Welovetiszato
Welovetiszato
  • Podcast

Van egy fél napod? Titkos tippünk: Tiszaigar

bcsheinz
·
2020. január 20.

Van egy klassz, minden évben csodás arborétum, hatalmas mocsári ciprus erdővel, romantikus sétautakkal. Gyönyörű református templom, amelynek kertjében ősztől-.tavaszig baglyok hemzsegnek az öreg fenyőkön. Néhány autentikus parasztház és jópár szépen felújított porta. Egy kunhalom, ahova tényleg fel lehet menni és nem kell sárban dagonyázni a szántóföldeken keresztül.

A Tiszaigari Arborétum

A Tisza-tó környékének egyetlen arborétuma egész évben nyitva van 8-17h között, viszont pénztár csak a főszezonban nyáron, illetve pár kiemelt program esetén működik.  Belépőjegyet mindig kell venni, a  400 Ft-ot apróban (csak 100 és 200 Ft-os érmét fogad el az automata!) kell bedobálni az automatába. Jegyet mindenkinek, gyerekeknek is kell váltani.

Az 1800-as évek közepén, az alföldi őshonos fajták természetközeli bemutatásának készült a közeli kastélyhoz tartozó sétakert, majd időközben több hazai és nem őshonos fajjal gazdagodott és arborétummá alakult az évtizedek során. Szépen karbantartott park, amely fő látványossága a hatalmas mocsári ciprus erdő. Kellemes, egy-két órás séta tehető a kertben, amit kifejezetten feldob a vizesárok, a rajta átvezető két híddal. Az arborétumban vannak csendesebb, “őserdős” zugok, ahova el lehet vonulni olvasni, elmélkedni, meditálni, tai-chizni.

Itt találjátok a Tiszaigari Arborétumot.

Itt pedig egy beszámolót a téli arborétum látogatásról és látnivalókról.

 

Református templom, Tiszaigar

Egyszer kell egy cikket írnunk arról, miért jellemző egyes falvakra a “kéttemplom” (református, katolikus), míg a másik faluban csak egyik, vagy másik található. Tiszaigaron van mindkettő, de a református templom a falu széli dombon álló sziluettjével, kellemes kis kertjével és télen fákat ellepő baglyaival azokat is leveszi a lábáról, akik egyébként nem szeretnek templomokat nézegetni.

A 18. század végén épült kisebb templom pár éve teljes felújításon esett át. A fehér meszelt falakkal körbevett kék kapuja mögött egy gyönyörű, világos beltér lakozik. A templom általában zárva van, de előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Itt találjátok a tiszaigari református templomot.

 

Tiszaigar baglyai

Decembertől februárig hatalmas bagolycsapat lakja Tiszaigar református templom környéki fáit. Erdei fülesbaglyok, macskabaglyok, gyöngybaglyok és olykor kuvikok bújnak meg a fenyőfák ágai között. Jelenlétükről a rengeteg bagolyköpet, az ürüléktől fehér bokrok árulkodnak. Nagyon óvatosan és csendben közelebb merészkedve szabad szemmel is viszonylag közelről láthatjuk őket, de mi mégis a távcsöves kukkolást ajánljuk, ugyanis ha megriasztjuk az egyiket, akkor az egész csapat felkerekedik és továbbáll. Ilyenkor 20-30, de olykor még több bagoly suhan át egyik fáról a másikra. Egy éjjel aktív madárnál azonban a nappal a pihenés ideje, igyekezzünk nem megzavarni őket. Ha nem vagyunk túl agresszívek, jól tűrik a közeledést…

Minden bagoly faj védett, zavarni, bántani szigorúan tilos őket!

 

Séta a faluban

Több Tisza-tó menti faluban is igyekeznek helyreállítani az igazi, hamisítatlan falusi hangulatot. Tiszaigaron is van már néhány olyan porta, ahova érdemes benézni a kerítésen keresztül. Szépen felújított házak, rendben tartott udvarok itt is vannak. Érdemes egy sétát tenni a faluban.

 

+ program, kunhalom mászás

A települést átszelő 34-es főút mellett közvetlenül található egy kunhalom, amelyre könnyű felmenni. A templomot nem számítva, ez a környék legnagyobb magaslata és meglepő módon egészen klassz kilátás nyílik róla a Hortobágy felé. Aki nem járt még kunhalmon, ne hagyja ki 🙂

 

Az arborétum, a református templom és a falusi séta belefér egy fél napba, de Tiszaigaron enni és inni nem tudunk. Van ugyan kocsma, néprajzosok és nagyon szomjasok elégedettek lesznek vele.

 

Címkék:
  • téli program,
  • Tiszaigar