Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Halászlé teszt a poroszlói Fehér Amúrban

Galkó-Fenyves Barbara
·
2023. december 7.
Halászlé teszt a poroszlói Fehér Amúrban

Gyertek a Tisza-tóhoz egy jó halászlevet enni!

A tiszai halászlé 2017 óta hungarikum. Bár tiszainak a szegedi halászlevet hívják főleg, a Tisza-tónál is hasonlóan készítik. A hal-aprólékból, paprikából, hagymából és vízből készült alaplevet lepasszírozzák, a sűrű, ízes lében pedig készre főzik a halszeleteket, majd felhúzzák vízzel. A tiszai halászlébe hagyományosan nem tesznek tésztát, mint a bajaiba, valószínűleg azért, mert az alapvetően nagyon gazdag, sűrű lé nem kíván további nehezítést.

A halászlé készítésénél a legfontosabb, hogy jó alapanyagokat használjanak. A hal lehetőleg legyen ponty, de ne legyen túl zsíros, ki lehet egészíteni keszeggel, kárásszal, a Tisza-tónál főleg szürkeharcsával készítik. A hagyma jobb, ha öregebb fajta, hogy kevésbé édesítse a halászlevet. A legfontosabb pedig a jó paprika.

Fehér Amúr Halászcsárda

A csárdánál főleg hétvégén, ünnepnapokon és nyáron vannak nagyon sokan. Számos ismerősünk sokszor csak a “Fehér Amúros” halászlé miatt tesz akár egy nagyobb kitérőt is. A hely autentikus, kék-fehér kockás terítős asztalok, a falon halfejek és régi halászati használati eszközök vannak. A terasz részen egyszerű padok és asztalok találhatóak, és mivel közvetlen a Tisza-folyó mellett található a hely, a kilátás miatt a vendégek elsősorban itt szeretik elfogyasztani a csárda ételeit.

Az étlap hosszú és változatos, halkülönlegességeik mellett további 130 féle étel közül választhatunk. Mindenképp kiemelendő, hogy több mint 5 féle halas levest készítenek, melyek közt szerepel korhely halászlé, harcsa halászlé és ponty halászlé is. A halászlevet lehet vegyesen, vagy esetleg halbelsőséggel kérni.

A halászlé

A tesztelésben segítségül hívtam egy olyan ismerősömet, aki imádja a hagyományos, magyar ételeket és helyeket. Ő a halászlevet általában hallével és halbelsőséggel szokta kérni, ezért mi egy abszolút vegyes halászlevet kértünk, amiben volt ponty, szürkeharcsa és belsőség.

Az itallal együtt érkezik a kenyér: vasragra szeletelt, kemény héjú, nagyon puha fehér kenyér. Ahogy tudjuk, a kenyér egy poroszlói pékségből érkezik minden nap frissen sütve. A kenyeret az étteremben szelik fel, kis kosárba és az asztalterítőhöz hasonló konyharuhába csomagolják. Kis üveg kínálóban már az asztalon van a csípős őrölt fűszerpaprika, szárított paprika és só.

A vegyes halászlé a rusztikus tálalási irányt képviselve bográcsban érkezik. Első ránézésre a klasszikus halászlé jegyeit képviseli, a tetején vöröslik a paprika és az illata is csábító. Az adag 2 felnőtt embernek is elég, főleg ha pár szelet fehér kenyérrel kísérjük. Kértünk 2 tányért és két fele tálaltuk a levest, ami nagy hiba volt. Egy leves szerintem legyen forró! Mivel a 2 tányér hideg volt, így mikor ketté szedtük a levest, nagyon gyorsan kihűlt, bár sokan meg pont ezt szeretik.

A halszeletek nagyon szépek voltak, bár nekem a ponty kicsit zsírosnak tűnt. A harcsa halszelet méretes, szépen feldolgozott, kontúros, nem szétfőtt, a szelet íze nekem nem volt az a tipikus markáns “halas”. Maga a hallé viszont pont úgy volt jó, ahogy szeretem. Az alaplé pont elég mennyiségű vízzel volt felhúzva, így elég sűrű volt és nem úszott a leves tetején vastag zsírréteg sem. Nem volt sótlan, nem volt túlfűszerezve, valószínűleg jó alapanyagokat használ az étterem.

A mi halászlevünk mivel teljesen vegyes volt, így az alap 3690 forint mellé felszámolták a halbelsőséget is, ami plusz 1690 forint volt, így 5380 forintot fizettünk egy adagért, viszont ezt ketten fogyasztottuk el. A kenyér minden ételhez úgymond alapból jár, nem számítják fel.

Ha esetleg még szeretnétek más, igazi magyaros ételt megkóstolni, akkor a túrós csuszát vagy a túró gombócot kóstoljátok meg.

A Fehér Amúr Halászcsárda halászlé árai:

  • Halászlé alap 2390 Ft
  • Ponty halászlé 3490 Ft
  • Harcsa halászlé 3990 Ft
  • Vegyes halászlé 3690 Ft
  • Korhely halászlé 3790 Ft

Vajon igaz…?

Az étterem halászlevének a sikere állítólag abban is rejlik, hogy ezt az ételt hosszú évek óta csak 1 ember készíti és ő mást nem is főz az étteremben, csak halászlevet. Meg is van becsülve rendesen, nem csoda, hiszen valóban érdemes csak a halászlé miatt is betérni ide.