Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Halászléteszt az Aranyosi Dombi Udvarházban – Poroszló

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. január 13.
Halászléteszt az Aranyosi Dombi Udvarházban – Poroszló

Egy forró halászlé jöhet? Irány Poroszló!

Az Aranyosi Dombi udvarház Poroszlón a 33-as főút mellett található a Sarokház Cukrászda szomszédságában. Amiért szeretjük, az a házias konyhája, a minőségi alapanyagokból készült ételek, melyek nagy részét saját gazdaságukból szerzik be. A saját termelésnek köszönhetően az ételek mindig frissek és ezért is ízletesek. Az étlapon az állandó fogások mellett szezonális kínálat is megjelenik.

A hely kívül belül is autentikus, csárda hangulatra hasonlít. Belül a falakok régi tiszai halászjelenetek és régi térképek, a polcokon kerámiák találhatóak. A zöld-fehér kockás terítők is megerősítik a belépőben, hogy hagyományos, magyaros ételeket kóstolhatunk az étteremben. Az étterem több helyiséggel is rendelkezik, nyáron leülhetünk a főút felé néző teraszon, télen pedig bent az étteremben vagy a télikert-szerű világos-ablakos hátsó teremben. Van egy külön terem is, ahol általában nagyobb  társaságokat szoktak fogadni.

A kezdés

A téli időszakban nagyon kevés étterem és vendéglő van nyitva a Tisza-tónál, az Aranyosi Dombi Udvarház sincs egész héten nyitva, jelenleg péntektől vasárnapig várja vendégeit. Az étteremben nincs minden asztal felterítve, nem is szükséges, mivel szombati látogatásunkkor is csak néhány asztalnál ültek. A fogadtatás kedves és udvarias, igazán invitáló. Az asztal melletti falakat hangulatos falfestmény díszítette, a délutáni napsütésben szinte szemet gyönyörködtető volt. Az asztalnál a felvágott csípős paprika úgymond alap felszereltség, valamint a só és bors szóró is.

A halászlé

Az étteremben 4 féle halászlevet lehet kapni: szürkeharcsával, ponttyal, halbelsőséggel és korhelyesen. Mi kétféle halászlevet rendeltünk, szürkeharcsa halászlevet és ugyanezt korhelyesen.

Szinte az itallal együtt érkezik a kenyér, melyet külön kis komódnál vágnak fel az étterem egyik szegletében. Fehér, friss, ízletes, nem előre szeletelt és csomagolt. A halászlevek cserépedényben érkeztek, nem pedig a szokásos, bográcsos tálalóban, mint ahogy korábban. Nekem ez sokkal szimpatikusabb volt, főleg azért, mert amíg készítettük a fotókat, nem hűlt el a leves, sőt, forró maradt. Viszont ezzel a tálalással a leves adag régi adaghoz képest nyilván kevesebb, de a törzsvendégeknek vagy a nagyobb adagra vágyóknak bográcsban is szívesen tálalják a halászlevet.

A jó halászlé felszínén nem túl vastag mélyvörös-feketés paprika-zsír rétegnek kell lennie (a zsiradék származhat nagyon kevés hozzáadott sertészsírból, de leginkább a halak természetes zsiradékából). A mi halászlevünk abszolút megfelelt ennek az elvárásnak. Az alaplében is érződik a hal, nem túlzottan szétdolgozott. A halászlé textúrája egyenletes volt, sűrű, de nem kanálhoz tapadós. A beleadott hal épp jól készült, nem esett szét, határozott kontúrú, kanállal vágva szépen tört. A halnak hal íze volt, viszont mennyiségben lehetett volna több halszelet is a lében. A korhely halászlé illata halas-citrusos, de nem erőteljesen citromos.

Aranyosi Dombi Udvarház árak, fizetés

Az árak tartalmaznak 10 %-os szervízdíjat. A szürkeharcsa halászlé csészében 2800 Ft-ba került, a korhely 3300 forintba. Fizetni lehet készpénzzel, bankkártyával és SZÉP kártyával is.