Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

5 vicces (nem is vicces) dolog a szúnyogokról és 3 dolog, ami segít

bcsheinz
·
2019. július 1.
5 vicces (nem is vicces) dolog a szúnyogokról és 3 dolog, ami segít

#1 Hány szúnyog kell megcsípjen, hogy elfogyjon a vérem?

Haha, nem mi vagyunk az elsők, akik ezt a kérdést feltették… Tele a net vicces válaszokkal, de a kutatási adatok szerint 5 milliomod liter vért szívnak fel egy alkalommal. Mivel a testünkben kb. 5 liter vér van, kijön a matek, hogy 1 000 000 szúnyog kellene, hogy kiszívják belőlünk a vért.

 

#2 De hány szúnyog kell, hogy belehaljunk a vérszívásba?

Aki allergás, annak egy szúnyogcsípés is végzetes lehet. Ha nem számolunk fertőzésekkel, a szúnyogok által a szervezetünkbe jutó vérhigító hatásával, akkor kb 40% vérveszteség már halálos. Azaz 2 liter vér elvesztése az 400 000 szúnyogcsípés. 400 000 szúnyog csípés viszont max egy bálnán fér el, így ha nem vagyunk bálnák, nem kell aggódni. Zárójel: aki bálna, az se aggódjon, mert a víz alatt nincs szúnyog. Komolyan.

 

#3 Kiket szeretnek a szúnyogok?

Az egészet a szüleinktől örököltük. Akinek nullás a vércsoportja, izzadékony, továbbá hajlamos az elhízásra, akkor ő a tuti préda a szúnyogoknak. Az elhízott ember több széndioxidot termel, nagyobb hőt fejleszt és erre a kettőre kattannak a szúnyogok, no meg a tejsav szagára, ami az izzadt test “bukéját” is adja. A vékony, “A” vércsoportos, kevésbé izzadékony és rendszeresen fürdő emberek akár tizedével kevesebb szúnyogcsípést szedhetnek össze. No meg persze azokat, akik alkoholt isznak.

 

#4 Hol csípnek meg a szúnyogok?

Ahol érnek… – tartja a nyári esték tapasztalata alapján a legtöbb ember. Bizonyos mikrobális szagmintákat jobban szeretnek, ezért a lábunk, amely leginkább szokott bacitenyészet lenni, a kedvenc terület (ugye egy jó bokacsípés…). Utána jön a nyak és a fej környéke, mert ide hullik le a hajunkról is minden kosz, plusz a legtöbb arckrém remek keltető ezeknek a baktériumoknak. Következik a hát és a nehezen elérhető helyek, mert ezek tisztán tartása nehéz.

 

#5 A vérünket adjuk, hogy ők jóllakjanak?

Nem. Ahogy a hím szúnyogok, úgy a nőstények is a növények nedveiből táplálkoznak. A vér (illetve az abban található anyagok egy része) a peték kifejlődéséhez szükséges és mivel a peték a nőstényben vannak, ezért logikus, hogy a nőstény csíp meg minket.

 

Mit tehetünk? Túl a permetező repülőgép várásán, a kemikáliák magunkra kenésén és a bezárkózáson?

  1. Tisztálkodjunk többet és alaposabban, ha lehet olyan szappant, sampont, tusfürdőt használva, amely elrejtheti egy ideig a szagmintánkat. Pl. a citrusos, intenzív illatúak megfelelnek.

  2. Minél világosabb ruhába öltözzünk, amely jól takar. A világosabb színt a szúnyogok kevésbé szeretik és a hőt is jobban visszaveri, így nem is izzadunk annyira. A vörös és a fekete a legrosszabb megoldás.

  3. Tartsunk fecskéket az eresz alatt, 10-12 fészekalj fecske teljesen szúnyogmentessé teszi a környéket.