Welovetiszato
Welovetiszato

Szent György-napi Kihajtási Ünnep – Hortobágy

  • Időpont:2024. április 27. Egész napos
  • Helyszín:Mátai Ménes, lovarda - Hortobágy-Máta
  • Belépődíj:Ingyenes

Szent György-napi Kihajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Világörökségünk, a Puszta napja

“Vármegye kóstolgató” – vármegyei ízek utcája

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is az április 24-ei György napjához kötötte: az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről a nyári legelőkre és történt a pásztorok megfogadása is. Bár a természet az elmúlt években rácáfolni látszik ezen több évszázados ritmusra, az ország egyik leginkább hagyományőrző térségében, a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon nincs ez másképp az idei évben sem.

Az április 27-ei Kihajtási Ünnepen, a Mátai Ménesben délelőtt 09:30-tól egész napos programkavalkáddal várják a szervezők a vendégeket. A nap a renyhe ménes pusztára való kihajtásával veszi kezdetét, majd a Fogadóépület előtti téren a Hortobágyi Nemzeti Park családi programjai – bábszínházas és gólyalábas előadások, természetismereti és népi játékok, kézműves foglalkozások – várják az érdeklődőket a délelőtt folyamán.

14 órától a Kihajtási Ünnepen bevonuló pásztorok, csergető csikósok, hatökrös és népies fogatok, az Arénában vágtató pusztaötös látványa feledhetetlen élményt nyújt. 16 órától Csík János és a Mezzo Zenekar koncertje zárja a napot.

Az egész napos Kézműves Vásárban helyi kézműves termékeket vásárolhatnak az érdeklődők.

Kihajtási Ünnep programok:

09:30 – 10:00 – Renyhe ménes kihajtása a pusztára
10:00 – 13:00 – Világörökségi nap – családi programok
14:00 – 15:30 – Szent György-napi Kihajtási Ünnep
16:00 – 17:00 – Csík János és a Mezzo koncertje

Egész nap:
– Kézműves Vásár
– Vármegye kóstolgató – vármegyei ízek utcája
– Természetismereti és népi játékok
– Lovas bemutatók

Az idei esemény kuriózumaként Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a „Vármegye kóstolgató” elnevezésű gasztronómiai rendezvénye keretében a vármegyei ízek utcájában 17 település helyi és tájjellegű speciális ételeivel – kóstoltató keretében – ismerteti meg a látogatókat.

A programon való részvétel ingyenes!