Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Asztro-gasztro túra a Hortobágyon

  • Időpont:2021. szeptember 11. 17:00 - 22:00
  • Helyszín:Mátai Ménes, lovarda - Hortobágy-Máta
  • Belépődíj:18 000 Ft/fő

Egyedülálló élmény az alkonyi-éjszakai hortobágyi pusztában!

A program során megannyi csoda tárul a résztvevők szeme elé: lovas szekérrel bejárva a pusztát látnak szürkemarha és bivaly gulyát, rackanyájat és a csikósok bravúros bemutatóját, pásztortűznél, szabad ég alatt bográcsban főtt ételekkel vendégelik meg a csapatot a hortobágyi pásztorok, akik egy-két régi történettel is megörvendeztetnek.

Végül megismerkedhetnek a résztvevők a pásztoréjszaka csillagos égboltjának csodáival, a nemzetközi védettségű hortobágyi sötét égbolt látványával. A távcsöves égboltmegfigyelés során a tervek szerint látható közelségbe hozzák a lemenő Nap foltjait, a Jupitert, a Vénuszt, a Tejút csillagait és megismerkedik a csoport a nevezetes csillagképekkel is.

Asztro-gasztro túra helyszíne

Máta-puszta, Pece-kút (a nemzeti park szabadon nem látogatható ősi pusztai jelleget megőrző területe, mely a pusztai szekérprogramok helyszíne is egyben).

Találkozás (program indulás, érkezés): 17 órakor a Mátai Méneshez tartozó Nyerges Presszónál.

A program tartalma

Pálinkás vendégfogadás (pogácsa, pálinka) 17 órakor.

Szekerekkel megérkezés Máta-puszta belsejébe, a Pece-kúthoz, ahol a később Nobel-díjassá lett Konrad Lorenz és a Hortobágyot máig évről évre felkereső Festetics Antal együtt fogalmazták meg a nemzeti park létrehozását sürgető Pro Natura memorandumot, aminek a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsához eljuttatását követően végül 1973-ban létrejött az ország első nemzeti parkja. A Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta 1999-ben kiérdemelte az UNESCO világörökségi címet kulturális kategóriában a máig élő pásztorhagyományok, az évezredes hagyományos legeltetéses állattartás kapcsán. A szekérút során bemutatják a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait. Megfigyelhetik a résztvevők a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket pl. a „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. Hűvösebb időben pokrócokat biztosítanak a szervezők.

A pusztai fogatozást követően a csikós és pusztaötös bemutató közben rácsodálkozhatnak a résztvevők a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, s eléjük tárul Petőfi ismert verssora „a szekérrel a négyökör lassacskán ballagott”.

Alkonyatkor méneshajtás veszi kezdetét, mely során a csapat szeme előtt száguldanak el a nóniuszok, mielőtt a nap végén nyugovóra térnének. A vágtató lovakat a vendéghodály védelméből lehet megcsodálni, fotózni.

Ezután csillagösvény mustra lesz soron, ahol egy csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi, nyári csillagképeket és megmutatja a Tejút csillagait (időjárás függően).

Az asztro-gasztro túra során szabadtűzön készítik el a szervezők a vacsorát, ahol a pásztorok hagyományos eledelét fogyasztják el a résztvevők, majd az elkészült ételt a vendégek a pásztorok között fogyaszthatják el. A tábortűznél ülve a Hortobágy egyik örökös pásztora mesél életéről, munkájáról.

Szekerek indulása

17.00 óra, visszaindulás aznap este kb. 22.00 órakor.

Asztro-gasztro túra ára:

Felnőtteknek: 18.000 Ft/fő.
Gyerekeknek: 10.000 Ft/fő.
Fizetés: a Hortobágyi Nonprofit Kft. egy díjbekérőt küld a jelentkezőnek, melyet átutalással lehet kiegyenlíteni. Lehetőség van SZÉP kártyás fizetésre is.

Bejelentkezés, információ:

A program időjárásfüggő!

Rossz idő esetén vagy ha kevesebb mint 10 fő jelentkezik, a program elmarad.

M: +36 30 388 2439