Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Szelídgesztenye, a méltatlanul mellőzött szórakozás

Lili
·
2020. október 16.
Szelídgesztenye, a méltatlanul mellőzött szórakozás

Szelídgesztenye: mi már a libavacsorára készülünk vele

Ismerünk egy jópár helyet a Tisza-tó körül, ahol szelídgesztenye terem vadon. “A jó gesztenyéző hely onnan ismerszik meg, hogy nincs alatta gesztenye” – mondták az öregek, amiben nagy igazság volt és ahogy szokott lenni, alapos megfigyelés. A szelídgesztenye embernek, haszonállatnak, vadnak annyira fontos őszi tápláléka volt, hogy sem földön, sem fán nem hagytak egy szemet se. Még évekkel ezelőtt is gyakran láttuk, hogy nagy szatyrokkal, kosarakkal gyűjtik a szelídgesztenye termést. A maradékot a madarak, mókusok hordták el, az eldugottabb helyeken pedig vaddisznók, őzek jártak rá.

Ez az időszak elmúlt, amióta szinte minden bolt fagyasztójában lehet kapni tégla alakúra préselt, mélyfagyasztott gesztenyét, előre cukrozva vagy natúr változatban, azóta a macerás szedés, elkészítés már nem annyira vonzó sokaknak. Így adódott, hogy az ismert gesztenyés alatt két hete nem csak héjat, hanem rengeteg gesztenyét találtunk. Jól fel is pakoltunk belőle, összesen kb 3 kg szelídgesztenye került a táskánkba.

Kis gesztenyeológia

Mindenki találkozott már vele vásárokban sült gesztenyeként, cukrászdákban, az óvodában, amikor sünit csináltunk belőle, de szerepel mesékben, sőt még a Gesztenyéskert is róla van elnevezve. Nagyon elterjedt, mind a vad, mind a szelíd fajtája. A Tisza-tó és környéke is tele van szelídgesztenyefával (a kétféle gesztenyefát a virágáról, a terméseket pedig a tüskéik alapján a legegyszerűbb megkülönböztetni).

A rendszertanilag két külön fajba tartozó “gesztenyék” vad verziója az ismertebb. Városokban, parkokban gyakran találkozunk vele, mert hatalmas, árnyas lombkoronája gyönyörű, virágai tavasszal messzire illatoznak, ősszel pedig minden ovis anyukája tudja, hogy a hétvégén szedett gesztenyéből a gyerek két nap múlva pálcika embert, kutyát vagy légpárnás járművet épít az oviban. A vadgesztenyét nem esszük meg, de nem azért, mert mérgező lenne, hanem mert a nagyon magas keményítőtartalma miatt nem tudjuk megemészteni, szappanoid tartalma miatt pedig hasmenésünk lesz. Egyébként a szappanoid tartalom alkalmassá teszi az indiai mosódióhoz hasonlóan bio mosásra. A szelídgesztenye egészen más faj, és míg bosszankodunk, hogy a vadgesztenye héja szúr, a szelídgesztenye egyenesen megfoghatatlan kesztyű nélkül. Egy rózsabokorra inkább markol rá az ember, mint egy szelídgesztenye héjra… Viszont a belseje igazi mennyei finomság.

A gesztenye íz

Kevés dolog van aminek olyan határozott ízt tulajdonítunk, mint a szelídgesztenye ízének. A határozott gyümölcsízek mellett a gesztenye íz visszaköszön más, komplex ízek leírásánál, így például testes borok, likőrök, sajtok vagy félkés és készételek leírásánál. A gesztenye íz egy édes, de telt, aromás ízvilágot rejt, fás, jegyekkel.

