Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Hétvégi programajánló

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 9.
Hétvégi programajánló

Tiszafüred – Mága Zoltán ingyenes koncert

Május 11-én, szombaton 15:00-kor Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncertet ad a tiszafüredi Benedek Gábor Sportcsarnokban, amelynek teljes bevételét az Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítvány részére ajánlja fel.

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, hegedűművész érdemes művész, aki a világ legrangosabb koncerttermeiben mutatja be a magyar zenei hagyományokat. Játékát a klasszikus zene, a népzene, a cigányzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított crossover stílusát világszerte elismerik. Művészi repertoárja a hagyományos cigány népzenétől a klasszikus darabokon át a dzsesszig, sőt a könnyűzenéig terjed.

A koncerten belépőjegy nem lesz, a szervezők adományládákat helyeznek ki, amelybe a résztvevők helyezhetik a támogatásuk összegét.

 

Madarak és Fák Napja a Hortobágyon

A Madarak és fák napja Magyarország legrégebbi és legpatinásabb zöld ünnepe, amit minden évben május 10-én rendeznek meg. Ezt a neves napot több mint 100 évvel ezelőtt Herman Ottó magyar természetkutató hozta létre, hogy egy napot szenteljünk a természeti értékeink megóvására. Az eseményt 1906-ban rendezték meg első alkalommal, amikor még a környezetvédelem fogalma még szinte nem is létezett. Ilyenkor az emberek ezen a napokon kirándulásokon vettek részt és fákat ültettek vagy madárodúkat helyeztek ki és cikkekkel és kiadványokkal hívták fel a figyelmet a természet védelmére.

A Madarak és Fák Napja alkalmából 2024. május 11-én szombaton napi két alkalommal, a 11.00 és 13.00 órai járatoknál rövid szakvezetéssel várják az érdeklődőket a Hortobágyi Vadasparkban, mely során megismerhetik a vadaspark lakóit, többek között a fakókeselyűket, pelikánokat.

Ingyenes szakvezetés, valamint tematikus keresztrejtvény várja egész nap az érdeklődőket.

További információ: Madarak és fák napja a Hortobágyon

Madarak és Fák Napja a Tisza-tavi Vízi Sétányon Poroszlón

Tisza-tavi Vízi Sétány túra 2024. május 11-én szombaton a Madarak és Fák napja apropóján kerül meghirdetésre, ahol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tisza-tavi tanösvényén testközelből ismerkedhetnek meg az érdeklődők a vadregényes vízi világgal, ártéri erdő, a nádas és gyékényes állat és növényvilágával. A túra végén egy rövid online kvízzel teszteli a túravezető a frissen szerzett tudást.

További információ:Madarak és fák napja a Tisza-tavi Vízi Sétányon

Madárgyűrűzés Hortobágyi-Halastón

Bemutató madárgyűrűzést rendeznek a Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson a tanösvény mellett. A programba kapcsolódók testközelből ismerkedhetnek meg a halastavi bemutatóterület jellegzetes madaraival, bepillantást nyerhetnek a madárgyűrűzési munka rejtelmeibe. A madárgyűrűzési bemutatóra 2024. május 11-én 07:00-12:00 között várják az érdeklődőket.

További információ: Madárgyűrűzés Hortobágy halastón

Útvesztős SUP túra a Fattyúszerkő kilátóhoz

Egy laza, 7 kilométeres SUP túrára invitálja a SUP Bázis Poroszló az érdeklődőket. Egy tökéletes útvonal a puszta gyönyörködésre, a laza kikapcsolódásra, napozásra, kalandra és közben egy kis edzésre is.

További információ: Sup túra a Fattyúszerkő kilátóhoz