpont – Kiskörei Hallépcső

Az ország egyetlen hallépcsője a Tisza-tónál található, Kiskörén. A terület most ősszel gyönyörű színekben pompázik, mivel a hallépcső 2 oldalán az ősz minden árnyalatába öltözött kis erdő is található, ahol nedves időben akár gombákat is szedhetünk.

Egy kis történelem

A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását.A Tiszán az 1970-es években épült vasbeton halzsilip nem volt elegendő a halak megfelelő áramoltatására, hiszen a megfelelő számú duzzasztómű hiányában általában szárazon állt ezen rész. A hallépcső megépítésével nemcsak a halak átjárása oldódott meg, hanem egyes fajok élőhelyet is kaptak a pihenőtavak segítségével. A vízlépcsőt 37 darab 20 cm-es lépcső alkotja. A hallépcsőben három kisebb és egy nagyobb pihenő tó is megtalálható.

A hallépcső átadása 2014. október 28-án volt. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoring helyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

Hallépcső Kisköre

Hallépcső Kisköre

1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosóba másodpercenként 1-10 köbméter vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.

A zúgó alján a halak az oxigéndús víz miatt szinte tömegben úszkálnak és ha szerencsénk van, akkor 1-2 kiugrást is elcsíphetünk.

 

Nyitva tartás:

Azok, akik szeretnék megnézni ezen nem mindennapi látványosságot, az év bármely napján szabadon megtehetik!

Kiskörei Hallépcső megközelítése:

A Hallépcsőt a töltésen lehet csak megközelíteni. Abádszalók irányából autóval csak gáthajtási engedéllyel vagy ennek hiányában kerékpárral vagy gyalogosan lehet megközelíteni, a töltéshíd után bal oldalon található. Kisköre felől a zsilipkapun át kell menni és utána jobbra található.

Lépcső Bisztró

Közvetlen a hallépcső mellett, a zsilip felé vezető út mentén található a Lépcső bisztró. Kézműves hamburgerek, többfajta főétel és számos frissítő várja a vendégeket.

Egy kis kitérő – JóreményStég

A Tiszát és a Tisza-tavat szívügyének tekintő Ljasuk Dimitry a karantén idejére kiköltözött a Tisza-tó apró félszigetére, a “Jóreménység-szigetre”, ahol azután felépítette a JóreményStéget. Robbantó-gátnak nevezték régen a helyiek ezt a kis földnyelvet.

A Jóreménység-sziget mára turistalátványosság lett.

JóreményStég