Welovetiszato
Welovetiszato

A Tisza-tó varázslatos dzsungele, a “Kis-Amazonas”

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 31.
A Tisza-tó varázslatos dzsungele, a “Kis-Amazonas”

A Tisza-tó esőerdőjében jártunk

Egy olyan helyen jártunk, melyet sokan (főleg a turisták) Kis-Amazonasnak hívnak a Tisza-tónál. Ez a hely a Nagy-morotva irányába található és csak vízen lehet megközelíteni. Nem hosszú, légvonalban pár 100 m, de a sok kanyar miatt hosszúnak tűnik. Hívhatjuk kis őserdőnek is, mivel a növényzet itt olyan sűrű, mint a trópusi vidékeken található esőerdőben.

A “dzsungel” varázsa

Amazonas, mert az erdő itt sűrű, örökzöld, bedőlt fák,” indák” és bozótok alkotják A dzsungelben rendkívül sokféle növény- és állatfaj található, hasonlóan mint ezen a területen. Minden zöld….a levelek, a fák, a növények mind együtt lélegeznek. A napfény átszűrődik a lombkoronán, és a földön valamint a vízen apró fényfoltok táncolnak. A zöld szín itt nem csak látvány, hanem élet. Az erdő tele van rejtett ösvényekkel. Ezek a sűrű növényzet között kanyarog ez a kis vízi út, ami olyan, mint a múlt emlékei. Csak azok találják meg őket, akik figyelnek, akik hallgatják a madarak dalát és érzik a föld illatát.

Megközelítés

A Tisza-tavi Amazonast általában a X-es öblítőcsatorna felől szokták megközelíteni, az Apponyháti öblítőcsatorna irányába. Belsőégésű motorral nem ajánlott ide sem bemenni, illetve max. csak 4 kw teljesítményű motorral. Viszont mivel a kis csatorna tele van a felszín felett és alatt is bedőlt fákkal, így csak tapasztalt vezetővel érdemes bemenni a területre. A kis csatorna igazából egyirányú. Ha a zsilipet elhagyjuk, nem a Nagy-morotva irányába kell menni, hanem egyenesen a nádfalnak kell hajtani. Ott lesz a kis ösvény, mely bevezet majd a Kis-Amazonashoz. Két irányban nehéz itt közlekedni, ezért érdemes tájékozódni indulás előtt és útmutatást kérni, ha egyedül vágnánk neki a felfedezőútnak.

Lassan érdemes mindenféle vízi eszközzel itt közlekedni, a csónakon a motort sokszor ki kell emelni a vízből, ha nem akarjuk, hogy baja legyen. Nyáron sok a szúnyog, szóval szúnyogriasztót érdemes magunkkal vinni. Fényképezőgép se maradjon otthon, mert ilyet nem látni máshol: a zöld ezer árnyalata bújik meg a kis csatorna mélyén. A Tisza-tó lenyűgöző, kalandos vízi ösvényén, az emberektől távol, egy rejtelmes vízi világban járunk. Amikor keresztülhaladunk ezen a varázslatos helyen, a vízben élő erdőn, akkor értjük meg, hogy miért is hasonlít a brazíliai Amazonasra…

De igazából nem is tudjuk szavakba önteni, hogy miért olyan magával ragadó és varázslatos ez a kis csatorna. Aki nem hiszi, járjon utána 🙂

Tiszafüredi csónaktúrások.

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program