Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Disznótoros programok a Tisza-tónál és Egerben

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. február 18.
Disznótoros programok a Tisza-tónál és Egerben

Disznótorozás Karcagon, Tiszafüreden és Egerszalókon

A disznótor, disznóvágás, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos disznótoros hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora Magyarországon rendszerint télen, a januári és februári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója volt. A disznótor a magyar falusi népszokások közül a legtöbb embert megmozgató egyik közösségi esemény is volt. Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hiszen a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb, és hogy a késztermékek egy részét lefagyasztva, más részét sózással vagy füstöléssel tartósítva hosszabb ideig eltarthassák.

Ez a tradíció az idők során népszerű turisztikai és hagyományőrző élménnyé vált. Februárban több helyen is tartanak hagyományőrző rendezvényeket: hagyományos falusi disznóvágás, finomságok, jó kedv, zene Egerszalókon egész nap a Boros – Toroson, hurkatöltő verseny Karcagon és disznótoros hétvége a Balneum Hotelben.

Egerszalóki Boros-Toros Fesztivál

Egerszalókon február 24-én megrendezésre kerül a Boros-Toros hagyományos program, melynek keretein belül sor kerül disznóvágásra, táncos mulatságra és sok egyéb érdekes programra is. Aki szereti a vidéki ízeket, netán szeretne betekinteni a feldolgozás folyamatába, mindenképpen látogasson el a rendezvényre. Lesz ott minden, ami szem, szájnak ingere! Az érdeklődők megtapasztalhatják azt, hogy milyen is az igazi egerszalóki vendégszeretet és megismerheti a környék ízeit, jellegzetes borait.

A disznótoros program során részt lehet venni a hurka és kolbásztöltésben, az ebéd elkészítésében. Ami garantált: a hagyományos falusi disznóvágás hangulata, finom ételek, hurka és kolbásztöltés, este pedig mulatás a Toros-bálban akár hajnalig.

Boros-Toros program:

 • 7:00 A disznóvágás hagyományainak bemutatása
 • 10:00 „Kurta túra” a Barlanglakásokig, „Csülökkoptató túra” a Sódombig
 • 10:00 Hagyományőrző zenés program – Rozmaring Asszonykórus, Borvirág Férfikórus, Többsincs Néptáncegyüttes – Zenél az Egerszalóki Tekergő Zenekar
 • 13:00-tól Ebéd
 • 14:30-ig Jóféle egerszalóki bor
 • 18:00 Toros-bál

Hungarikum Fesztivál Karcagon

Karcagon mindenki megmutathatja, hogy övé a legfinomabb kolbász 2024. február 24-én a Városi Sportcsarnoknál. A rendezvény során előadásokat, hagyományteremtő, hagyományőrző programokat szerveznek.

A Hungarikum Fesztivál Magyarországon egy különleges esemény, ahol a hazai értékeket, hagyományokat és kincseket ünneplik. A fesztivál során bemutatják a hungarikumokat, amelyek a magyar kultúra és örökség részét képezik. A rendezvényen számos program, kiállítás és vásár várja az érdeklődőket.

Disznótor a Hotel Balneumban

A február 23-i hétvégén disznóvágásra invitálják az érdeklődőket, ahol a „pálinkás jó reggelt”-et követően kivehetik vendégek a részüket a munkából, majd kolbásztöltő versenyen mérhetik össze tudásukat. A szombat esti hangulatról a Parno Graszt autentikus cigányzenekar gondoskodik.

Program:

 • 6.00 órakor cigányzenés ébresztő, fogópálinkával, mely után a Vendégek megtekinthetik és/vagy részt vehetnek a sertés feldolgozásában, közben régi hagyományokat és történeteket elevenítünk fel
 • 7.00 órától cigányzenés reggeli: hagymás sült vér, velős tojás
 • 9.00 órától aki jól dolgozott, a SPA-ban pihenheti ki a fáradalmait
 • 11.00 órától vissza a „munkához”, a vendégek kolbásztöltő versenyen mérhetik össze ügyességüket
 • 13.00-tól disznótoros kóstoló cigányzenés aláfestéssel
 • 20:00-tól a Parno Graszt autentikus cigányzenekar zenél

További információ: https://balneum.hu/disznotor-2-0/