Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Rengeteg újdonsággal vár a Hortobágy!

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. március 24.
Rengeteg újdonsággal vár a Hortobágy!

Húsvétkor ismét megnyitják kapuikat az eddig zárva tartó létesítmények!

Hortobágy turisztika attrakciói megújultak! Megújult a település központi része, a Vásártér, a Pásztormúzeum, a Körszín, a Látogatóközpont és környezete, valamint a Csárdakert és a Vízi színpad. Nem kell most már a Tourinform nyitvatartási idejéhez alkalmazkodni. A Hortobágy Info épülete mellett kihelyeztek egy digitális non-stop értékesítő automatát, ahol meg lehet vásárolni a belépőjegyeket a Hortobágyi attrakciókhoz.

Megújult Hortobágy turisztikai arculata is, és új információs irodában tájékozódhatunk a programokról, ahol jegyet is vásárolhatunk. A szállítójárműpark e-buszokkal és e-rollerekkel bővült, így korszerű szekerekkel utazhatunk a pusztai fogatozás során. Elkészült a híddal szemben fekvő vízi színpad, a Csárda melletti kis tér is megújult és a folyó városi szakaszát is rendbe tették.

Hortobágy Info

Ebben az épületben nem csak a belépőjegyeket lehet megvásárolni és informálódni az adott programokról, hanem belülről is teljesen megújult a kínálat. Amúgy az épület elől indul a Hortobágyi Vadasparkba tartó buszjárat is. Az épületben ajándéktárgyakat lehet vásárolni, valamint készítettek egy Tesz-vesz falat is.

Látogatóközpont – valósághű VR élmények!

Egy új közösségi térrel, kávézóval és Pusztai játszótérrel gazdagodott a HNP Látogatóközpont. Interaktív kiállítások keretén belül 2 szinten is rengeteg új dologgal ismerkedhetünk meg, de ami az egyik legmodernebb újítás, hogy VR eszközök használatával ismerkedhetünk meg a pusztai lovaskocsikázással, valamint virtuálisan egy madárles részesei is lehetünk.

A földszinten főleg a gyerekeknek kedveskedtek, mivel gyermeksarkot, interaktív játékokat és élőhely szigetet alakítottak ki. A második szinten viselettörténeti galéria, valamint a VR szoba található. A Virtuális és kiterjesztett valóság olyan technológiák, amelyek a digitális világot és a valóságot ötvözik. A felhasználó egy VR headset-et visel, amely lehetővé teszi a 360 fokos, 3 dimenziós mozgástérben való navigációt. A VR környezet szimulálja a valóságot vagy hoz létre teljesen új, fiktív világokat, jelen esetben egy szekérutazáson vehetünk részt a régmúltban.

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont új közösségi térrel, kávézóval és játszótérrel bővült.

Megújult a Pásztormúzeum is

A Hortobágyi Pásztormúzeum a pásztorok és jószágaik életével foglalkozó interaktív kiállításokkal gazdagodott, melyek a sűrített puszta élmény átélésére is alkalmasak VR, és AR-tartalmakkal kombinálva. Így merülhetünk el a puszta világába teljesen úgy módszerek révén.

A Pásztormúzeum minden egyes szeglete a puszta világába kalauzolja a látogatókat. A múzeum tematikája a bejárattól a kijáratig, a kihajtástól a behajtásig ível, és egymásra épülő „témaszigetekből” áll. A kiállítás a természet és a pásztorkodás kapcsolódásait mutatja be, a pásztorokat a tájhasználat kulcsszereplőiként állítva középpontba.

Fotópontok, üveges vakajtók, cifraszűr fal gazdagítja a kínálatot, valamint egyedülálló kolomp játék, mellyel egy számítógépes program segítségével valódi kolompokkal dalt lehet komponálni, melyet később elküldhetünk magunknak.

Mátai Ménes – Hortobágy

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Ez az indulási helyszíne a népszerű pusztai fogatozásnak. A mintegy másfél órás pusztai fogatozás során a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait mutatják be, kikapcsolódást nyújtva az odalátogatók számára az egyedi szépségű, sajátos hangulatú tájban. A vendégek megismerhetik a hagyományos legeltető állattartást rackanyájjal, szürke marha gulyával, ménessel, bivaly gulyával. A csikós bemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra. Megfigyelhetik a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket, “seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót.

A program befejeztével az érdeklődők meglátogathatják a ménes istállóit, K.Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét, aki a feketekerámia-készítés fortélyait mutatja be, szekér kiállítást, ahol a bognár-,kovácsműhely, hagyományos szekerek és fogatok találhatóak. A vendégek megpihenhetnek a ménes központi istállójától üvegfallal elválasztott, ezért különlegességnek számító Nyerges presszóban.

A program indulási időpontjai: 10:00, 12:00, 14:00. Jegyet a Nyerges Presszóban lehet váltani.

Ettől az évtől új kocsikkal és új kiállításokkal is bővül a kínálat, ennek részeként a Mátai Ménes egy ménestörténeti kiállítással gazdagodik.