A szelídgesztenye útja a gesztenyepüréig

Igen, eljutottunk oda: a műanyag dobozos gesztenyepüré szelídgesztenye masszából van (mármint a hab nélküli része). Hogy ne vesszen kárba az összegyűjtött gesztenye, úgy döntöttünk, hogy gesztenyepürét készítünk belőle. Ez az élmény még nem volt meg eddig, de be kell vallani, valahol a pucolás és a darálás közt félúton érthetővé vált a fagyasztott gesztenye iránti igény 🙂

Így készítsd (recept+saját szívás)

A gesztenyéket beáztattuk langyos vízbe. Az internetes okosságok arról szóltak, hogy felúszik a rossz gesztenye a tetejére, amit ki lehet dobni. Szóval beáztattuk, de egy kicsit elfelejtettük, így vagy két órát állt a vízben. Most jön a mi okosságunk: a lehető legjobb dolog történt így, mert a héja annyira megpuhult, hogy a következő lépést nagyon könnyű volt végrehajtani. A gesztenyéket ugyanis be kell vagdosni: minden egyes szem héját, keresztirányban, a domborúbb felén. A csontkemény gesztenyénél ez nagy meló lenne, de a felpuhult héjúval seperc alatt végeztünk.

A 3 kg gesztenyének kell egy kb 5 l-es fazék, ebben 35 percig forraltuk, de csak épp annyira, hogy zubogjon a víz. Onnan tudjuk, hogy kész, hogy a bevagdosott gesztenyék kezdenek szépen kinyílni. A víz leöntése után érdemes szétteríteni egy tepsin és kitenni a szabadba, nagyon gyorsan kihűl. Ez is csak egy jó tanács, a forró gesztenyét pucolni nem annyira jó.

Most jön a legmacerásabb rész, meg kell pucolni a gesztenyét, ami a bevagdosás és főzés ellenére sem egyszerű feladat, ezzel sok idő elmegy. A 3 kg majd óra volt, mert ugye egyesével kell minden szemet megfogni (a 3 kg kb 250 szem). A nagykönyvek azt mondják, hogy a vastag külső héjat és a belső szürkés-szöszös részt is le kell húzni. Utóbbit akinek sikerült, annak Nobel-díj jár. De ne foglakozzatok vele, nem NEM LESZ KESERŰ! Max kicsit barnább lesz a pép, ennyi. A 3 kg begyűjtött gesztenye kb 2,2 kg pucolt gesztenyét eredményezett.

A netes anyagok krumplinyomót, botmixert, turmixgépet és ilyesmiket emlegetnek. Felejtsétek el, ez a tuti: húsdaráló. ha elektromos, az még jobb, kb 10 perc alatt daráltuk le a teljes mennyiséget, míg előtte csak egy marék gesztenye botmixeres próbálkozásával elment ugyanennyi idő. Szóval húsdaráló az igazi és ebbe még az is belefér, hogy aki még finomabb textúrát akar, az kétszer tolja át a gépen.

Mi háromféle verzióban készítettük el

  • natúr: ez megy majd húsokhoz, főleg libához
  • cukrozott a sütikbe: kb. 1 kg gesztenyemasszához kell csinálni 1 dl vízből és 100g cukorból szirupot és ezt hozzákeverni. Nem lesz nagyon édes, de nem is ez a cél. Hardcore cukormentesek csinálhatják mézzel is, természetesen gesztenye mézzel… ha már…
  • felnőtt verzió: fél kg gesztenyemassza, cukorszirup és fél dl Cointreau. A francia narancslikőr és a magyar gesztenye aromája együtt perfekt.

B verzió: szelídgesztenye sütve!

Szalonnasütés sem megy gáz felett, gesztenyét se süss elektromos sütőben (ha van más…). Az előkészítése a beáztatás és bevagdosásig ugyanaz, mint fentebb. Parázs felett (lehet fából rakott tűz vagy faszén grill) erre szolgáló gesztenyesütő serpenyőben vagy bármilyen más, a tüzet jól bíró fém szitában, lyuggatott lábosban, kezeletlen felületű tésztaszűrőben kell sütni, folytonos keverés-mozgatás mellett. Az átnedvesedett héj nem engedi hirtelen megégni a gesztenyét, ami a legrosszabb dolog, ami történhet vele.

Jó átvágyat!

Gesztenyefa helyeket nem publikáljuk, ha érdekel, hol találsz (már csak jövőre), írj ide: tartalom@welovetiszato.hu

A bankkártyás és a mobilfizetést a Mastercard támogatta