Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

5 ok, amiért már nagyon vártuk a tavaszt a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. március 17.
5 ok, amiért már nagyon vártuk a tavaszt a Tisza-tónál

Tavaszi programajánló a Tisza-tónál

Nyílik a természet a Tisza-tónál is, ezért egyre több tavaszi program lehetőség kínálkozik. Március végén kinyit az összes kikötő, lehet csónakot bérelni és vízen felfedezni a Tisza-tavi természetet, valamint kitárja kapuit szinte az összes turisztikai szolgáltató és vendéglátó hely is. Húsvétkor nyit a Tisza-tó virágos kertje a TulipGarden Abádszalókon, plusz szinte az összes tanösvény is látogatható lesz. Ebben a cikkben mutatunk 5 olyan programlehetőséget, melyekkel az igazi Tisza-tavi tavaszt meg tudjátok ismerni.

Tavaszi program #1 – Kerékpártúrák

2020 júniusa óta teljes egészében körbetekerhető biztonságosan a Tisza tó. A kerékpárút utolsó szakasza 2010-ben készült el, ez volt a Poroszló és Tiszafüred közötti rész. A tó több útvonalon is részben vagy egészben körbe biciklizhető. A Nagy kör 95 km, míg a Kis kör 70 km hosszan halad. Ezen felül van még 18 km, 21 km, 25 km, 33 km, és 46 km is. A tavat körbehálózó kerékpárutakat könnyű, közepes és nehéz fokozatba soroltuk be – hosszúságuk alapján.

A tó körül évről évre fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, így egyre nagyobb élményt jelent a körbebiciklizése. A 2020-ban átadott kerékpárútszakasz és kerékpáros híd megépítése óta ez a kör Magyarország talán legjobb és legbiztonságosabb kerékpárútja, ahol a sík terepnek köszönhetően a kezdő bringások is jól érzik magukat. A Tisza-tó körül vezetett kerékpárút mellett számos helyen kempingeket és szállásokat alakítottak ki, amelyekben 1-2 éjszakát eltöltve érdemes kibővíteni többnaposra a túrát, hogy kényelmesen beleférjen minden program. A kerékpárút menti látnivalókról egy későbbi cikkben írunk.

Kerékpár kölcsönző helyek a Tisza-tónál

Abádszalók:

Tiszafüred:

Poroszló:

Tavaszi program #2 – Virágzós programok

Szerencsére nem kell külföldre utazni ahhoz, ha virágtengert, tulipánszüretet vagy gyümölcsfavirágzást szeretnénk látni, hiszen Magyarországon is számtalan arborétum, kert és csodahely várja a természetkedvelőket. A Tisza-tónál tavasszal 2 olyan virágos csodahely is várja az érdeklődőket, ami garantáltan ámulatba ejti az oda látogatókat: a TulipGarden és a csodás kis falu a Tisza mellett, Nagykörű.

Magyarország Cseresznyéskertje

Ha már virágos kirándulóhelyek, akkor Magyarország cseresznyéskertje, Nagykörű sem maradhat le a listánkról. Egy kicsinyke faluról van szó, ami úgy tökéletesen idilli, ahogyan van. Tenni itt egy nagy sétát az év minden napján hatalmas élmény, na de tavasszal. Mintha a mesében járnánk, a virágzó cseresznyefák látványától nem lehet betelni. Ezen a pici településen minden a cseresznye körül forog, normális helyzetben van minden évben cseresznyevirágzáskor, és befőzéskor is fesztivál, mindenféle népi kirakodóval, kézműves programokkal. Az immár az Európai Unió által földrajzi eredetvédettséget kapott Nagykörűi Ropogós cseresznye sok hektáros ültetvényen, a kertekben és a falu utcáin fog teljes virágzásba fordulni áprilisban. A cseresznyevirágzás április elején kezdődik, és két-három hétig pompázik teljes szépségében. A faluban a cseresznyevirágzás idejétől egészen a befőzés idejéig tartanak különleges események, ahol a termelők értékesítik a finom cseresznyéket.

