Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tó gáthasználat és téli vízszint: téli üzem

bcsheinz
·
2020. október 28.
Tisza-tó gáthasználat és téli vízszint: téli üzem

FONTOS: mától változik a Tisza-tó gáthasználat és a vízi utak pedig a téli vízszint miatt korlátozottan lesznek használhatók

Az ősz ezer módon kopogtat a Tisza-tónál, elvonultak a madarak, megjöttek a darvak, hűvös-ködös reggelek fogadnak és millió színben pompáznak az ártéri erdők. De van még két fontos esemény, amely csalhatatlanul jelzi a tél közeledtét: változik a Tisza-tó gáthasználat és beállítják a téli vízszintet a KÖTIVIZIG munkatársai.

Nyitva vannak a forgalomkorlátozó kapuk, bringások figyeljetek!

A Tisza-tavat körülölelő gátszakaszon 9 ponton találhattok olyan acél kapukat, amelyek tavasztól őszig forgalomkorlátozóként működnek, azaz csak kerékpárral, gyalogosan, motorkerékpárral, rollerrel, lóval lehet áthaladni közöttük. Autóval csak a két kapu közötti szakaszon lehet közlekedni (kivétel természetesen a KÖTIVIZIG és más hatóságok). A korlátozás célja részben a kerékpárosok, részben pedig az élővilág védelme. A korlátozás a tavasztól őszig tartó időszakban akkor kerül feloldásra, ha azt az árvízi védekezés indokolja vagy sportesemény kerül megrendezésre.

Ősszel azonban nyitják a kapukat, így a gáton zavartalanul közlekedhetnek a gáthasználati engedéllyel rendelkező járművek, jellemzően horgászok, illetve azok, akik a gáton szeretnék lerövidíteni az utat két település között. Illetve természetesen a kerékpárosok is, de nekik már jobban kell figyelniük a megnövekedett autós forgalom miatt.

A forgalomkorlátozó kapuk listája:

A Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén
•    144+655 (Nagykunsági-főcsatorna)
•    154+630 (Tiszaderzsi szivattyútelep)
•    163+708 (Tiszaszőlős)
•    169+448 (Tiszafüred-Örvény) töltéskilométer szelvényekben.

A Tisza jobb parti – KÖTIVIZIG kezelésében lévő – árvízvédelmi töltésén
•    136+750 (Kisköre-Tiszanána közigazgatási határ)
•    143+629 (Tiszanána-Sarud közigazgatási határ) töltéskilométer szelvényekben.

A Tisza jobb parti – ÉMVIZIG kezelésében lévő – árvízvédelmi töltésén
•    0+450 (Újlőrincfalva, csónakkikötő) töltéskilométer szelvényekben
•    4+920 (Poroszló, Szarka rámpa)
•    7+947 (Poroszló, ER-TANK kikötő) töltéskilométer szelvényekben.

Téli vízszint a Tisza-tavon

Aki csak ritkán jár erre, annak meglepő fejlemény ősszel, hogy pár nap alatt a vízzel borított területekből saras-mocsara területek lesznek. Ennek az oka a Tisza-tó működésében keresendő: a téli időszakra leengedik a Tisza-tavat, azaz jelentősen csökkentik a víztározóban eltárolt víz mennyiségét. A sekélyebb részek fölül eltűnik a víz és láthatóvá válik a meder. A látványos változásnak rengeteg haszna van, a halak téli áttelelésétől kezdve a tavaszi friss víz befogásának elősegítéséig, egészen a téli árvizek eltárolásának problémájáig. Az elmúlt években a vízgazdálkodás mellett egyre jelentősebb szempont lett a Tisza-tó halgazdálkodása és ökológiai egyenyúlyának fenntartása. Ennek érdekében két ütemben és a többi érdekelt szervezettel összehangoltan engedik le a Tisza-tavat.

Az első ütem várható kezdeti időpontja november 2., amikor a Kisköre-felső vízmércén mért 720 cm-es vízállásról egészen 565+10 cm-ig csökkentjük a vízszintet. Ennek elérésének várható időpontja november 22., majd ezt a vízállást november 30-ig tartjuk. A második ütemben, december 15-re 620 -10 cm-es vízállást állítunk elő és tarjuk a tavaszi feltöltés időpontjáig.

A téli alacsony vízállás lehetőséget biztosít a kikötők, strandok és a tározó belső területeire tervezett építési munkák kedvezőbb körülmények közötti elvégzésére, különös tekintettel a nyaralóhajózás infrastruktúrájára. A téli vízszint beállításánál végzett vizsgálatok – amelyeket a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma folyamatosan végzett/végez -, kimutatták, hogy a Tisza-tó kétlépcsős vízszintbeállításának halbiológiai szempontból nem volt negatív hatása. Alacsonyabb vízszintnél a halak a mélyebb vízrétegbe húzódnak vermeléskor, majd a mintegy egyhetes alacsonyabb vízszinttartást követő 2. lépcsőben megemelt vízszint esetén is maradnak vermelő helyeiken. A 2. lépcsőben megemelt vízszintnél a plusz víztömeg egy esetleges egybefüggő jégborítottság esetén is biztosítja az átteleléshez szükséges oldott oxigéntartalmat.

 

Többet akartok tudni a Tisza-tó vízügyeiről? IDE kattintsatok!

Címkék:
  • horgászat,
  • kerékpártúra