Welovetiszato
Welovetiszato

A karcagi birkapörkölt hagyománya

Galkó-Fenyves Barbara
·
2025. június 27.
A karcagi birkapörkölt hagyománya

A karcagi birkapörkölt hagyománya

A karcagi birkapörkölt nemcsak egy étel, hanem egy élő hagyomány, amely mélyen gyökerezik a Nagykunság kulturális örökségében.

A birkapörkölt a magyar paraszti gazdálkodás egyik legismertebb szimbóluma. A karcagi birkapörkölt viszont olyan étel, amely képes messzi földre hírét vinni az Alföld gasztronómiájának. A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, ahol a juhtartás mindig fontos része volt az állattartásnak, hatalmas nyájak legelésztek a határban. A nagyállattartó gazdálkodás miatt a tőkeállatnak számító marhát (szürke marhát) és lovat nem fogyasztották elődeink, de a juhhúst annál inkább. A juh húsát nem tartósították, egy állat levágása után a teljes húsmennyiséget elfogyasztotta a család.

A birkapörkölt, mint ünnepi étel

A birkapörkölt, mint ünnepi étel évszázadok óta jelen van a Nagykunság lakóinak életében. Minden jeles alkalommal – lakodalom,
keresztelő vagy halotti tor – megfőzték e nemes ételt. Elkészítése nemcsak a pásztoroknál, hanem a településeken emberemlékezet óta a férfiak feladata volt. Az a jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Nagykunságon belül is a karcagi olyan speciális módon készül, ahogyan sehol máshol a világon. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja A főzés nagy hozzáértést igényelt, a tudás apáról-fiúra szállt.

A TITOK: tradicionális karcagi birkapörkölt öntöttvas lábasban készül, melyben megtalálható az állat minden ehető része (hús, perzselt fej és körmök, pacal és a belsőség). Fűszerezéséhez pedig csak hagymát, sót és paprikát használnak!

 

A hagyomány újjá éledése a Karcagi Birkafőző Fesztiválon

Első alkalommal az 1990-es évek végén rendezték meg a Karcagi Birkafőző Fesztivált azzal a céllal, hogy megőrizzék a karcagi birkapörkölt hagyományát és népszerűsítsék a kunsági gasztronómiát.

Mára több ezer látogatót vonz évente, köztük külföldi érdeklődőket is. A rendezvény központi eleme a birkapörkölt-főző verseny, ahol amatőrök és profi szakácsok egyaránt megmérettetik magukat.

A fesztivál nemcsak a főzésről szól: népzenei koncertek, táncbemutatók, kézműves vásárok és juhászati bemutatók is színesítik a programot. A látogatók megismerkedhetnek a kun pásztorélet eszközeivel, viseleteivel és történeteivel is.

A gasztro – kulturális esemény 2006-tól 2 napos lett, 2008-ban a birkafőző verseny 3 napos fesztivállá bővült. A kunsági birkafőzés karcagi hagyománya 2009-ben a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvételre került.

A karcagiak valamit nagyon tudnak, ha birkafőzésről van szó. Nem véletlen, hogy a szellemi örökségünk részének választották e nemes hagyományt, 2013-ban a Turizmus – Vendéglátás kategóriában hungarikum lett.

Forrás: www.hungarikum.hu/ertek/, www.karcag.hu, Őseink és unokáink facebook csoport

Ma van!

Programnaptár

2025június

h
k
sz
cs
p
sz
v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
9
10
11
12
16
17
18
19
23
24
25
26
30
1
2
3
4
5
6
heti program