Tulipgarden

Az Abádszalók határában található TulipGarden 2024. április 5-től újra tulipánszüretet szervez és most a szezonban hétköznap is felkereshetjük őket! Ezúttal több mint 200 000 tulipán fog virágozni, és ami igazán különlegesnek számít, hogy a látogatók 105 fajta tulipán közül válogathatnak. A szervezők készülnek bemutató virágos kerttel is, ahol még 52 fajtával több virágot csodálhatnak meg az érdeklődők. A várhatóan május 5-ig tartó tulipánszüret során különféle programokkal is kedveskednek a látogatóknak. Hétvégenként kézműves vásárban lehet a helyi termelők portékái között válogatni, valamint a gyerekeknek is készülnek programokkal.
Tulipánszüret időpontok

Tervezett napok

  • Április: 5-6-7.
  • Április: 11-12-13-14.
  • Április: 18-19-20-21.
  • Április: 25-26-27-28.
  • Május: 1-2-3-4-5.

További információ: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok

Tavaszi program #3 – Tiszavirág ártéri sétaút

Az egyik legszebb tanösvény a Tisza-tónál a Tiszavirág ártéri sétaút és pákász tanösvény. Tavasszal amúgy is az egyik legjobb program a Tisza-tónál a tanösvények és a sétautak felkeresése. A Tiszavirág ártéri sétaút Tiszaörvénynél található. Egy igazi Tisza-tavi dzsungel, ártéri erdő, ahol a természet most csodálatosan ébredezik. Az útvonal mentén 2 madármegfigyelő torony is található, ahonnan elénk tárul a Tisza-tó változatos élővilága. Viszont a terület egy részén tavasszal nagyon fent van a víz, tehát gumicsizma viselése erősen ajánlott!

A 2 kilométer hosszú Tiszavirág ártéri sétaút egy gyönyörű, hamisítatlan ártéri erdőben vezet végig, ahol különböző állomások vannak táblákkal, melyek ismertetik a terület növény és állatvilágát – kiemelve a névadó kérészek rövid életét-, valamint hajdanán a Tisza mentén élt halászok életét. A tanösvény egyik végén van egy madárles kilátó, ahonnan a Borzonat nevezetű belső tónál tanyázó madarakat leshetjük meg, míg a másik vége a Göbe-tónál végződik. Át kell menni a kis fahídon és máris beérünk a csodás, dzsungelszerű erdőbe.

Az út elején van egy kis játszótér is. Utunkat főleg fekete és fehér nyárfából álló erdőség követi két oldalon. Az erdő most madárcsicsergéstől hangos és a levegőt a virágzó fák illata enyhén édeskéssé varázsolja. Amúgy a tanösvény végén van egy épített, korcolt nádtetejű halászkunyhó, ami bemutatja a halászmesterséget, valamint ami a legnagyobb élmény (többek szerint is), hogy önállóan halászladikba szállhatunk és ringatózhatunk a vízen addig, ameddig csak akarunk. Olyan, mintha megállna az idő…társunk csak a csend és a madarak. Kis padok és asztalok is vannak kialakítva a területen, ahol csodálatos környezetben fogyaszthatjuk el a harapni valónkat. Az egész sétaút mentén amúgy csodálatos tavaszi tőzikéket találhatunk.

Tavaszi program #4 – csónaktúrák

Március végén szinte az összes kikötő kinyit és a csónaktúrások is megkezdik a 2024-es szezont. Tavasszal rendkívül aktív és gyönyörű a vízi világ, melyet leggyorsabban motorcsónakkal lehet felfedezni. Ha igazán jó élményre vágytok, akkor érdemes túravezetőt fogadni, akiknek a listáját itt találjátok. Ők “töviről-hegyire” ismerik a Tisza-tavat és az igazán tapasztaltak nagyon élvezetes túrákat tartanak.

A legtöbb túravezető előre megtervezett túraútvonalakkal dolgozik, melyen a Tisza-tó legszebb és legérdekesebb részeit láthatják a résztvevők. Az útvonalakon és az időtartamon megbeszélés szerint változtathatóak.

A legtöbb Tisza-tavi kikötő március 25-e után nyit ki.

Tavaszi program #5 – Nyitnak a büfék, éttermek, reggeliző helyek

Áprilisra szinte minden étterem, büfé és bisztró kinyit a Tisza-tónál is. Lehet válogatni a jobbnál-jobb tiszai ételeket árusító helyek között, valamint az olasz ételek szerelmesei, a steet-food és fine dining rajongók sem maradnak éhesek. Sőt, nyitnak a reggeliző helyek is, valamint a cukrászdák is kinyitják kapuikat vendégeik előtt. Viszont a strandokhoz tartozó éttermek és büfék később, május-június körül kezdik meg a 2024-es szezont.