Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Tiszavalk és Tiszabábolna szárazföldön és vízen

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. augusztus 10.
Tiszavalk és Tiszabábolna szárazföldön és vízen

Tiszavalk és Tiszabábolna – távol a világ zajától…

A Tisza-tónak egy kevésbe felkapott, de annál nyugodtabb és szebb részén jártunk: Tiszabábolna és Tiszavalk kikötőit és a nemrég felújított tiszabábolnai strandot látogattuk meg. A felfedező túránk 2 napos volt. Egyik nap szárazföldön, míg másnap vízen jártuk be ezt a csodás kis részét a Tisza-tónak.

Tiszavalk

Tiszavalk a Tisza jobb partján, a Tisza-tó egyik legkisebb határú és lélekszámú települése. Az egyik legfontosabb “attrakciója” a Tisza-tavi Madárrezervátum, melyet innen lehet a legkönnyebben megközelíteni. A madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába és része a Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Tisza-tavi Madárrezervátum

A védelemnek köszönhetően mára itt egy európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult ki. Régen a terület egész évben teljesen zárva volt a turisták előtt, csak a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei járhattak be ide. Ma már motoros csónakkal is fel lehet fedezni a térséget, ezért számos csónaktúra szervező kedvelt kirándulási célpontja lett. Viszont néhány korlátozást azért bevezettek a természet minél kisebb mértékű zavarása érdekében: A 4 kilowattos/6 lóerő feletti, belső égésű motorral ellátott csónakok nem mehetnek be a területre! Erre a csónakbérlésnél is ügyelni kell, vagy pedig elektromos motorral kell ezeket a helyeket meglátogatni. Vannak viszont olyan területei a madárrezervátumnak, melyeket költési időszakban még mindig nem ajánlott felkeresni!

A Hortobágyi Nemzeti Park iránymutatása, hogy február 1 és június 15 között a költési időszak zavartalansága végett lehetőleg semmilyen vízi közlekedési eszközzel – csónakkal, kenuval, kajakkal, suppal – ne látogassák a területet.

Tehát igazából ez egy kérés a turisták és a csónaktúra szervezők felé, amit az igazán természetszerető emberek be is tartanak…

Amúgy sokan azt mondják, hogy ez a rész olyan, mint amilyen 20-30 éve volt a Tisza-tó nagy része: vadregényes, madaraktól és nem motorcsónak búgástól hangos, természetközeli, ahol a túlzsúfoltságot egyáltalán nem ismerték. A területen náddal és gyékénnyel benőtt mocsarasok, hínáros területek és hatalmas nyílt víztükrök váltakoznak. Virágzik itt a tündérrózsa, a vízitök és itt található az egyik legszebb és legnagyobb tündérfátyol mező is.

Állatvilága is rendkívül gazdag. Megtalálhatók a kis- és nagy kócsagok, vöcskök, vadludak, récék, sirályok, jégmadarak, kormoránok, bütykös hattyú, küszvágó csérek. A partok mentén található vadregényes fűz- és nyár ligeterdők féltett fészkelő madarai a fekete gólyák.

Az egész madárrezervátum annyira festői, hogy a legjobb, legprofibb fényképezőgéppel készített kép sem adja vissza a valóságot.

Szivárvány Kikötő – Tiszavalk

A település határában, a gát oldalában, a Tisza-tavi madárrezervátum közvetlen szomszédságában található a Szivárvány Kikötő, mely csak a nyári szezonban van nyitva. Nyugodt, csendes, kb 200 csónak tárolására alkalmas kikötő. Főleg horgászok tárolják itt a csónakjaikat, de kenu túrák és táborok kedvelt kiindulási helye is. A madárrezervátumot egy kis csatornán lehet megközelíteni, valamint a IX-es számú öblítő csatornán lehet kijutni a nyílt Tiszára a Buláti-szigethez.

Szolgáltatások:

 • csónakmegőrzés 8000 Ft/hónaptól
 • csónakbérlés: 8 000 Ft/nap + üzemanyag, 12 órára 6 000 Ft + üzemanyag
 • kenubérlés: 1 000 Ft/óra, 4 000 Ft/4 óra
 • vízitúra vezetés
 • rendezvénytér, esőbeállók padokkal, asztalokkal
 • bográcsozási, szalonnasütési lehetőség
 • sátorozási lehetőség: 1000 Ft/fő/nap

Czinege Lovarda

A falu központjában található egy 5,25 hektár területű lovarda, ahol  egy 81 négyzetméteres, 8 állásos angol bokszos istálló és egy 210 négyzetméteres, lovaspályaként használható terület várja az érdeklődőket.

