Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kezdő suppos szuperszubjektív az első rész

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. június 13.
Kezdő suppos szuperszubjektív az első rész

“Ne haragudjon kedves, hogy hívják azt, amin áll?”

– tették fel sokan nekem tavaly ezt a kérdést Tiszafüreden, mikor a SUP deszkámmal a vízre szálltam. Már mikor a strandon megjelentem az 50 kilómmal és a fele akkora hátiszákommal és lepakolás után elkezdtem felfújni azt a matrachoz hasonlító valamit, akkor még többen megbámultak. Nem érdekelt, mert már akkor IMÁDTAM mindent, ami ezzel a sporttal járt.

Mi az a SUP? Stand Up Board vagy Paddle Board, magyarul nincs neve, rövidítve SUP. Olykor merev testű, de leggyakrabban felfújható, 2-3 méter hosszú “szörfdeszka”szerű vízijármű, amelyet egy darab evezőlapáttal állva lehet hajtani. Igen, mint a gondolát vagy mint a pákászok karóval a ladikot.

A világ vizein egyre gyakrabban látható sporteszköz lassan beszivárog a Tisza-tóra is. Ezért lehet – ahogy a bevezetőben is említettem, hogy talán tavaly a Tisza-tónál a “supposok” még csodabogárnak számítottak, de ez idén már biztos nem lesz így.

Két éve ültem/álltam először SUP-on, egy barátnőmmel próbáltuk ki, akinek akkor annyira bejött, hogy pár hét múlva vett magának és a férjének is 1-1 deszkát. Ezután együtt szeltük a habokat, én akkor még csak béreltem. A gyerekei is hamar megszerették, SŐT! A SUP deszkán történő fejen-kézen állást és bukfencezést egy idő után tökélyre fejlesztették – az anyuka tesi tanár mivoltából kifolyólag :). Ha ketten voltunk, jó nagyokat beszélgettünk csajos dolgokról és közben csak eveztünk lassan, nyugisan, élvezve a természetet. Ha melegünk volt, csak bele csobbantunk a vízbe, lubickoltunk kicsit, majd tovább csurogtunk lefelé valamelyik kis csatornán.

Aztán jött az ősz/tél/tavasz, és már márciusban azon kattogtam, hogy hol és milyen deszkát vegyek. A férjem eleinte sokallta az árát, de hamar rájött, hogy számára is számos előnnyel járhat ez a vétel. Először is mobil, mivel a deszka leeresztett és össze hajtott állapotban elfér egy hátizsákban, így könnyen szállítható. Másodszor pedig egyedül is tudom használni, tehát nem fogom egész nyáron azzal nyaggatni, hogy jöjjön velem, így sokkal több ideje lesz pecázni és pihenni. Azt azért megjegyzem, hogy az első próbálkozásoknál ott volt, de csak a technikai részek miatt, szerencsére azonban hamar megfejtettük a felpumpálás és a leeresztés apró titkait, így a továbbiakban tudtam nélkülözni a jelenlétét. Nem mondom, hogy a deszka felpumpálásánál nem hiányzott, de egy idő után bele jöttem és legalább kiizmosodtam :).  Harmad sorban pedig nyár végére bebizonyosodott, hogy simám vissza hozta az árát.

Szóval 1 éve van annak, hogy saját SUP deszkám van és azóta végérvényesen bele szerettem a sportba és általa (is) még jobban a Tisza-tóba.

 

Szerintünk a SUP igazi lételeme a Tisza-tó!

 

 

Címkék:
  • ártéri túra,
  • természetfotózás