A karcagi birkapörkölt hagyománya

A karcagi birkapörkölt hagyománya
A karcagi birkapörkölt nemcsak egy étel, hanem egy élő hagyomány, amely mélyen gyökerezik a Nagykunság kulturális örökségében.
A birkapörkölt a magyar paraszti gazdálkodás egyik legismertebb szimbóluma. A karcagi birkapörkölt viszont olyan étel, amely képes messzi földre hírét vinni az Alföld gasztronómiájának. A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, ahol a juhtartás mindig fontos része volt az állattartásnak, hatalmas nyájak legelésztek a határban. A nagyállattartó gazdálkodás miatt a tőkeállatnak számító marhát (szürke marhát) és lovat nem fogyasztották elődeink, de a juhhúst annál inkább. A juh húsát nem tartósították, egy állat levágása után a teljes húsmennyiséget elfogyasztotta a család.
A birkapörkölt, mint ünnepi étel
A birkapörkölt, mint ünnepi étel évszázadok óta jelen van a Nagykunság lakóinak életében. Minden jeles alkalommal – lakodalom,
keresztelő vagy halotti tor – megfőzték e nemes ételt. Elkészítése nemcsak a pásztoroknál, hanem a településeken emberemlékezet óta a férfiak feladata volt. Az a jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Nagykunságon belül is a karcagi olyan speciális módon készül, ahogyan sehol máshol a világon. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja A főzés nagy hozzáértést igényelt, a tudás apáról-fiúra szállt.
A TITOK: tradicionális karcagi birkapörkölt öntöttvas lábasban készül, melyben megtalálható az állat minden ehető része (hús, perzselt fej és körmök, pacal és a belsőség). Fűszerezéséhez pedig csak hagymát, sót és paprikát használnak!
A hagyomány újjá éledése a Karcagi Birkafőző Fesztiválon
Első alkalommal az 1990-es évek végén rendezték meg a Karcagi Birkafőző Fesztivált azzal a céllal, hogy megőrizzék a karcagi birkapörkölt hagyományát és népszerűsítsék a kunsági gasztronómiát.
Mára több ezer látogatót vonz évente, köztük külföldi érdeklődőket is. A rendezvény központi eleme a birkapörkölt-főző verseny, ahol amatőrök és profi szakácsok egyaránt megmérettetik magukat.
A fesztivál nemcsak a főzésről szól: népzenei koncertek, táncbemutatók, kézműves vásárok és juhászati bemutatók is színesítik a programot. A látogatók megismerkedhetnek a kun pásztorélet eszközeivel, viseleteivel és történeteivel is.
A gasztro – kulturális esemény 2006-tól 2 napos lett, 2008-ban a birkafőző verseny 3 napos fesztivállá bővült. A kunsági birkafőzés karcagi hagyománya 2009-ben a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvételre került.
A karcagiak valamit nagyon tudnak, ha birkafőzésről van szó. Nem véletlen, hogy a szellemi örökségünk részének választották e nemes hagyományt, 2013-ban a Turizmus – Vendéglátás kategóriában hungarikum lett.
Forrás: www.hungarikum.hu/ertek/, www.karcag.hu, Őseink és unokáink facebook csoport
Ma van!
Nyáresti koncertek – Tiszafüred
2025. június 27. 18:00 - 21:00Kiskörei Városnap
2025. június 27. - 2025. június 29. Egész naposIX. Bosch Ultra Tisza-tó 130 – Tiszafüred
2025. június 27. - 2025. június 29. Egész naposSplitT-Pong Hétvége Sarudon
2025. június 27. - 2025. június 28. Egész naposNaplemente szafari a Hortobágyi Vadasparkban
2025. június 27. - 2025. június 28. 17:30 - 21:00