Tiszabábolna

Ez is egy kis lélekszámú település, mely a Tisza-tó észak-keleti partján fekszik, távolabb az ismert vízi útvonalaktól és a nagyközönség által bejárt bringás, autós területektől. A község néhány száz lelket számlálva igazi baráti közösség, ahol élnek még halászok, vadászok, madarászok, és illik még a köszönés. A település igazi varázsát a Tiszának és vadregényes árterének köszönheti. A folyó télen-nyáron vonzza a horgászokat. A Szajlai – holtág sekély, mozdulatlan, hűsítő vizével csalogatja a nyár hevében a fürdőzni vágyókat.

A település fő utcája tele van nagyon szépen felújított, takaros kis házakkal és a Szajlai Holt-Tiszánál található a Tisza-tó egyik legkisebb strandja is.

Nemrég avatták fel az Élményportát, mely Tiszabábolna rendezvényközpontja. Számos igényesen felújított szálláshely is található a településen, ahol tényleg el lehet bújni a világ elől.

Tiszabábolna egyetlen étterme a hangulatos kis parasztházból átalakított Tutajos Vendéglő a Tiszától 500 méterre, Tiszabábolna Fő útján található. A 30 férőhelyes étterem halas ételek tárházával és hazai ételkülönlegességekkel várja az ide betérőket.

A Szajlai Holt-Tisza és a strand

A Szajlai Holt-Tisza egy 10 hektáros természetes vízterület, ami első ránézésre egy kis tónak tűnik. A partja végig tele van zöldebbnél-zöldebb erdősávval és egy kis sziget is található benne. A holtághoz csatlakozik a csatornarendszer, mely biztosítja a holtágnak a tiszta tiszai víz folyamatos utánpótlását.

Tiszabábolna Szabadstrand előnyei

A Tiszabábolna Szabadstrand hű maradt nevéhez, még mindig ingyenesen lehet strandolni a területen. Az egyik nagy előnye, hogy a legszebb környezete van a tiszta-tavi strandok közül (Dinnyésháttal megosztva az elsőséget). Aki nem akar tömegben, zajban, naptejes tetejű vízben fürdeni, az Tiszabábolnára jöjjön strandolni. És az is, aki kisgyerekkel, szép környezetben akar pihenni. Csend van és valószínűleg akkor sem lesz túl nagy zaj, ha megtelik a strand, ugyanis a településtől kb. 500 méterre, mindenféle közúttól, vízi úttól távol van, vonat sem jár erre, nincs büfésor, ahol üvölt a zene.

A strand partja végig homokos, vannak jó kis árnyékolók és egy stégrendszert is tettek a vízre. Az egész plázs egy nagy homokozó, sár-dagonya, hullámtörő zsákok és fura megoldások nélkül. A gát mentett oldalán található egy fain kis játszótér és a nagyon kulturált mosdó rész is.

Hátrányok

Viszont néhány negatívumot is meg kell említenünk a teljesség kedvéért. Nincs büfé, nincs parkoló, a gáton kell megállni. Sajnos a strandhoz vezető út állapota is elég elszomorító. És amire feltétlen oda kell figyelni, hogy mélyre süllyedünk az iszapban, de ami még ennél is rosszabb, hogy az iszap dugig van kagylóval, sulyommal és fadarabokkal. Vízi cipő használata kötelező, különösen gyerekeknek!

Ezt leszámítva egy nagyon nyugis kis strand, egy igazi gyöngyszem.

Sulymos Kikötő – Tiszabábolna

A megújult “régi, új” Sulymos Kikötő modern kikötőhelyekkel, büfével (ahol nincs kaja), bográcsozó (szalonnasütő) helyekkel várja a nyugalomra és kikapcsolódásra vágyókat Tiszabábolna határában. A kikötő a Szajlai Holt-Tisza és az élő Tisza közötti széles összekötő csatornában helyezkedik el, pár perces sétára Tiszabábolna központjától. Fekvéséből adódóan mind a két vízfelület gyorsan elérhető innen, akár evezős csónakkal is. A Sulymos Kikötő fő profilja a vízi turizmus, horgásztatás, csónakbérlés. Többféle csónaktúra közül lehet választani, az egy órástól a 4 órásig.

Összegzésként

Szóval gyönyörű a Tisza-tónak ez a része is és itt viszonylag még érintetlen a természet és reméljük az is marad sokáig. Viszont sokan tartanak attól, hogy ezt a térséget is eléri a tömegturizmus és annak negatív hatásai hamar jelentkezhetnek. Maga a Tisza-tó egy igazi kis csodahely és ha szeretnénk minél tovább élvezni és gyönyörködni benne, akkor vigyáznunk kell rá.

Címkék:
 • gyerekbarát,
 • strandolás,
 • szabadstrand