Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Hello Fish and chips! Szeretitek? Megmutatjuk hol nem fogtok mellé…

bcsheinz
·
2021. augusztus 5.
Hello Fish and chips! Szeretitek? Megmutatjuk hol nem fogtok mellé…

Fish and Chips

A fFish and Chips, azaz a “hal és sültkrumpli” recept egyszerű: szálkamentes fehér húsú, szaftos hal (eredeti hazájában tengeri tőkehal, nálunk inkább szürkeharcsa vagy süllő), ropogós, nem túl vastag “sörtészta” bunda. Burgonya chips (ebben aztán van variáció), zöldborsó püré, remoulade (mustáros-majonézes) mártás és citrom.

Lássuk, mit tud a Tisza-tó! Végigjártuk a teljes partszakaszt, de összesen három helyen lehet azt mondani, hogy a fish and chips az fish and chips és nem panírozott hal:

HELLO HAL – Tiszaörvény

MARISKA ÉTTEREM – TISZAFÜRED

STÉG BÜFÉ  – TISZAÖRVÉNY

A többi helyet – ahol fish and chips néven tök mást adnak és nem is jót – nem írjuk ki a viták elkerülése végett. Tényleg nem mennénk bele, hogy a prézliben sült hal és a lángostésztás hal között milyen verziók vannak, elgé annyi, hogy máshol inkább ne akarjunk Fish and chipset enni. ha van pár hely, ahol jó, oda kell menni és nem variálni.

Hello-hal Fish and Chips

A Hello Hal a legrégebbi halas hely, Tiszaörvény zsákfalu végén, a gát tövében találjuk. Pultnál kiszolgálás, számos hívórendszer és viszonylag gyors elkészülési idő. Az ételt (öko)papírtányérba, de még műanyag evőeszközökkel kapjuk, a limonádé is műanyag pohárba érkezik.

A Fish and Chips szürkeharcsából és süllőből is kérhető. Mindkettőt megkóstoltuk, a szürkeharcsás egyértelműen jobb, halasabb ízvilág. A hal tökéletesen átsült, a bunda ropogós és izgalmasan buborékos, jól készült, nagy adag, igazi energia bomba. A sörtészta brutálisan vastag (hozzá kell tenni: érthetően nagy az adag), van ahol 1-2 cm vastag a tészta, így a hal felőli részen belül még erősen folyós-tésztás állagú, ez kicsit kellemetlen. Ez a kisebbik gond, mert jól meg is szívta magát olajjal, ami annak rossz, aki Tiszaigar felé indul bringával…  A chips ezesetben mirelit csónakburgonya. Szósz többféle választható, kapros, fokhagymás, csípős is van (papír szerint van remoulade, de valamiért nem mondják). Mi a kaprost és a fokhagymást választjuk, mindkettő híg tejföl alapú, semmi köze egy mártogatóshoz, ízre sem oké. Inkább kérjünk majonézt vagy semmit se, mert jár a citrom és azzal is be lehet tolni.

Fish and chips szürkeharcsa 2590 Ft + mártás 280 Ft = 2870 Ft / adag

A MARISKA étterem fish and chipse

A Mariska idén nyár elején nyitott, kilóg a sorból, mert étterem, nem parti szezonális büfé, ettől függetlenül – ha szűk is- de van halas étlapja, rajta szürkeharcsa Fish and Chips is szerepel. Teraszon foglalunk, gyors a szervíz, mire megisszuk az első fröccsöt, jön a Fish and Chips. Nem tányéron kapjuk, hanem Mariska feliratos méretes fadobozban, zsírpapírban (mosogatni itt sem kell sokat). A két darab hal roppanós, aranybarna bundában érkezik, tökéletesen átsült szürkeharcsa szeleteket kapunk itt is. A bunda nem túl vastag, nem is vékony és van íze (mint megtudjuk ez a tészta a sok Michelin csillagos séf, Heston Blumenthal eredeti receptje vodkával, szifonból nyomva). A krumpli chips, azaz kerekburgonya szelet roppanósra sütve, a remoulade tényleg remoulade, ebből repeta is jöhet, nagyon ott van. Jár itt is a citrom mellé és annyira autentikus az ízvilág, hogy simán jöhetne a zöldborsó püré is, ahogy az angoloknál szokás.

Fish and chips szürkeharcsa 2750 Ft / adag (tartalmazza a mártást is, ami frenetikusan jó)

STÉG Büfé

A tiszaörvényi gátszakaszon komoly a verseny, hogy a Hello Hal vagy a STÉG etesse meg hallal a bringásokat és sétálókat. A STÉG nagy előnye, hogy remek vízparti leülője van, ahol a szúnyogok eljöveteléig (sajnos minden este jönnek, nem úgy mint a Megváltó) boldogan el lehet üldögélni egy sör mellett. itt is pultos kiszolgálás van, nagyságrendekkel lassabb, mint a Hello Hal esetében, cserébe nővérhívós rendszerben csipognak, ha elkészült a rendelésünk. az idő telik, el is készül. A szürkeharcsa halszeletek kicsik és inkább tűnik maradék felhasználásnak, mint a Hello Hal szaftos szeletének. A bunda éppen roppanós, de nem mondanánk rá, hogy a sörtészták királya és enyhén liszt íze van. itt is mirelit csónakburgonya jár, aminek nem tesz jót a séta a vízpartig, a szélben gyorsan elhűl. A remoulade mártás sem az igazi, de nagyságrendekkel jobb, mint a Hello hal mártása (ami nem mártás csak fűszerezett tejföl). Az adag kisebb, mint a Hello Hal és a Mariska esetében, de éhen nem fogunk halni ezzel sem.

Fish and chips szürkeharcsa 2500 Ft / adag