Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Beruházások az Abádi Kikötőben

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. február 6.
Beruházások az Abádi Kikötőben

Folytatódnak a beruházások az Abádi kikötőben Abádszalókon

Az Abádi Kikötő tulajdonosa, Hoffer Ferenc egyedülálló úszófalut épít az abádszalóki Kikötőben. A 17, cölöpökön álló, négy évszakos házak már 2022-ben elkeltek, 2023-ban pedig folytatódott a beruházás. A nettó 2 milliárd forintos beruházás során újabb 24 ház épül, valamint egy 220 méter hosszú hullámtörő gát, móló is.

Úszóházak az Abádi Kikötőben

Az új ingatlanok 3 méretben vásárolhatóak meg: 96 és 144 és 192 négyzetméteresek lesznek.

Az úszóházak napelemmel, nappalival, hálóval és fürdővel felszereltek, ezen kívül olyan extrákkal rendelkeznek, mint a kandalló, a szauna, a jacuzzi, és hatalmas teraszok, de klíma, saját stég, napellenzők és fedett hajógarázs is tartozik hozzájuk. A munkálatok már javában zajlanak az Abádi kikötőben. A cél egy igazi Úszófalu közösség létrehozása, ahol a tulajdonosok kényelmét szolgálhatja majd egy panorámaablakos úszó szaunaház is.

A modern és a természetközeli ötvözése

A könnyűszerkezetes úszóházak azért előnyösek a Tisza-tó ezen részén, mert követik a vízszint emelkedő és süllyedő mozgását, tehát egy esetleges áradás nem okozhat komolyabb gondot.
Az úszóházból csodálatos kilátás nyílik a vízre és a természetre, amit egész évben lehet élvezni, mivel a házak négyévszakosak, télen fűthetőek (távvezérelhető klíma vagy fűtőpanel) és nyáron hűthetőek. A házhoz ki lehet kötni motorcsónakkal, jetskivel, evezős csónakokkal. A kikötőben teljes szezon alatt étterem működik, valamint hajóbérlési lehetőség is van. A házakhoz vezető privát út sorompóval védett és a kikötőben 0-24-es portaszolgálat biztosított.

A hullámtörő gát

A hullámtörő tavak, tengerek partvonalán vagy annak közelében elhelyezkedő természetes képződmény vagy mesterséges építmény (gát, töltés, móló), amely a part felé tartó nagy hullámokat megtöri, így a part (kikötő) felőli oldalán a víz nyugodtabb, mint a nyílt vízen. A hullámtörő leggyakrabban mesterséges gát, másnéven móló.

Olyan helyeken, ahol a természetes védelem hiányzik, a hullámzás pedig erős, a kikötő előtt rendszerint hullámtörőt építenek, ezen bejáró nyílást hagynak a hajóknak. A mesterséges hullámtörő töltést általában terméskőből rakják le. Külső lejtője rendszerint lankásabb, és nagyobb (több tonnás) kövekből áll, hogy a hullámok meg ne bontsák. A legnagyobb köveket a vízszint közelében rakják le, mert a hullámzás hatása ott a legerősebb.

Amikor a képeket készítettük, erős szél fújt Abádszalókon. A képeken jól látszik a hullámtörő működése és fontossága, mivel a kikötő felőli rész sokkal csendesebb volt, mint a gát nyílt víz felé eső szakasza.