Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Márton nap a Hortobágyon – Hortobágy-Halastavak

  • Időpont:2020. november 8. 09:45 - 15:00
  • Helyszín:Hortobágyi halastavak - Hortobágy
  • Belépődíj:2000 Ft/felnőtt

Márton nap alkalmával egész napos programmal várják az érdeklődőket Hortobágy-halastavaknál

A Márton nap alkalmával szervezett programon résztvevők ismeretterjesztő előadás keretein belül ismerhetik meg a november hónapban már több mint százezer Hortobágy-halastavaknál tartózkodó vadlúd szokásait, jellemzőit. Az előadást követően terepi szakvezetett túrával folytatódik a program, mely a Hortobágy vadludas élőhelyeire kalauzolja el a résztvevőket.

Márton nap, népszokások, Hortobágy

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton nap a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

Az idei enyhe tél, az aránylag sok eső, kevés hó és bőséges táplálékbázis miatt az október végén, november elején hozzánk érkező vadlibák zöme megmaradt Hortobágyon. Örültek neki a madarászok, hiszen idén is van ritkaság bőven, vörösnyakú lúd, kis lilik is akad a nagy lilik csapatokban, és idén elég sok a telelő nyári lúd is a pusztán. Éjszakázni főleg a halastavak nyílt vízfelületeit használják, de az enyhe időjárás miatt inni is tudnak itt napközben.

Program

10.00-11.00: Filmvetítés

„A vadludak múltja és jelene a Hortobágyon” című előadás a Halászbárka Látogatóközpontban. Az előadás bemutatja a Hortobágy vadludait, azok szokásait, valamint megtudhatja, hogy miképpen változott az elmúlt évek alatt a vadludak vonulása Hortobágyon.

11.00-14.00: Libales kisvasúttal

A kirándulás résztvevői kisvonatos madarásztúrán vehetnek részt. A vendégek kisvasúttal közelíthetik meg a kisvasút végállomásánál lévő Kondás-tavat, ahol a dél körül érkező vadludak és más vízimadarak megfigyelésére adódik majd lehetőség, szakvezető kollégák segítségével. A résztvevők a visszafelé vezető 5 km-es séta során számos – az őszi halastavakra jellemző – madárfajjal találkozhatnak. A területen akár olyan ritkább vadlúd fajok is előfordulhatnak, mint a Szibéria északnyugati részén fészkelő, fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta rufficollis), az örvös lúd (Branta bernicla), vagy a kis lilik (Anser erythropus).

11.00-14.00: Libales autóval

A saját autós kirándulás résztvevői a 10-20 km-es körzetben található, műútról megközelíthető vadlúdcsapatok megfigyelésén vehetnek részt. A területeken akár olyan ritkább vadlúd fajok is előfordulhatnak, mint a Szibéria északnyugati részén fészkelő, fokozottan védett vörösnyakú lúd (Branta rufficollis), az örvös lúd (Branta bernicla), vagy a kis lilik (Anser erythropus).

Túravezető: Tar János

A program módosulhat, a libacsapatok viselkedésének, tartózkodási helyének megfelelően!

Részvételi díj

2000 Ft/felnőtt, 1500 Ft/gyermek, diák, nyugdíjas, 5500 Ft/család (2 felnőtt+ max. 3 gyermek, további gyermekek 600 Ft/fő).

Bejelentkezés

A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

E: turizmus@hnp.hu 
M: +36 30 515 3463

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok