Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Strandteszt: Sarud, a Tisza-tó aranypartja

bcsheinz
·
2019. július 2.
Strandteszt: Sarud, a Tisza-tó aranypartja

Sarudról már írtunk többször is, szeretjük a csendes kis falut, a csodás tornácos házakat és a végtelen hosszúnak tűnő főutcát. A vízpart a kikötővel és a stranddal a falu központjától kb. 2 km-re van (templom után 500m balra és onnan még kb 1,5km). Sétálva sem nagy távolság, de nincs járda, így aki teheti bringázzon vagy autózzon (pláne, ha gyerekekkel van).

A sarudi Kalandpart strand nem szabadstrand, fizetni kell, de a jegyárak nagyon kedvezők és nincsen túlbonyolítva a díjszabás: egész napos jegy, esti jegy (17h után) és ezek felnőtt/diák/családi verzióban. Fizetünk (kártyával is lehet!), kapunk karszalagot és mehetünk. Szuper nem? 🙂

A gáttól víz felé eső partszakasz gyönyörűen karbantartott: árnyas fűzfasorral, szépen nyírt gyeppel és hatalmas, homokpadokkal. Az aranypart hasonlat megállja a helyét, a vízbe lépve a balatoni kicsit süppedős, homokos-iszapos tapicskolásban van részünk, de ennek határozottan jó oldala, ha sulyomba lépnénk, akkor az inkább a talajba nyomódik, mint a talpunkba. Igen, sulyom: bár láthatóan nagy figyelmet fordítanak a víz és a part sulyommentesítésére, azért akad, nem árt figyelni.

Ennek ellenére kisgyerekkel ennél jobb strandot most nem tudunk a Tisza-tónál. A víz nagyon lassan mélyül, bőven akad pancsolós-homokvár építős partszakasz pár centi mély vízzel. Árnyék is jut mindenkinek, nem kell összeveszni azon, ki hova húzza a plédet.

Nagyobb gyerekekkel pedig egy kánaánba jöttünk: van vízi játszótér (aquaglide), a legnagyobb a Tisza-tónál. Van rendes játszótér (a gát másik oldalán a büféknél), trambulin (kettő is), lehet bérelni mindenféle vízi sporteszközt (kajak, kenu, SUP, vitorlás) és persze lehet menni csónaktúrázni, banánozni.

A “VIP” részlegen bérelhető napi 5000 Ft-ért nagyon kényelmes dupla napágy (itt csak annyi észrevétel van, hogy 5000 Ft-ért nem akarna senki full contact-ot, az ágyak annyira közel vannak ugyanis, hogy eldönthetetlen, ki-kivel van :)).

Van egy mini büfé fent a bejáratnál, ahol nasizni és inni tudunk. A fröccs itt sem kapja meg a méltó figyelmet, de legalább nem Varga pincészetes a bor és van mindenféle verzióban (házmester, sport, stb.),

A gát túloldalán van a mindig tiszta és patent mosdó-wc blokk és a vendéglátó egységek. Sajnos utóbbiak okozzák a csalódást. Ha nem is ettük végig a lehetőségeket, de azért rendesen bekóstoltunk, a végeredmény az, hogy ezt tudta a Balaton valamikor 84-92 között:

 • fokhagymás lángos: a lángos majdnem jó, de a gyorskelesztett, élesztőpor ízű tészta napok múlva is kísért, a tetejére kent ipari tubusos fokhagymakrém viszont olyan szentségtörés, hogy az egész Tisza-tónál nem tudunk rá példát. Lángost 3 harapás után még nem hagytam ott, anyám életére esküszöm, de ez nem ment le.
 • palacsinta: azaz kisebb bejgli, amennyiben jó vastag tészta és kevés töltelék jár bele. A heti szénhidrát adag meglesz belőle (más amúgy ennyi tésztából süt hármat, ez szerintünk a sütödésnek sem biznisz, de a gasztroforradalmat és kétlábbal tapossa)
 • fokhagymás tarja: papírvékony, szétsütött, száraz és rossz ízű
 • sült krumpli: ami olajban főtt krumpli, nem is érdemes vele foglalkozni
 • rántott sajt: mirelit fajta, nem eléggé átsütve, a (sajnos) rántott sajtra kattant 9 éves otthagyja 3 óra aktív strandolás és 20 perc “éhen fogok halni” nyavalygás után, ami lássuk be nem egy magas léc…
 • sajtos hamburger: amikor a 80-as évek közepén a buszmegállóban ettünk ilyet, azt hittük ez a hamburger. Szerencsére azóta már kiderült, hogy nem. 600 Ft-ért inkább még egy sör vagy 3 sportszelet. Vagy az éhhalál.

A vendéglátó egységek pozitív oldala, hogy mindenki nagyon kedves és figyelmes, lehet kártyával fizetni még a lángososnál is, a szörp finom, a kávé korrekt, a sör hideg. Figyelnek arra, hogy ne használjanak túl sok műanyagot, ezért az ételeket papírtálcán kapjuk, az evőeszköz fém vagy fa. Egyedül az italos poharak műanyagok (bocs, a kávés itt is lebomló!) és persze a szívószál…

 

5 dolog ami nagyon jó a sarudi Kalandpart strandban

 1. A strandon tilos a dohányzás, amit be is tartanak (illetve betartatnak, mert rászólnak, aki rágyújt). Ez nemdohányzók, kisgyerekesek és környezetvédők szempontjából egy álomhely.

 2. A személyzet figyelmes, kedves, segítőkész és mindig ott van. Látszik, hogy nem egy önkormányzati fenntartású helyen vagyunk…

 3. Annyi szórakozási és program lehetőség van, hogy itt egy napot valóban el lehet tölteni, ha megoldjuk az étkezést valahol/valahogy.

 4. Nagyon gyerekbarát és nagyon átgondolt minden (kivétel tényleg csak a büfék).

 5. Mindenhez 21. századi módon állnak, korrekt, pontos információk, kártyás fizetés, tisztaság, környezettudatosság. Plusz pont, hogy a fecskék fészkeire vigyáznak! 🙂

 

 

A sarudi Kalandpart strand jegyárai:

 • Felnőtt 1 200 Ft
 • Diák, gyerek, nyugdíjas 600 Ft
 • Családi (2 felnőtt + 2 gyerek) 2 700 Ft
 • Esti belépő (17.00-tól) felnőtt 800 Ft
 • Esti belépő (17.00-tól) diák, gyerek, nyugdíjas 400 Ft
 • Esti belépő (17.00-tól) családi 2 000 Ft
 • Parkolás 1500 Ft/gk
 • Nyugágy (2 személyes) 5 000 Ft
 • Nyugágy (1 személyes) 2 000 Ft

Itt találjátok a Kalandpartot.

 

Címkék:
 • gyerekbarát,
 • sarud,
 • strandkönyv,
 • strandolás