Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Rejtett kincs a Tisza-tónál: Tiszanána és titokzatos kápolnája

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. február 11.
Rejtett kincs a Tisza-tónál: Tiszanána és titokzatos kápolnája

Tiszanána, a titkos kedvencünk

Ez a Tisza-tavi település Sarud és Kisköre között fekszik. Csendes kis falu, de minden szép és rendezett, főleg a Álompart elnevezésű kis strandon. Nem unalmasnak, hanem inkább magával ragadónak hívnánk a település hangulatát, főleg miután megismertük a Fekete István Könyvtár és Művelődési Ház néhány lelkes és lokálpatrióta dolgozóját. A településnek van egy értéktára, melynek megismerésére invitáltak minket. Az egyik egy hely, ami miatt felkeresik a turisták a települést, ez pedig Tiszanána elbűvölő kis strandja és kikötője.

Berényi László volt az a Tiszanánáról már elszármazott író, aki felhívta figyelmünket a település több más értékére is, melyet nagyon kevesen ismernek: ilyen többek között a temetőben épült Szent József-kápolna. Ritkán van nyitva, de mikor kitárja kapuit, megmutatja rejtett belső és külső szépségeit is…

Dinnyéshát, a nyugalom “szigete”

A tiszanánai strand több kilométerre található a településtől. A Tiszanána-Dinnyéshát nevezetű településrészhez tartozik, mely a falu üdülő övezete. Itt amúgy egész jó minőségű szállásokat találhatunk, érdemes szét nézni, ha rendezett, csendes, ár-érték arányban is megfelelő szállást szeretnénk.

Az “Álompart” nevű strand kis ékszerdoboz, a nyugalom szigete és még számos dicsérő kifejezést használhatnánk. Évről-évre épül és szépül, homokos, ligetes partjával abszolút család barát. A stand egy kis zárt öbölben fekszik, ahonnan kis csatornán lehet kijutni a nyílt Tiszára. Ide is építettek egy stég rendszert, ami azért szerencsés, mert ez a hínár és a madarak útját még jobban elállja. A parton kis fedett pihenőket, hintákat, gyerek játékokat telepítettek, valamint az egyik csatornára gyaloghidat építettek. Bár az emberi beavatkozás a területen jelentős, mégis úgy érezzük, hogy a hely természetközeli, de színes is egyben, mivel a pavilonok és a padok sárga és kék színben pompáznak.

A bejáratnál van egy büfé, ahol bőséges az ital kínálat, de gyors ételeket is lehet kapni. Tavaly épült egy fogadó épület is a bejárathoz, amiben babamama ház és egy büfé, valamint kerékpár kölcsönző kapott helyet.

A strandot egy kis gát választja el a kikötőtől, ami azért szerencsés, mert teljesen el tudták így különíteni a strandolókat és a vízi járműveket használókat. A terület kapuja egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de belépőt csak a strandszezonban szednek: a felnőtt belépő 600 Ft, a családi 2000 Ft.

Nyáron lehetőség van kajak és kenu bérlésre is. Tiszanánáról vízen is több irányba indulhatunk el: a Tisza folyásának irányában Kiskörét lehet elérni, valamint a 2. és 4. számú öblítő csatornán az Abádi-öbölbe juthatunk, a folyásiránnyal ellentétesen pedig a Sarudi-öböl található.

Pár éve egy kis kilátót is építettek a területre, ami olyan, mint maga Dinnyéshát: kicsi, de takaros és nagyon szerethető.

Tiszanánai Szent József-kápolna

Az egyik legkülönlegesebb értéke Tiszanánának a temető kápolnája. Ez a csodás kis kápolna a temető bejáratával szemben áll. Az út mentén, ami a kaputól a kápolnához vezet, hatalmas öreg gesztenyefák állnak, ahol a helyi gyerekek sokszor szednek gesztenyét. A kápolnába nem jutottunk be, de kaptunk képeket a Tiszanána Értéktártól és Molnár Mihálytól. Annyi biztos, hogy ez a kis épület igazi ritkaság, főleg hogy a mennyezete festett fakazettás, mely egy nagyon régi díszítési mód. Főleg a Felső-Tisza vidékén találhatunk ilyen plafonnal rendelkező templomokat, melyek a 17.századból maradtak ránk.

A festett kazettás mennyezetek eredeti forrásának az itáliai reneszánsz táblafestészetet tekintik. Az építészeti forma Itáliából közvetített mintakincs sokat őriz a magyar népművészeti hagyományból is. A kazettás mennyezetek ma is látható gazdag motívumkincse szorosan egybefonódik más népművészeti alkotások díszítő kincsével.

A Kárpát-medencében még a mai, erősen leromlott állapotban is több kazettás mennyezet található, mint a maradék Európában összesen. Nálunk a máig egészben vagy részben fennmaradt kazettás mennyezetek száma a százas nagyságrendben (száz és ezer között) mozog, és egy-egy templomra átlagosan száz kazettát számíthatunk.

Igazi kincs

A kápolna 1895-ben épült és ma már helyi műemléki védelem alatt áll. Balla János és Balla Ferenc építtette, akiknek testvére Balla József, Tiszanánán volt plébános. Halála után testvérei, az iránta érzett kegyeletből Szent József tiszteletére emeltették a katolikustemető kis kápolnáját.

Miután az építkezésre engedélyt kaptak az egri érsektől, elkezdtek dolgozni a kápolna építésén. A munkálatok csupán 1 évig tartottak és 12 000 forintba kerültek. Az épület hossza 15 méter, a szélessége 6 méter, a torony magassága 20 méter. A külső fala piros és sárga téglából készült, a hajója nem boltozott, hanem díszgerendázott, amihez elöl és hátul is kiugró kapcsolódik, elöl a torony számára, hátul pedig a szentély részére. A tetőt palával fedték be, a torony sisakját pedig bádoggal borították be. Az ablakokat Jézus és Mária monogramokkal díszítették. Az orgonához egy vas csigalépcső vezet fel.

A szentély falára egy feltámadást ábrázoló freskót készítettek. A pincében kialakítottak egy kriptát, ahol a Balla család tagjai békében nyugszanak. A toronyban két harangot helyeztek el, amelyeket 1894. december 10-én Újhelyi Lajos alesperes áldott meg, később, 1895. június 10-én magát a kápolnát is megáldotta Újhelyi Lajos.

Az emberek mindig gondoskodtak róla, hogy a kápolna és környéke rendben legyen tartva, ezért gondozók figyeltek a rendezettségre. A 30-as években a nehéz körülmények miatt az épületek gondozása nehézzé vált, a kápolna ebben az időben kissé el lett hanyagolva. A torony tetején lévő kereszt ezért 1934-re annyira oldalra dőlt, hogy életveszélyessé vált a torony alatt tartózkodni, ezért meg kellett javítani a keresztet. Az ablakok javítása pedig 1938-ban vált szükségessé.

Forrás, szerkesztő: Makai János: Tiszanána évszázadai 2011