Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Adventi programok a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2022. december 1.
Adventi programok a Tisza-tónál

Advent a Tisza-tónál

Az Advent a várakozás és az elcsendesülés időszaka. Ilyenkor már mindenki érzi a karácsony közeledtét, az ünnep hangulata áthatja a mindennapokat. Több Tisza-tavi önkormányzat a pénzügyi nehézségek ellenére úgy döntött, hogy ha szerényebb keretek között is, de megrendezi a hagyományos adventi rendezvénysorozatát. Tiszafüreden a karácsonyi vásár mellett színházi előadás is lesz több alkalommal, valamint Kiskörén, Abádszalókon és Tiszaderzsen is tartanak karácsonyi vásárt.

Tiszafüred – Advent

A Fő téren felépültek a vásár faházai, a karácsonyfa is elfoglalta helyét azért, hogy hamarosan teljes díszben hirdethesse: ismét lesz Advent Tiszafüreden. Idén tehát újra kinyitja kapuit a karácsonyi kézműves vásár Tiszafüred Fő terén. Ünnepi fények és díszek, hangulatos faházak lesznek, ahol igényes portékákkal várják a kézművesek és a helyi termelők a vásárlókat.

A vásár kapui 2022. december 2-án pénteken nyílnak meg és 3 decemberi hétvégén várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig. Vasárnaponként 15 órai kezdéssel adventi gyertyagyújtás is lesz. Emellett a város és a művelődési ház számos gyermek és családi programmal készül különböző helyszíneken: bábszínház, játszma klub, ünnepi koncertek, hangverseny, stb.

Tiszafüred – Diótörő előadás

Csajkovszkij A diótörő című balettje évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. A Diótörő, minden idők legnépszerűbb meséje, minden generációt képes elbűvölni és elgondolkoztatni.
A gyermek előadások klasszikusa december 12-én csendül fel a Nektár színház előadásában. Az esemény a Kovács Pál Művelődési Központban lesz megtartva 11 és 14 órai kezdettel. Jegyet elővételben lehet vásárolni a 06 59 511 232-as telefonszámon.

Luca Naptól Vízkeresztig!

Szintén a Művelődési Központ szervezi a Nívódíjas Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Tisza-tavi AMI együttműködésével készült színdarab megtekintését december 17-én 17 órától.

A karácsonyi ünnepkör, amely advent első napjával veszi kezdetét és vízkeresztig tart, gazdag volt különböző maszkos alakoskodó és dramatikus szokásokban, valamint jósló- és varázsló cselekedetekben. Ez az időszak igen fontos volt a falusi ember életében. Ezen szokásokat jelenítik meg a táncosok a színpadon, zenés-táncos formában.

Kisköre – Advent

Kiskörén az adventi vasárnapokon közös gyertyagyújtást tartanak, valamint kézműves ház, gyermek programok és koncert is várja az érdeklődőket. Egész decemberben ablakvadászat lesz, december 4-én a településen működő kézműves szakkörök munkáit lehet megtekinteni, valamint Adventi kézműves ház is lesz a Művelődési központban.

Tiszaderzs – Mindenki karácsonya

Tiszaderzsen december 18-án délután kezdődnek az adventi programok. 14 órakor Ünnepi Istentiszteletet tartanak a református templomban, majd 15 órától a sportcsarnokban karácsonyi vásár lesz, 15:30 – tól pedig gyermekműsor várja az érdeklődőket.

Abádszalók – Adventi program

Adventi korzó lesz Abádszalókon december 10-én. kirakodó vásár, forralt italok, karácsonyi muzsika, adventi hangulat vár az érdeklődőkre a városháza előtt 16 órától.