Welovetiszato
Welovetiszato

A legnyugisabb strand a Tisza-tónál: Tiszabábolna

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. július 10.
A legnyugisabb strand a Tisza-tónál: Tiszabábolna

Legnyugisabb, de egyben a legegyszerűbb

Ebben a nagy hőségben tele vannak a strandok a Tisza-tónál is, ezért arra gondoltunk, hogy keresünk egy olyan strandot, ahol nincs tömeg. Ezért mentünk Tiszabábolnára. A strand nem fizetős, nagyon kevés a strandoló. A part ennek ellenére rendben tartott és egy mobil stég is van a vízen. Viszont a 2019-ben felújított strand létesítményei sajnos nem üzemelnek: a wc be van zárva és a játszótér is egyre gazosabb. Akinek viszont elege van a nyári tömegből és a nyugalmat helyezi előtérbe, annak megváltás lesz ez a strand.

 

Tiszabábolna

Tiszabábolna a Tisza-tó észak-keleti partján fekszik, távolabb az ismert vízi útvonalaktól és a nagyközönség által bejárt bringás, autós területektől. Felkapott nevezetessége, látnivalója, attrakciója nincs, de annál több van a színfalak mögött… nyugalom, csend és érintetlenség. Ezek a jellemzők egyre vonzóbbak kezd lenni a lassan megtelő Tisza-tó menti ismertebb települések után. Egyébként kb 10 perc autózás Poroszlótól, szóval annyira ezért nem esik ki.

A község néhány száz lelket számlálva igazi baráti közösség, ahol élnek még halászok, vadászok, madarászok, és illik még a köszönés. A település igazi varázsát a Tiszának és vadregényes árterének köszönheti. A Szajlai – holtág sekély, mozdulatlan, hűsítő vizével csalogatja a nyár hevében a fürdőzni vágyókat. A település fő utcája tele van nagyon szépen felújított, takaros kis házakkal és a Szajlai Holt-Tiszánál található a Tisza-tó egyik legkisebb strandja is.

Számos igényesen felújított szálláshely is található a településen, ahol tényleg el lehet bújni a világ elől.

Tiszabábolna egyetlen étterme a hangulatos kis parasztházból átalakított Tutajos Vendéglő a Tiszától 500 méterre, Tiszabábolna Fő útján található. A 30 férőhelyes étterem halas ételek tárházával és hazai ételkülönlegességekkel várja az ide betérőket.

A Szajlai Holt-Tisza és a strand

A Szajlai Holt-Tisza egy 10 hektáros természetes vízterület, ami első ránézésre egy kis tónak tűnik. A partja végig tele van zöldebbnél-zöldebb erdősávval és egy kis sziget is található benne. A holtághoz csatlakozik a csatornarendszer, mely biztosítja a holtágnak a tiszta tiszai víz folyamatos utánpótlását.

A tiszabábolnai strandnak a legszebb környezete van a Tiszta-tavi strandok közül (Dinnyésháttal megosztva az elsőséget) . Egy zárt, védett öböl partján fekszik, szemben fás-ligetes részek, nulla motorcsónakos forgalom. Egy igazi gyöngyszem. Csend van és valószínűleg akkor sem lesz túl nagy zaj, ha megtelik a strand. A strand a  településtől kb. 500 méterre, mindenféle közúttól, vízi úttól távol van, vonat sem jár erre, nincs büfésor, ahol üvölt a zene, világgá kürtölve a tulajdonos vagy az alkalmazottak zenei ízlését.

Amivel számolni kell:

 • nincs csapvíz, se zuhanyzó, se wc.
 • nincs csónak, vagy hajó kikötési lehetőség, tehát vízről átgondoltan kell megközelíteni
 • büfé sincs (ez akár áldás is lehet, ha üvölt benne a zene és elcseszi a nyugit, inkább ne is legyen)
 • kocsival a gáton kell megállni és az oda vezető út nagyon rossz állapotban van
 • vízi cipő használata kötelező, különösen gyerekeknek a kagylók és a sulyom miatt

Ami az előzőeket kompenzálja

 • aki nem akar tömegben, zajban, naptejes tetejű vízben fürdeni, az Tiszabábolnára jöjjön strandolni. És az is, aki kisgyerekkel, szép környezetben akar pihenni
 • nincs motorcsónakos forgalom
 • a meder homokkal van feltöltve
 • igényes szálláshelyek
 • ingyenes a strandhasz
 • szépen karban tartott stégrendszer, aminek a közepén (főleg) gyerekeknek kialakított rész van
 • NYUGALOM!!!
 • pár 100 méterre található egy kiváló étterem
 • ingyenes napágy, amire azért időben le kell csapni.

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program